Rondreis BIJZONDER ZUID Sulawesi

15-daagse reis

Tijdens deze rondreis over het bijzondere Sulawesi ontdekt u het zuiden van het eiland. De reis gaat van start in de hoofdstad Makassar. Daarna verkent u een aantal dagen het culturele hoogtepunt van deze reis; Tana Toraja. In Sengkang maakt u een mooie boottocht over het Tempemeer. Vervolgens kunt u een paar dagen relaxen aan het prachtige strand van Bira. Nadat u weer helemaal uitgerust bent gaat u op weg naar Malino waar u tussen de rijstterrassen verblijft. U sluit de reis af in het nog ongerepte natuurgebied Rammang Rammang, Een fijne plaats om nog even tot rust te komen en alle indrukken van de reis op u in te laten werken.

 

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk op Sulawesi. Deze rondreis betreft dan ook een voorbeeld en is volledig aan te passen op uw persoonlijke wensen.

Orang-oetan in Bukit Lawang in het Gunung Leuser National Park op Sumatra

Prijs p.p. vanaf € 2.025,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf  1.795,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1:   Vertrek naar Sulawesi

Dag 2:   Aankomst Sulawesi, Makassar

Dag 3:   Makassar

Dag 4:   Makassar-Tana Toraja

Dag 5:   Tana Toraja
Dag 6:   Tana Toraja
Dag 7:   Tana Toraja-Sengkang  
Dag 8:   Sengkang-Bira
Dag 9:   Bira
Dag 10: Bira
Dag 11: Bira-Malino
Dag 12: Malino-Rammang Rammang
Dag 13: Rammang Rammang
Dag 14: Rammang Rammang, Vertrek uit Sulawesi
Dag 15: Aankomst, terug thuis

Hoogtepunten Zuid Sulawesi

 • De bijzondere dodencultuur van Tana Toraja
 • Traditionele boottocht over het Tempemeer
 • Witte stranden van Bira
 • Authentieke natuurgebieden Malino en Rammang Rammang

De 15-daagse rondreis Bijzonder zuid Sulawesi gaat van start met de hoofdstad Makassar. Wat ons betreft een leuk begin van uw reis door het zuiden van Sulawesi. In Makassar kunt u even bijkomen van uw vlucht en alvast even wennen aan het drukke Aziatische leven. Tevens kunt u hier even terug in de tijd en meer te weten komen over de rijke Nederlandse geschiedenis. Een stadstour door deze interessante stad is dan ook zeker aan te raden.   


Lokale kleurrijke markt in Sulawesi

Vervolgens gaat u op pad naar het cultuurrijke Torajaland. Een lange rit, maar uiteraard kunt u stoppen wanneer gewenst. Tana Toraja is wat ons betreft hét hoogtepunt van uw reis door zuid Sulawesi. Het overlijden en de voorouderverering staan hier centraal. Houten Tau Tau-poppen worden in een uitgehakte stenen rotswand geplaatst om te waken over de overledenen. De unieke traditionele huizen met daken in de vorm van een zadel zijn een bezoek ook zeker meer dan waard. Ook kunt een leuke wandeling of fietstocht maken door het groene landschap. Bent u avontuurlijk ingesteld dan is het zelfs mogelijk om te gaan raften! Vervolgens maakt u nog een stop in Sengkang. Een klein plaatsje vooral bekend om de interessante boottocht die u hier kunt maken.  De reis gaat verder naar het  idyllische strand van Bira. Hier kunt u even heerlijk bijkomen aan het parelwitte strand. 


Lokale kleurrijke markt in Sulawesi

Bij Bira kunt u al snorkelend in de helder blauwe zee de onderwaterwereld verkennen en zelfs zeeschildpadden van dichtbij bewonderen, hoe bijzonder! Ook is het fijn om hier een strandwandeling te maken. Dichtbij de haven van Bira is het strand van Kalukua gelegen, waar u een bezoek kunt brengen aan een klein dorpje met vrolijke huisjes op palen aan het strand. De lokale bevolking maakt graag een gezellig praatje met u. Zin in een kokosnoot? De mannen klimmen graag de palmboom in om er eentje voor u te plukken! Geweldig om te zien hoe ze de kale stam razendsnel beklimmen. Een leuke omgeving om meer te weten te komen over de tradities en gewoontes in dit gebied. Nadat u bent uitgerust gaat u op weg naar Malino waar u tussen de groene rijstvelden kunt wandelen en volop kunt genieten van de natuurrijke omgeving. 


