Duurzaam op reis

Duurzaam op reis is iets wat we maar wat graag willen stimuleren en waar iedereen, zowel u als de lokale bevolking, uiteindelijk profijt van zullen hebben. Ons doel is het ondersteunen van een duurzame samenleving en duurzame handel. Ons duurzaamheidsbeleid moet alle negatieve effecten op de natuurlijke en sociale omgeving minimaliseren. We ondersteunen alle lokale partners naar meer duurzaamheid en creëren meer duurzaamheidsbewustzijn bij onze gasten.

 

Nu is de vliegreis naar Indonesië, Maleisië of Sri Lanka natuurlijk niet duurzaam, dat beseffen we ons maar al te goed. We willen u natuurlijk toch de mogelijkheid bieden dit mooie continent te ontdekken en dan ontkomen we helaas niet aan de vliegreis. We proberen daarom ter plekke zoveel mogelijk rekening te houden met duurzaam reizen en voor de vliegreis hebben we via onze brancheorganisatie VvKR een samenwerking met Trees for All. Daarnaast hebben we in september 2019 de zogenaamde International Toursim Plastic Pledge ondertekend. Hiermee erkennen we, samen met vele andere reisorganisaties, de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling.

 

Mimpi Reizen is verder verheugd aan te kondigen dat we lid zijn geworden van Travelife for Tour Operators. Travelife is een internationaal erkend training-, management- en certificeringsprogramma voor duurzaamheid in het toerisme. Travelife heeft een aanpak in drie fasen: (1) Travelife Engaged; (2) Travelife Partner en (3) Travelife Gecertificeerd. 

 

We zijn in fase 1 - Travelife Engaged gestart. We werken eraan om door te gaan naar fase 2 – Travelife Partner. Om Travelife Partner status te bereiken, moeten we voldoen aan meer dan 100 duurzaamheidscriteria die kunnen worden gegroepeerd in vijf hoofdgebieden: kantooractiviteiten, productontwikkeling, samenwerking met leveranciers, klantrelaties en bestemmingen. 

 

Door regelmatige training, bewustmaking van onze medewerkers en lokale partners, en door het implementeren van duurzaamheidsbeleid en -praktijken, streven we er uiteindelijk naar om de Travelife Certified-fase te bereiken, het derde en hoogste niveau. 

Duurzaam reizen naar en vanaf de luchthaven

Voor het reizen naar en vanaf de luchthaven in Nederlands, België of Duitsland raden we aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer om uw reis zo duurzaam mogelijk te maken.

Duurzaam reizen ter plekke

We proberen, in zoverre dit kan, ook rekening te houden met duurzaamheid tijdens het reizen. Dit doen we als volgt:

 • We werken hoofdzakelijk samen met kleinschalige reisorganisaties, zodat het geld terecht komt bij de lokale werknemers en eigenaren. Zo werken we in Indonesië per eiland samen met een andere lokale agent met als voordeel dat zij de bestemming als geen ander kennen. Tijdens je reis word je begeleid door een chauffeur en / of gids uit de omgeving. Zij spreken de lokale taal en kunnen je in contact brengen met de bevolking die soms weinig of geen Engels spreken. Tevens brengen zij je naar plekken die je niet terug kunt vinden in een reisgids, hoe bijzonder is dat! 
 • We proberen zoveel mogelijk kleinschalige hotelletjes aan te bieden, zodat, wederom, het geld voornamelijk naar de lokale werknemers en eigenaren gaat.
 • We bieden reizen per trein aan waar mogelijk. Zo kunt op diverse plekken op Java in Indonesië en onder andere tussen Nuwara Eliya en Ella in Sri Lanka genieten van prachtige treinreizen.

