Rondreis Authentiek Sulawesi

27-daagse reis

Deze rondreis laat u kennis maken met het ongerepte eiland Sulawesi. U begint uw reis in de bruisende hoofdstad Makassar alvorens u bij Bira een paar dagen aan het idyllische strand verblijft. Vervolgens reist u via Sengkang naar één van de hoogtepunten van deze reis; Tana Toraja. Aan het Posomeer en op de Togian eilanden is het heerlijk toeven en kunt u de indrukken van uw reis alvast op u in laten werken. U gaat in het Tangkoko National Park op zoek naar de diverse unieke dieren van dit gebied en sluit uw reis af bij het welbekende Bunaken National Park waar u heerlijk kunt relaxen alvorens u huiswaarts keert.

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk op Sulawesi. Deze rondreis betreft dan ook een voorbeeld en is volledig aan te passen op uw persoonlijke wensen.

Orang-oetan in Bukit Lawang in het Gunung Leuser National Park op Sumatra

Prijs p.p. vanaf € 3.295,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf  2.895,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1:   Vertrek naar Sulawesi

Dag 2:   Aankomst Sulawesi, Makassar

Dag 3:   Makassar

Dag 4:   Makassar-Bira

Dag 5:   Bira
Dag 6:   Bira-Sengkang
Dag 7:   Sengkang-Tana Toraja
Dag 8:   Tana Toraja
Dag 9:   Tana Toraja  
Dag 10: Tana Toraja-Pendolo
Dag 11: Pendolo-Tentena (Posomeer)
Dag 12: Tentena (Posomeer)
Dag 13: Tentena (Posomeer)-Ampana
Dag 14: Ampana-Togian eilanden
Dag 15: Togian eilanden
Dag 16: Togian eilanden
Dag 17: Togian eilanden
Dag 18: Togian eilanden-Luwuk
Dag 19: Luwuk-Manado
Dag 20: Manado-Tomohon
Dag 21: Tomohon
Dag 22: Tomohon-Tangkoko National Park
Dag 23: Tangkoko National Park-Bunaken
Dag 24: Bunaken
 
Dag 25: Bunaken
Dag 26: Bunaken, Vertrek uit Sulawesi
Dag 27: Aankomst, terug thuis

hoogtepunten authentiek sulawesi

 • Ontdek bruisend Makassar en het karstgebergte van Rammang Rammang
 • Relaxen en snorkelen bij het paradijselijke Bira
 • Varen over het Tempemeer en de drijvende huizen
 • Leer meer over de bijzondere dodencultuur van Toraja
 • Neem een verfrissende duik in het heldere Posomeer
 • Uitrusten op de ongerepte Togian eilanden
 • Verken de bloemrijke omgeving en actieve vulkanen van Tomohon
 • Op zoek naar het spookdiertje in het Tangkoko National Park
 • Snorkelen en duiken op prachtig Bunaken

De 27-daagse rondreis Authentiek Sulawesi begint met een verblijf van twee nachtjes in Makassar. Makassar is het vroegere Ujung Pandang en een belangrijke havenstad. Na een lange vlucht proeft u hier alvast van de Aziatische sfeer. Tevens kunt u nog overblijfselen van de Nederlandse tijd bezoeken, zoals het VOC-Fort. Een leuke manier om de bezienswaardigheden te bezoeken is per lokale becak (traditionele fietstaxi). 


Lokale kleurrijke markt in Sulawesi

U vervolgt uw reis naar Bira waar u op het witte strand en bij de azuurblauwe zee even kunt wegdromen. Ook kunt u hier een kijkje nemen hoe de bekende Boeginese schepen worden gebouwd. Om de lange reis naar Tana Toraja te onderbreken maakt u een stop in het dorpje Sengkang waar u een prachtige boottocht gaat maken. Hierna reist u verder naar het indrukwekkende Tana Toraja, Hier maakt u kennis met de diverse bergvolkeren die hier nog leven en de fascinerende dodencultuur waar deze omgeving bekend om staat. De chauffeur zal ook proberen om u naar een begrafenisceremonie te laten gaan, een van de meeste speciale gebeurtenissen die u tijdens deze reis mee gaat maken! Wanneer u tijdens uw vakantie ook graag deel wilt nemen aan een sportieve activiteit dan is het mogelijk om te raften in de omgeving van Tana Toraja en Tomohon.