Deze geweldige reis sluit u af in het natuurgebied Rammang Rammang. Al wandelend en per boot kunt u deze natuurrijke omgeving ontdekken. Hier ziet u nog een stukje authentiek Sulawesi, aangezien dit gebied nog niet zo bekend is. Dat maakt het juist extra speciaal om hier rond te trekken en de diverse flora en fauna te ontdekken. Naast dat u hier een mooie boottocht en diverse wandelingen kunt maken, is het ook fijn om nog even een dagje tot rust te komen bij uw accommodatie die prachtig in de natuur gelegen is. 


Prachtige oude vrouw op Sulawesi
Traditionele Tongkonan huizen in Tana Toraja op Sulawesi


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Indonesië

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Sulawesi.

 

Dag 2 Aankomst Sulawesi (Makassar)

Bij aankomst op Sulawesi wordt u opgewacht door een chauffeur en naar uw hotel in de stad. gebracht. De rest van de dag kunt u even bijkomen van uw vlucht en wennen aan de Aziatische drukte in deze stad. 

  

Dag 3 Makassar

Het is leuk om vandaag de stad in te gaan en de verschillende bezienswaardigheden te ontdekken. Lang geleden was Makassar de toegang op de specerijenroute naar de Molukken. Het is leuk om een kijkje te nemen in de haven waar u de immens grote Boeginese schoeners (houten zeilschepen) vindt. Tevens vindt u in Makassar nog diverse overblijfselen uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Dag 4 Makassar-Tana Toraja

De reis gaat verder naar Tana Toraja, hét hoogtepunt van deze reis! U bent de gehele dag (circa 8 á 9 uur) aan het reizen maar kunt uiteraard stoppen wanneer u wil om even de benen te strekken of van het uitzicht te genieten. 

 

Tana Toraja is onder andere bijzonder door de vele begrafenisceremonies die hier plaatsvinden. Het klinkt een beetje gek maar het is een absolute must om dit eens mee te maken. Het gaat er zo anders aan toe dan dat wij gewend zijn, wat het juist zo uniek maakt. Ook wandelen, fietsen en raften behoren tot de mogelijkheden in dit gebied. 

 

De lokale bevolking in Tana Toraja op Sulawesi

Dag 5 Tana Toraja

Vandaag staat in het teken van meer te weten komen over de tradities en gewoontes van dit gebied. Samen met een Engels sprekende gids gaat u op ontdekking en wordt u meer verteld over de geschiedenis van Torajaland maar ook over de huidige gang van zaken. Een bezoek aan het Ke'te Kesu of Palawa dorpje behoort absoluut tot een van de hoogtepunten. Hier vindt u de fantastisch uitziende Tongkonan huizen. Uw gids vertelt u graag meer over de speciale vorm van de daken van deze huizen en de versiering met bijvoorbeeld buffelhoorns aan de buitenkant van de huizen. Sanggala is de omgeving die bekend is door de babybomen die u hier vindt. Dit is een vroegere begraafplaats voor overleden baby's die nog geen tandjes hadden, men geloofde dat ze de baby's zo konden beschermen tegen boze geesten. Vandaag de dag gebeurd dit niet meer maar zijn de bomen nog wel te bezoeken. Een bijzondere dag! 

  

Dag 6 Tana Toraja

Uw verkenning door Torajaland vervolgt zich met een bezoek aan een lokaal museum waar u meer leert over de geschiedenis van dit gebied. U kunt deze dag ook Batutomongga bezoeken. Hier vindt u menhir stenen die in een cirkel staan. In deze omgeving zijn familiegraven in de rotsen te vinden. U geniet hier van een fantastisch uitzicht over kleine dorpjes en groene rijstvelden. Indien gewenst kunt u vanaf de top van dit plaatsje een wandeling naar beneden maken van ongeveer 2 uur. Aan het einde van de wandeling is het leuk om een traditioneel weefdorpje te bezichtigen. 

 

Lieve kinderen op een rivier in Sulawesi

Dag 7 Tana Toraja-Sengkang

Vandaag heeft u weer een lange reisdag voor de boeg van circa 6 uur. De route die u rijdt gaat door een mooie diversiteit aan landschappen.

 

Sengkang is een klein plaatsje en vooral bekend om de boottocht die u kunt maken over het Tempemeer. Maar ook is  het bijvoorbeeld mogelijk om een lokale zijdeweverij te bezoeken. In dit gebied worden vaak bruiloften gehouden. Met een beetje geluk is het mogelijk om deze bijzondere gebeurtenis hier mee te maken. Houdt u er wel rekening mee dat als u eenmaal binnen bent de familie u niet snel meer laat gaan, want ze vinden het maar wat leuk als u een kijkje komt nemen! 

 

Dag 8 Sengkang-Bira

Per traditionele houten boot gaat u het Tempemeer ontdekken. Onderweg gaat u gezellig een lekker kopje koffie of thee drinken bij een lokale familie. Daarna gaat u in ongeveer 5 uur op weg naar het kustplaatsje Bira. Hier aangekomen kunt u een verfrissende duik in het helder water nemen. 

 

Dag 9 Bira

U gaat de omgeving van Bira per boot verkennen. U stopt meerdere keren om de onderwaterwereld te bewonderen. Onderweg geniet u van een barbecue lunch van vis. Dat is smikkelen! 

 

Dag 10 Bira

Vandaag kunt u nog lekker een dagje genieten van zon, zee en strand. Wilt u graag de onderwaterwereld nog verder verkennen dan kunt u een vissersbootje huren om te tussen de kleurrijke vissen en koraaltuinen te gaan snorkelen bij het eiland Liukang Lu, vlak voor de kust van Bira gelegen. 

 

Dag 11 Bira-Malino

Vanaf Bira wordt u in ongeveer 4 uur naar Malino gebracht. Malino is een rustige omgeving te midden van de rijstvelden. U kunt hier prachtige wandelingen maken. U overnacht in een knusse accommodatie met een Nederlandse eigenaresse.

 

Dag 12 Malino-Rammang Rammang

U reist verder naar onontdekte en natuurrijke Rammang Rammang. Dit natuurgebied is omgeven door hoge Karstgebergtes wat de omgeving mede zo uniek maakt. Vandaag kunt u de omgeving alvast verkennen of heerlijk relaxen bij uw accommodatie die te midden van de groene natuur is gelegen.

 

Dag 13 Rammang Rammang

U gaat vandaag een boottocht maken en wandelen door de groene natuur. Deze plaats is omgeven door hoge Karstgebergtes wat het gebied mede zo uniek maakt. De lokale bevolking vindt het leuk om u hun huizen, die op palen zijn gebouwd en boven het water of tussen de rijstvelden zijn gelegen, te laten zien. 

 

Dag 14 Vertrek uit Sulawesi

U wordt naar de luchthaven van Makassar gebracht. Uw bijzondere reis door zuid Sulawesi is ten einde. We hopen dat u heeft genoten van een fantastische reis door het bijzondere zuiden van het eiland.

 

Dag 15 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Drijvend waterdorpje op het Tempemeer bij Sengkang op Sulawesi
Inbegrepen in de pakketprijs:
 • Internationale vluchten met een gerenommeerde maatschappij
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt
 • Airconditioned privé auto en chauffeur gedurende uw gehele verblijf op Sulawesi
 • Twee dagen lokale Engels sprekende gids bij Tana Toraja
 • Boottocht over het Tempemeer
 • Boottocht incl. lunch bij Bira
 • Boottocht bij Rammang Rammang
 • Reserveringskosten