U kunt natuurlijk ook uw steentje bijdragen. We raden daarom het volgende aan:

 • Respecteer de lokale cultuur en tradities.
 • Neem deel aan excursies met een kleine ecologische voetafdruk, zoals wandelen, fietsen, yoga, een kookcursus, een tempelbezoek, raften, kanoën, surfen en snorkelen. Wanneer u gaat snorkelen, raak het koraal niet aan, want dan raakt het beschadigd of sterft het zelf en dat is natuurlijk zonde! Neem ook vooral niks mee uit de zee. Probeer tevens niet meteen de zee in te duiken wanneer u zich heeft ingesmeerd met zonnebrandcrème (zonnebrandcrème is onder andere slecht voor het koraal).
 • Kies voor het welzijn van dieren en ga voor het spotten van dieren in hun natuurlijke omgeving. Het blijft voor sommige locaties soms lastig omdat de situatie al jaren geleden ontstaan is en dit nu niet meer veranderd kan worden omdat de dieren dat niet zouden begrijpen. Wij adviseren u graag over de locaties waar wij achter staan en  waarvan we weten dat dieren goed verzorgd worden. 
 • Maak kennis met de authentieke keuken en eet in kleinschalige restaurantjes en eetstalletjes en ga vooral een keertje bij de mensen thuis eten wanneer u wordt uitgenodigd (we raden dan aan om deze mensen een kleine vergoeding te geven als blijk van waardering).
 • Koop lokale handgemaakte souvenirs en laat deze zo min mogelijk inpakken (gebruik hiervoor zelf meegebrachte stoffen tasjes). Zo steunt u de lokale bevolking.
 • Koop geen souvenirs die worden gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten.
 • Laat uw kleren wassen bij een lokale 'laundry'.
 • Wanneer u iets mee wilt nemen voor de lokale bevolking, neem dan vooral overtollige producten mee, zoals overtollige kleren (denk ook aan petjes), tasjes, knuffels, (kleur)potloden en spelletjes en speelgoed.
 • Reis zoveel mogelijk plastic vrij. Neem bijvoorbeeld een eigen waterfles mee om te hervullen (in de meeste hotels hebben ze tegenwoordig watertanks waar u uw fles kunt vullen). Probeer uw eigen toiletspullen te gebruiken en niet de kleine flesjes / verpakkingen van het hotel. Neem daarnaast ook wat stoffen tasjes mee voor eventuele boodschappen en souvenirs, zodat u geen gebruik hoeft te maken van plastic wegwerp tasjes. Mimpi Reizen heeft haar eigen stoffen tasjes ontworpen en die geven wij u graag mee op reis.
 • Doe zoveel mogelijk de airconditioning uit wanneer u niet op de hotelkamer bent en zet de airco niet op een te koude temperatuur.
 • Gebruik handdoeken meerdere malen en vraag niet te snel de kamer te verschonen.
 • Ter plaatse zijn er soms schoonmaak projecten, zoals het opruimen van afval op de stranden. Wilt u hier graag bij helpen, informeer dan bij Mimpi Reizen naar de mogelijkheden. 
 • Bent u tevreden over een bepaalde service in een hotel of vindt u dat uw chauffeur en / of gids u zo goed begeleid heeft, vergeet dan vooral niet om een tip te geven, daar zijn ze u ontzettend dankbaar voor! Bedenk vooral ook dat door uw tip een lokale familie er voor kan zorgen dat hun kinderen bijvoorbeeld naar school kunnen. Hoe fantastisch is het om daar aan bij te kunnen dragen!

Bestrijding uitbuiting van kinderen

Mimpi Reizen steunt actief The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism, zie //thecode.org/. Seksuele uitbuiting van kinderen is strafbaar in Nederland, ook al is het misdrijf in het buitenland begaan. Wees alert en meld vermoedens van misbruik via www.dontlookaway.nl.

Duurzaamheidsbeleid Mimpi Reizen

Lees hier het duurzaamheidsbeleid van Mimpi Reizen.

Mimpi Reizen is Travelife Partner

Vanaf 13 juli 2023 mogen wij ons met trots Travelife Partner noemen. Travelife is een internationaal erkend training-, management- en certificeringsprogramma voor duurzaamheid in het toerisme. De Travelife Partner award is een erkenning voor de lange termijn inspanningen van Mimpi Reizen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Hiermee voldoet Mimpi Reizen aan de meer dan 100 gestelde criteria van Travelife. Deze criteria hebben betrekking op het kantoorbeheer van een reisorganisatie, het productaanbod, internationale zakenpartners en klantinformatie. De Travelife-norm dekt de ISO 26000-thema’s voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder milieu, biodiversiteit, mensenrechten en arbeidsverhoudingen; en wordt formeel erkend als volledig in overeenstemming met de door de VN ondersteunde Global Sustainable Tourism Criteria.

Trees for All

Trees for all logo

Mimpi Reizen is lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisprganisaties (VvKR). VvKR heeft in februari 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Trees for All. De vereniging wil daarmee een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld door de uitstoot van CO2 te compenseren en bomen te doneren. VvKR zal dit onder meer doen met een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 125 bomen. Trees for All plant bomen zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast beschermt ze ook bestaande bossen. Deze organisatie is daarmee al 20 jaar voorvechter van (her)bebossing in de strijd tegen klimaatverandering. De bomen worden altijd op twee plaatsen geplant: één in Nederland en één in het buitenland. Dat is ook de reden dat u altijd twee bomen tegelijk doneert. Trees for All is een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie in Nederland. Ze beschikt over een CBF-keurmerk en compenseert via duurzame bosprojecten. U kunt minimaal twee bomen doneren, maar meer is natuurlijk ook mogelijk. Voor het doneren van twee bomen betaald u € 10,-- en hiermee kunt u al een gedeelte van uw reis compenseren. Wilt u hier meer over weten, vraag ons dan naar de mogelijkheden. 

 

Graag leggen we uit hoe u deze bomen kunt planten:

- Ga naar de website: https://treesforall.nl/forms/plant-een-boom-zakelijk/

- Kies het aantal bomen dat u wilt doneren

- Vul uw gegevens in

- Bij 'ik heb een campagnecode' kunt u dan de code VKR invullen. Hiermee worden de bomen toegevoegd aan het VvKR bos. VvKR is onze brancheorganisatie en samen met hen, de kleinschalige reisspecialisten van VvKR en de reizigers planten we graag zoveel mogelijk bomen. Op de website https://www.vvkr.nl/ vindt u de bomenteller van het aantal geplante bomen tot op heden (vanaf het moment, februari 2020, dat onze brancheorganisatie de samenwerking met Trees for All is aangegaan). Meer informatie over deze samenwerking vindt u op de website van VvKR: https://www.vvkr.nl/trees-for-all-en-vvkr 

International Tourism Plastic Pledge

International Tourism Plastic pledge strand foto

Op 26 september 2019 heeft Mimpi Reizen met ruim 100 andere bedrijven en organisaties uit de toerisme sector de International Tourism Plastic Pledge getekend. Hiermee spreken zij uit zich gezamenlijk in te zetten voor het verminderen van plastic vervuiling op vakantiebestemmingen. Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. De toerisme sector draagt hier ook aan bij. Denk aan door toeristen gebruikte flesjes, rietjes en tasjes. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamer bezoekers veel meer plasticafval genereren dan een normaal huishouden in dezelfde regio. De ondertekenaars van de International Tourism Plastic Pledge erkennen de urgentie en de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling.

 

Om de impact te maximaliseren is de International Tourism Plastic Pledge in 2021 overgegaan in het Global Tourism Plastics Initiative, hiermee kunnen organisaties wereldwijd samenwerken aan de aanpak van plasticvervuiling op de vakantiebestemmingen en kan er op gecoördineerde wijze actie worden ondernomen. Het Global Tourism Plastics Initiative is ontwikkeld binnen het Sustainable Tourism Programme van het One Planet Network, een multi-stakeholder samenwerking die zich richt op de implementatie van o.a. verantwoorde consumptie en productie. De GTPI wordt geleid door het UN Environment Programme en de World Tourism Organization, in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation. MVO Nederland is betrokken als onderdeel van de Advisory Group en treedt op als actieve ambassadeur van de GTPI.