Authentieke Togian eilanden bij Sulawesi

Na Tana Toraja maakt u wederom een lange reis naar het Posomeer bij Tentena. Onderweg geniet u van de prachtige landschappen. Bij het Posomeer kunt u in alle rust even uitrusten. Na weer heerlijk op adem te zijn gekomen begint u aan uw intensieve reis naar de Togian eilanden. U bent heen en terug zeker een dag onderweg, maar deze paradijsjes zijn dit lange reizen zeker waard. Deze ongerepte bounty eilandjes mogen zeker niet ontbreken in deze droomreis. Via een overnachting in Luwuk en Manado reist u naar Tomohon, ook wel de bloemenstad genoemd en u vindt hier dan ook veel bloemkwekerijen. Tevens is een bezoek aan de lokale fruit en groente markt een leuk uitstapje. In het Tangkoko National Park gaat u al wandelend kennis maken met zeer bijzondere dieren die u maar op weinig andere plekken tergenkomt.


Deze fantastische reis sluit u af op Bunaken, een eiland gelegen in het Bunaken National Park. Een heerlijk eiland om nog even te ontspannen. Ook staat deze omgeving bekend om de indrukwekkende onderwaterwereld. Al duikend komt u de mooiste dieren en koraal creaties tegen. Ook snorkelen is prima mogelijk en voor u het weet zwemt u samen met een aantal zeeschildpadden het water door! Wanneer u nog een leuk uitstapje wil maken is een boottocht op zoek naar de spinner dolfijnen een absolute aanrader. Tijdens deze boottocht geniet u van de hoog uit het water springende dolfijnen die hun vele kunsten vertonen, een komisch gezicht!


Prachtige oude vrouw op Sulawesi
Drijvend waterdorpje op het Tempemeer bij Sengkang op Sulawesi


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Indonesië

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Sulawesi.

 

Dag 2 Aankomst Sulawesi (Makassar)

Bij aankomst op Sulawesi wordt u opgewacht door een chauffeur en naar uw hotel in de stad. gebracht. De rest van de dag kunt u deze levendige omgeving alvast verkennen. 

  

Dag 3 Makassar

Vandaag kunt u een tochtje door de stad maken en u onderdompelen in de Nederlandse geschiedenis. Vanuit Makassar kunt u tevens een bezoek brengen aan het natuurgebied Rammang Rammang. Een nog niet zo bekende streek waar u een mooie boottocht kunt maken en prachtig kunt wandelen. Vanuit deze omgeving heeft u geweldige uitzichten over de immense Karstgebergtes. Ook kunt u hier kennis maken met de lokale mensen waar u wellicht een kopje koffie of thee krijgt aangeboden. De bevolking leeft hier in eenvoudige huizen die op palen tussen het water en de rijstvelden in zijn gelegen. Het is ook mogelijk om dit natuurgebied te bezoeken op de route op weg naar Bira. 

 

Dag 4 Makassar-Bira

U reist in ongeveer 5 á 6 uur naar het parelwitte strand van het vissersdorpje Bira. Hier geniet u een paar dagen van zon, zee en strand! Als u het interessant vindt kunt u ook een kijkje nemen bij de lokale bevolking die met de hand de immens grote Boeginese schepen in elkaar timmeren. 
 

Dag 5 Bira

Deze dag gaat u per boot de wateren van Bira verkennen. Op diverse plekken kunt u tijdens de boottocht snorkelen en is het zelfs mogelijk om met zeeschildpadden te zwemmen, heel bijzonder! Tijdens deze dag wordt er voor u een heerlijke vers gegrilde vis lunch klaargemaakt. 

