Duurzaam op reis

Duurzaam op reis is iets wat we maar wat graag willen stimuleren en waar iedereen, zowel u als de lokale bevolking, uiteindelijk profijt van zal hebben. Nu is de vliegreis naar Indonesië, Maleisië of Sri Lanka natuurlijk niet duurzaam, dat beseffen we ons maar al te goed. We willen echter maar al te graag dit mooie continent ontdekken, en dan ontkomen we natuurlijk niet aan de vliegreis. We proberen daarom ter plekke rekening te houden met duurzaam reizen en voor de vliegreis hebben we via VvKR een samenwerking met Trees for All. Daarnaast hebben we in september 2019 de zogenaamde International Toursim Plastic Pledge ondertekend. Hiermee erkennen we, samen met vele andere reisorganisaties, de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling.

Duurzaam reizen ter plekke

We proberen, in zoverre dit kan, rekening te houden met duurzaamheid tijdens het reizen. Dit doen we als volgt:

  • We werken hoofdzakelijk samen met kleinschalige reisorganisaties, zodat het geld terecht komt bij de lokale werknemers en eigenaren. Zo werken we in Indonesië per eiland samen met een andere lokale agent.
  • We proberen zoveel mogelijk kleinschalige hotelletjes aan te bieden, zodat, wederom, het geld voornamelijk naar de lokale werknemers en eigenaren gaat.
  • We bieden reizen per trein aan waar mogelijk. Zo kunt op diverse plekken op Java in Indonesië en onder andere tussen Nuwara Eliya en Ella in Sri Lanka genieten van prachtige treinreizen.

U kunt natuurlijk ook uw steentje bijdragen. We raden daarom het volgende aan:

  • Neem deel aan excursies met een kleine ecologische voetafdruk, zoals wandelen, fietsen, yoga, een kookcursus, een tempelbezoek, raften, kanoën, surfen, snorkelen. Wanneer u gaat snorkelen, raak het koraal niet aan en neem niks mee uit de zee. Probeer ook niet meteen de zee in te duiken wanneer u zich heeft ingesmeerd met zonnebrandcrème (zonnebrandcrème is onder andere slecht voor het koraal). 
  • Eet in kleinschalige restaurantjes en eetstalletjes en ga vooral een keertje bij de mensen thuis eten wanneer u wordt uitgenodigd (we raden dan wel aan om deze mensen een kleine vergoeding te geven als blijk van waardering).
  • Koop lokale handgemaakte souvenirs en laat deze zo min mogelijk inpakken (gebruik hiervoor zelf meegebrachte stoffen tasjes). Zo steunt u de lokale bevolking.
  • Wanneer u iets mee wilt nemen voor de lokale bevolking, neem dan vooral overtollige producten mee, zoals overtollige kleren (denk ook aan petjes), tasjes, knuffels, (kleur)potloden en spelletjes en speelgoed.
  • Reis zoveel mogelijk plastic vrij. Neem bijvoorbeeld een eigen waterfles mee om te hervullen (in de meeste hotels hebben ze tegenwoordig watertanks waar u uw fles kunt vullen). Neem daarnaast ook wat stoffen tasjes mee voor eventuele boodschappen en souvenirs, zodat u geen gebruik hoeft te maken van plastic wegwerp tasjes.
  • Doe zoveel mogelijk de airconditioning uit wanneer u niet op de hotelkamer bent en zet de airco niet op een te koude temperatuur.
  • Gebruik handdoeken meerdere malen en vraag niet te snel de kamer te verschonen.

Trees for All

Trees for all logo

Mimpi Reizen is lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisprganisaties (VvKR). VvKR heeft in februari 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Trees for All. De vereniging wil daarmee een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld door de uitstoot van CO2 te compenseren en bomen te doneren. VvKR zal dit onder meer doen met een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 100 bomen. Trees for All plant bomen zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast beschermt ze ook bestaande bossen. Deze organisatie is daarmee al 20 jaar voorvechter van (her)bebossing in de strijd tegen klimaatverandering. De bomen worden altijd op twee plaatsen geplant: één in Nederland en één in het buitenland. Dat is ook de reden dat u altijd twee bomen tegelijk doneert. Trees for All is een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie in Nederland. Ze beschikt over een CBF-keurmerk en compenseert via duurzame bosprojecten. Voor het doneren van 2 bomen betaald u € 12,50. Dus vanaf € 12,50 kunt u al een gedeelte van uw reis compenseren. 

International Tourism Plastic Pledge

International Tourism Plastic pledge strand foto

Op 26 september 2019 hebben ruim 100 bedrijven en organisaties uit de toerisme sector de International Tourism Plastic Pledge getekend. Hiermee spreken zij uit zich gezamenlijk in te zetten voor het verminderen van plastic vervuiling op vakantiebestemmingen. Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. De toerisme sector draagt hier ook aan bij. Denk aan door toeristen gebruikte flesjes, rietjes en tasjes. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamer bezoekers veel meer plasticafval genereren dan een normaal huishouden in dezelfde regio. De ondertekenaars van de International Tourism Plastic Pledge erkennen de urgentie en de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling.