rondreis Hoogtepunten Sumatra, Java en Bali

25-daagse reis

Deze rondreis laat u kennis maken met de hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali. U begint op het groene Sumatra, waar u al snel de jungle intrekt en vervolgens het mooie Tobameer verkent. Hierna vliegt u naar Java, waar u een bezoekt brengt aan Bandung en een mooie treinreis maakt naar Yogyakarta. Na deze interessante stad en dichtbij gelegen tempels te hebben bezocht reist u per trein richting de Bromo vulkaan. Na Bromo reist u naar Kalibaru en steekt u vervolgens over naar Bali, waar u uw laatste dagen van uw reis doorbrengt in zowel de binnenlanden als aan het strand

 

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk op Sumatra, Java en Bali. Deze rondreis betreft dan ook een voorbeeld en is volledig aan te passen op uw persoonlijke wensen.

Orang utan in Bukit Lawang op Sumatra Indonesie

Prijs p.p. vanaf € 2.845,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf 2.495,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1:   Vertrek naar Indonesië

Dag 2:   Aankomst Sumatra, Medan

Dag 3:   Medan-Bukit Lawang

Dag 4:   Bukit Lawang

Dag 5:   Bukit Lawang-Tobameer

Dag 6:   Tobameer

Dag 7:   Tobameer

Dag 8:   Tobameer-Berastagi

Dag 9:   Berastagi-Bandung (Sumatra-Java)

Dag 10: Bandung
Dag 11: Bandung-Borobudur
Dag 12: Borobudur-Yogyakarta
Dag 13: Yogyakarta
Dag 14: Yogyakarta-Bromo
Dag 15: Bromo-Kalibaru
Dag 16: Kalibaru
Dag 17: Kalibaru-Pemuteran (Java-Bali)
Dag 18: Pemuteran
Dag 19: Pemuteran-Sambangan
Dag 20: Sambangan-Ubud
Dag 21: Ubud
Dag 22: Ubud-Sanur
Dag 23: Sanur
Dag 24: Sanur, Vertrek uit Bali
Dag 25: Aankomst, terug thuis

Hoogtepunten Sumatra, Java en Bali

 • Orang-oetans spotten en jungle wandeling door het Gunung Leuser National Park
 • Batak cultuur en zwemmen in het Tobameer
 • Vulkanen en authentieke dorpjes bij Berastagi
 • Bezoek een de Borobudur tempel en fietsen door de rijstvelden
 • Gezellige Yogyakarta en paleis van de sultan, waterpaleis en vogeltjesmarkt
 • Koffieplantages op de hellingen van Kalibaru
 • Snorkelen bij Menjangan eiland vanuit Pemuteran
 • Avontuurlijke watervallen van Sambangan
 • Raften, wandelen en fietsen in het tussen de rijstvelden gelegen Ubud
 • Genieten van zon, zee en strand in Sanur

De 25-daagse rondreis Hoogtepunten Sumatra, Java en Bali begint op Sumatra in de stad Medan. Na bij te zijn gekomen van de vliegreis trekt u de jungle in van het Gunung Leuser National Park. U verblijft aan de rand van het park in het dorpje Bukit Lawang. De volgende ochtend brengt u een bezoek aan het park middels een spannende trekking, waar u op zoek gaat naar de indrukwekkende orang-oetans. Tevens kunt u hier een spannende tocht over de rivier maken in een rubberen band (tuben). 


Schoolkinderen in een islamitisch dorpje op Sumatra

Na het Gunung Leuser National Park gaat u op weg naar het Tobameer. Hier verblijft u een aantal dagen, zodat u kunt genieten van de mooie omgeving en bij kunt komen van de indrukken. De omgeving leent zich uitstekend voor boottochtjes over het immense meer, wandelingen door de mooie natuur en het bezoeken van lokale dorpjes waar u kennis maakt met de Batakkers. Vervolgens gaat u via een mooie route langs het Tobameer naar het bergplaatsje Berastagi, gelegen tussen 2 vulkanen. Hier geniet u van de koele berglucht en brengt u een bezoek aan de groente en fruit markt. Tevens kunt u ervoor kiezen een van de nabij gelegen vulkanen te beklimmen. Vanuit Berastagi reist u terug naar Medan en vliegt u naar Bandung op Java. In Bandung kunt u mooie stadswandelingen en fietstochten maken langs de vele Art Deco bouwwerken. 


Boeddhistische Borobudur tempel op Java

Tevens is het leuk een Anklungschool (Anklung is een lokaal muziekinstrument gemaakt van bamboe) en de omgeving  met zijn vele theetuinen en vulkanische gebieden te bezoeken. Vanuit Bandung reist u in de vroege ochtend met de trein naar Yogyakarta. Vooral het eerste deel van de treinreis is adembenemend mooi. U reist door kleine dorpjes, langs vulkanen en tussen terrasvormige rijstvelden door. Bij aankomst in Yogyakarta wordt u naar een kleinschalig hotelletje gebracht dichtbij de Borobudur tempel. De volgende ochtend kunt u in alle vroegte de tempel bezoeken. 's Middags kunt u in de omgeving fietsen langs rijstvelden en de wat minder bekende Pawon en Mendut tempel bezoeken. Eventueel is het ook mogelijk om te gaan raften op een nabij gelegen rivier.  In de middag reist u naar de studentenstad Yogyakarta. 


Schommel op het strand van Pemuteran noord Bali

Hier kunt u per becak de stad verkennen met zijn sultanspaleis, vogeltjesmarkt, gezellige Jalan Malioboro en indrukwekkende Prambanan tempel. Vanuit Yogyakarta reist u verder naar het oosten met de trein. U stapt uit in het stadje Mojokerto en wordt naar de Bromo vulkaan gebracht. De volgende ochtend gaat u al vroeg per jeep of te voet naar een uitzichtpunt waar u een fantastisch uitzicht heeft over de Bromo en de omringende vulkanen. Vooral tijdens de zonsopkomst is dit werkelijk een betoverend uitzicht!  Na het uitzichtpunt rijdt u door de zandzee naar de Bromo vulkaan en maakt u een wandeling naar de rand van de krater. Na terugkomst in het hotel gaat u op weg naar Kalibaru. In dit gebied vindt u vele plantages en kunt u met paard en wagen een leuke tocht maken door de omgeving. Vervolgens rijdt u nog iets verder naar het oosten, naar Ketapang. 


In Ketapang stapt u op de veerboot naar Bali. Op Bali verblijft u eerst in het noorden, in Pemuteran en in Sambangan.Vanuit Pemuteran kunt u een boottocht maken naar het eilandje Menjangan, waar u goed kunt snorkelen en duiken. In de omgeving van Sambangan kunt u mooie wandelingen maken door de rijstvelden en verschillende watervallen bezoeken. Vervolgens reist u verder naar centraal Bali, waar u enkele nachten in het kunstenaarsdorpje Ubud zult verblijven. In deze omgeving kunt u goed kennismaken met de Balinese cultuur en natuur, u vindt er verschillende musea, weelderige rijstvelden, een mooi versierd paleis en een leuke markt. U sluit uw reis tot slot af in het strandplaatsje Sanur, waar u heerlijk kunt genieten van zon, zee en strand. 


Balinese vrouw die offers brengt aan de Hindoe goden op Bali
Witte strand van Nusa Dua Bali


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Sumatra

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Sumatra.

 

Dag 2 Aankomst Sumatra (Medan)

Bij aankomst in Medan wordt u opgewacht door een chauffeur en naar uw hotel net buiten de stad gebracht. In de middag (of de volgende ochtend) kunt u de stad verkennen. U rijdt langs verschillende koloniale gebouwen en kunt een stop maken bij de grote moskee en het sultanspaleis (Istana Maimoon). Zowel de grote moskee als het sultanspaleis zijn zeker een bezoek waard. Het zijn beiden erg mooie bouwwerken. 

 

Dag 3 Medan-Bukit Lawang

Vandaag reist u naar het Gunung Leuser National Park. Onderweg kunt u eventueel een rubberplantage bezoeken. U zult de komende nachten verblijven in een kleinschalige lodge aan de rand van het park. Voordat u de lodge bereikt steekt u de rivier over middels een hangbrug. Tijdens uw verblijf in de lodge kunt genieten van de vele oerwoudgeluiden.

Baby orang-oetan in de jungle van het Gunung Leuser National park op Sumatra

Dag 4 Bukit Lawang

In de ochtend maakt u onder begeleiding van een lokale gids een wandeling door de jungle. U gaat op zoek naar de orang-oetans en andere soorten aapjes zoals gibbons en de Thomaslangoer. Daarnaast is het natuurlijk een avontuur op zich om door deze rijk begroeide omgeving te wandelen. Na ongeveer 3 uur keert u langzaamaan terug. Het laatste deel gaat u tuben op de snelstromende rivier, een spannende tocht op een rubberen band. In de middag kunt u eventueel een leuke tocht maken waarbij u met een zogenaamde brommer becak een markt bezoekt en vervolgens bij lokale mensen thuis gaat meehelpen met het vervaardigen van een heerlijke lokale maaltijd. 

 

Dag 5 Bukit Lawang-Tobameer

Vandaag rijdt u terug naar Medan en reist vervolgens door naar het Tobameer. Het laatste deel legt u af met de boot. Bij aankomst op Samosir (een schiereiland in het Tobameer) wordt u naar uw hotel gebracht direct aan het meer.

 

Dag 6-7 Tobameer

Deze dagen kunt u genieten van het mooie uitzicht over het meer. Ook kunt u natuurlijk een frisse duik nemen in het meer. Het meer ligt op ongeveer 900 meter hoogte en het is daarom wat koeler in dit gebied. Het is daarnaast de moeite waard om de dorpjes Ambarita en Tomok te bezoeken. Ambarita is vooral bekend vanwege het kannibalisme. Dit kwam hier tot ver in de 19de eeuw voor. U vindt hier onder andere andere een offerplaats van honderden jaren oud. In het dorpje Tomok vindt u verschillende traditionele Batak huizen. De Batak huizen kenmerken zich vanwege de zadelvormige daken. Daarnaast vindt u er de graven van de koningen van de Sidabutar stam en kunt u er een traditionele dansvoorstelling bijwonen. Ook is het leuk om mooie wandelingen te maken in de omgeving. U wandelt langs rijstvelden, watervallen en kleine dorpjes.  

 

Dag 8 Tobameer-Berastagi

Vandaag reist u allereerst per boot naar de vaste wal. Vervolgens reist u via een mooie route langs het Tobameer richting Berastagi. Onderweg kunt u diverse keren stoppen om te genieten van het mooie uitzicht en bijvoorbeeld bij de Sipisopiso watervallen. Eveneens is het de moeite waard om het paleiscomplex van Rumah Bolon te bekijken, met diverse authentieke huizen en graven. U vindt deze bijzondere plaats aan de rand van het plaatsje Pematang Purba. Tevens kunt u een bezoek brengen aan Lingga village, dichtbij Berastagi gelegen. Ook hier vindt u diverse authentieke huizen. Tevens kunt u de huizen van binnen bekijken en krijgt u een beeld van hoe de mensen vroeger, maar zelfs ook nog tegenwoordig leven.     

 

Dag 9 Berastagi-Bandung (Sumatra-Java)

Vandaag reist u terug naar de luchthaven van Medan en stapt u op de vlucht naar Bandung (of Jakarta). Bij aankomst in Bandung kunt u eventueel alvast de stad gaan verkennen. 

 

Dag 10 Bandung

Vandaag kunt u een mooie stadswandeling maken door Bandung, langs diverse gebouwen gebouwd in Art Deco stijl. Wandel langs het Savoy Homann hotel, Grand Preanger hotel en Gedung Sate (gedung = gebouw) en neem ook zeker een kijkje in de gezellige Jalan Braga (Jalan = weg) en de Jalan Asia Afrika. Een andere mogelijkheid is om er met de fiets op uit te gaan. Het is dan mogelijk om wat meer de buitenwijken van de stad te bezoeken, met onder andere villa wijken uit de koloniale tijd. Tevens raden we aan om de stad te verlaten en naar of het noorden of het zuiden te reizen. Ten noorden van de stad vindt u de Tangkuban Prahu, diverse warmwaterbronnen en Dago hill en de theetuinen. In het zuiden vindt u eveneens vele theetuinen en kunt u een bezoek brengen aan Kawah Putih, een kratermeer met turquoise gekleurd water en witte zwaveldampen.  

 

Dag 11Bandung-Borobudur (deels per trein)

In de ochtend stapt u op de trein naar Yogyakarta. Vooral het eerste deel van deze treinreis is een fantastische belevenis. U komt langs klein dorpjes, mooie rijstterrassen en indrukwekkende vulkanen. De reis duurt ongeveer 7 a 8 uur. Bij aankomst in Yogyakarta wordt u opgewacht door uw chauffeur en naar uw kleinschalige hotelletje gebracht bij de Borobudur.

 

Dag 12 Borobudur-Yogyakarta

Vroeg in de ochtend bezoekt u de befaamde Borobudur tempel. De Borobudur is een boeddhistische tempel en is meer dan 1.000 jaar oud. Een bezoek aan deze indrukwekkende tempel zal zonder twijfel een van de hoogtepunten zijn van uw reis, U kunt net voor of net na zonsopkomst de tempel bezoeken (voor zonsopgang betaald u een toeslag). Het voordeel van een bezoek in de ochtend is dat het nog lekker koel is en dat er nog niet zoveel andere bezoekers zullen zijn. Naast de Borobudur is het mogelijk de dichtbij gelegen, maar minder bekende en bezochte, Pawon en Mendut tempels te bezoeken. In de middag kunt u eventueel een leuke fietstocht maken langs de vele rijstvelden of een excursie met paard en wagen. Daarnaast zou u er voor kunnen kiezen om te gaan raften op een dichtbij gelegen rivier. Vervolgens reist u naar de studentenstad Yogyakarta. Onderweg zou u nog een bezoek kunnen brengen aan de Kedung Kayang waterval, vanwaar u tevens, bij helder weer, schitterend uitzicht heeft over de Merapi vulkaan.

 

Dag 13 Yogyakarta

In de ochtend kunt u de indrukwekkende Prambanan tempel bezoeken. Deze tempel is hindoeïstisch en ziet er erg sierlijk uit. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar deze tempel vindt men vaak nog mooier dan de Borobudur tempel. U kunt hier tevens de dichtbij gelegen Ratu Boko tempel bezoeken. In de middag kunt u een bezoek brengen aan een natuurgebied ten zuidoosten van de stad, waar u kunt wandelen, maar ook al tubend (op een rubberen band door het water) een grot kunt bezoeken. Als u het wat rustiger aan wilt doen kunt u ook een mooi strand bezoeken ten zuiden van de stad. In de middag kunt u eventueel de stad verkennen. Een leuke manier om dit te doen is met een Becak, een fietstaxi. Mooie bezienswaardigheden in de stad zijn natuurlijk het paleis van de sultan en het waterpaleis, de kleurrijke vogeltjesmarkt en de Jalan Malioboro, met zijn vele winkeltjes, ateliers en eetstalletjes. Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan Kota Gede, het oudste deel van de stad, waar u authentieke huisjes en werkplekken kunt terugvinden. 

 

Dag 14Yogyakarta-Bromo (deels per trein)

In de ochtend stapt u op de trein naar Mojokerto. Dit stadje ligt op oost Java. Bij aankomst in Mojokerto wordt u door uw chauffeur opgehaald en naar uw hotel bij de Bromo vulkaan gebracht. Onderweg kunt u eventueel een stop maken bij de in het groen verscholen Madakaripura watervallen. Deze watervallen worden nog vrij weinig bezocht en liggen op ongeveer een uur rijden van de Bromo vulkaan.

Indrukwekkende uitzicht op de Bromo vulkaan op oost Java

Dag 15 Bromo-Kalibaru

Voor dag en douw begint u vandaag de dag. U gaat per jeep of te voet naar een uitzichtpunt vanwaar u geniet van de zonsopkomst en het fantastische uitzicht over de Bromo en de omringende vulkanen van het Bromo Tengger Semeru National Park. Na het uitzichtpunt rijdt u door een zandzee naar de Bromo vulkaan en wandelt u naar de rand van de krater. Vervolgens keert u terug naar uw hotel en rijdt u verder naar het stadje Kalibaru. In de middag kunt u optioneel een mooie wandeling maken in de omgeving, langs suikerriet- en koffieplantages en met uitzicht op de omringende vulkanen. Als u geluk heeft zijn de koffieplukkers nog aan het werk of komen ze net terug. Ze dragen vaak grote rieten hoeden. Een mooi gezicht om te zien! 

 

Dag 16 Kalibaru

In de ochtend brengt u een bezoek aan een nabij gelegen plantage. Hier kunt u zien hoe onder andere koffie, cacao, rubber, suikerriet en allerhande specerijen (zoals kaneel, kruidnagel, vanille en nootmuskaat) worden verbouwd. Vervolgens maakt u een ritje door de omgeving met paard en wagen en bezoekt u een aantal kleine fabriekjes, zoals een aluminium fabriekje (waar allerlei keukengerei wordt gemaakt), een notenfabriek, een werkplaats waar tempé en tofu worden gemaakt en een plek waar men palmsuiker maakt.

 

Dag 17 Kalibaru-Pemuteran (Java-Bali)

In de ochtend rijdt u naar de haven van Ketapang. Hier stapt u op de veerboot naar Bali. Na ongeveer een uur varen bereikt u Bali en wordt u naar uw hotelletje aan de noordkust gebracht. 

 

Dag 18 Pemuteran

Vandaag kunt u genieten van zon, zee en strand. Pemuteran ligt in een mooie baai met in het achterland het Bali Barat National Park. Vanaf het strand kunt u snorkelen bij een aangelegd rif. Ook kunt u een boottocht maken naar het eilandje Menjangan. Hier kunt u naar hartenlust snorkelen en duiken. Menjangan is een van de mooiste plekken van Bali om te snorkelen en duiken, rondom het eiland zijn er stijl aflopende wanden vol met rijkgekleurde koralen en visjes. In de middag kunt u gaan fietsen of wandelen in de omgeving. Een mooie wandeling is naar de Melanting tempel, bovenop een heuvel.

Kleurrijke onderwaterwereld voor de kust van Bali Indonesie

Dag 19 Pemuteran-Sambangan

U rijdt langs de noordkust en door de binnenlanden naar het kleine plaatsje Sambangan. Onderweg kunt u een stop maken bij een warmwaterbron mooi gelegen in het groen van de binnenlanden. Hier kunt u een heerlijk bad nemen. Daarnaast is het leuk een stop te maken bij een Boeddhistische tempel, waar u tevens een mini Borobudur tempel kunt aanschouwen. Vervolgens rijdt u naar de meren Buyan en Tamblingan, hier kunt u eventueel een jungle wandeling en een kanotocht in een traditionele Balinese kano maken. Vervolgens rijdt u door de bergen naar het Bratan kratermeer. Dit meer is bekend vanwege de mooie, prachtig in het meer gelegen, Ulun Danu Bratan tempel. Hierna gaat u naar Sambangan, waar u zult gaan overnachten in een hotelletje met prachtig uitzicht over de groene vallei.

 

Dag 20 Sambangan-Ubud

Sambangan is prachtig gelegen in de natuur en wordt ook wel 'secret garden' genoemd, vanwege de vele watervallen (zo'n 7 in totaal) en mooie rijstterrassen. In de ochtend kunt u onder begeleiding van een lokale gids een mooie wandeling maken waarbij u een aantal of zelfs alle watervallen bezoekt (afhankelijk van de lengte van de wandeling) en kunt u vanaf verschillende watervallen desgewenst zelfs een spannende sprong maken of er vanaf glijden! Vervolgens wordt u naar het kunstenaarsdorpje Ubud gebracht. Onderweg rijdt u via Kintamani, waar zich de bijzondere Batur vulkaan en het Bratan meer bevindt. Tevens kunt u een bezoek brengen aan de heilige watertempel Tirta Empul en de mooie uit de rotsen gehouwen Gunung Kawi tempel.

 

Dag 21Ubud

Vandaag kunt u op eigen gelegenheid het dorpje gaan bezoeken met zijn vele musea, de markt, het paleis, vele spa's, leuke winkeltjes en koffiebarretjes. Eventueel kunt u ook gaan raften (deze excursie is mogelijk vanaf 7 jaar). Met een rubberen bootje vaart u over een snelstromende rivier tussen groene kloven door. Tevens is het in Ubud leuk om een kookcursus te volgen. Een kookcursus begint meestal met een bezoek aan de lokale markt. Het lekkerste fruit, biologische groente en allerhande specerijen, het is er allemaal te krijgen. Na het bezoek aan de markt gaat u aan de slag en leert u hoe u een heerlijke traditionele maaltijd klaarmaakt. Tevens kunt u de schilderachtige rijstterrassen van Tegallalang bezoeken, waar u eventueel mooie wandelingen kunt maken. 

 

Dag 22 Ubud-Sanur

Vandaag gaat u naar uw laatste bestemming, de strandplaats Sanur. Onderweg kunt u de Tegenungan waterval bezoeken en een spannende tocht door een verborgen kloof maken, iets ten zuiden van Ubud, de Beji Guwang hidden canyon. U klimt over rotsen, baant zich een weg door het water en geniet van het indrukkende landschap. Na de tocht door de kloof kunt u de markt van Sukawati bezoeken.

 

Dag 23 Sanur

Vandaag kunt u uitrusten aan het strand van Sanur of een bezoek brengen aan Denpasar, de hoofdstad van Bali. Of u kunt ervoor kiezen om de zogenaamde Bukit te bezoeken, het meest zuidelijke punt van Bali, waar u vele mooie tussen de rotsen gelegen stranden vindt.

 

Dag 24 Vertrek uit Bali

U wordt naar de luchthaven van Bali gebracht. Uw reis zit erop. Hopelijk heeft u genoten van uw avontuur over deze mooie eilanden van Indonesië. 

 

Dag 25 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Inbegrepen in de pakketprijs:

 • Internationale en binnenlandse vluchten met gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt
 • Airconditioned privé auto en chauffeur gedurende uw gehele verblijf op Sumatra, Java en Bali m.u.v. dag 18 (in Pemuteran)
 • Trekking Gunung Leuser National Park incl. gids, entreegelden en tuben
 • Genoemde boottransfers
 • Genoemde eerste klas treinreizen
 • Entreegeld Borobudur tempel na zonsopgang
 • Excursie Bromo incl. jeep en entreegeld
 • Plantagetour Kalibaru incl. gids
 • Reserveringskosten