  

Dag 6 Bira-Sengkang

U bent bijna de gehele dag op weg naar het plaatsje Sengkang, waarbij u onderweg kunt stoppen wanneer gewenst en kunt genieten van de prachtige vergezichten. 

 

In de omgeving van Sengkang vinden regelmatig bruiloften plaats waarbij er een aantal dagen uitgebreid feest gevierd wordt met allerlei bijbehorende tradities en gewoontes. Het is erg bijzonder om een van deze dagen samen met de lokale mensen te vieren.             

Traditionele Tongkonan huizen in Tana Toraja op Sulawesi

Dag 7 Sengkang-Tana Toraja

In de ochtend maakt u een boottochtje over het Tempemeer met een traditionele boot. U maakt kennis met het dagelijkse leven van de bevolking die in drijvende huizen op met meer woont. Onderweg stopt u bij een van de huizen om gastvrij ontvangen te worden voor een kopje koffie of thee. Tevens kunt u in Sengkang nog een bezoek brengen aan een traditionele zijdeweverij. U reist door naar Tana Toraja, deze reis zal ongeveer de hele verdere dag in beslag nemen, tijdens de reis kunt u uiteraard stoppen om even de benen te strekken en van het mooie landschap te genieten. 

 

Bij een verblijf in Tana Toraja kunt u indien gewenst een begrafenisceremonie bijwonen mocht deze plaatsvinden tijdens de dagen dat u in deze omgeving bent. Het is erg indrukwekkend om een begrafenis bij te wonen en de rituelen die hierbij horen te aanschouwen. De gehele ceremonie duurt een paar dagen. 

 

Dag 8 Tana Toraja

Na het ontbijt gaat u met een lokale Engels sprekende gids de indrukwekkende omgeving verkennen die Tana Toraja u te bieden heeft. Zo brengt u onder andere een bezoek aan de graven en ondergrondse grotten waar de overledenen worden begraven en de bekende babybomen waar baby's die overleden waren en nog geen tandjes hadden in werden verstopt om te voorkomen dat boze geesten ze kwaad zouden doen. Uiteraard doet u ook een lokaal dorpje aan waar u de traditionele Tongkonan huizen aantreft. Ook kunt u in de omgeving een aantal lokale ambachten zien zoals het snijden van hout en het weven van mooie doeken.

 

Dag 9 Tana Toraja

Uw ontdekkingstocht door Tana Toraja gaat verder. U leert vandaag meer over de geschiedenis van deze plaats. Zo kunt u onder andere het museum Buntu Kalando bezoeken waar de eigendommen van de vroegere koningen te vinden zijn. Tevens behoort het bezoek aan een begraafplaats van deze koningen tot de bezienswaardigheden van deze dag. Een ander hoogtepunt zijn de in een cirkel geplaatste menhir stenen die een aantal meters hoog zijn en dienst doen als nagedachtenis van mensen die overleden zijn. Een indrukwekkende dag!

 

Dag 10 Tana Toraja-Pendolo

Vandaag heeft u weer een lange reisdag voor de boeg van circa 8 uur. De route die u rijdt gaat door een mooie diversiteit aan landschappen. 

Dag 11 
Pendolo-Tentena (Posomeer)

U reist in ongeveer 3 uur verder naar de volgende overnachtingsplaats. Aangekomen in Tentena (Posomeer) vaart u in ongeveer 10 minuten naar uw hotel. Deze boottransfer is op basis van Seat-In-Coach (samen met anderen). 

 

Dag 12 Tentena (Posomeer)
Deze dag kunt u even tot rust komen aan het heldere Posomeer. U kunt afkoelen in het meer, al is het niet al te diep en komen zo nu en dan wat visjes aan u knabbelen maar verfrissend is het wel. Een absolute must see in deze omgeving is wat ons betreft de Saluopa waterval. Wat een prachtig en machtig natuurspektakel. Neem wel zwemkleding mee zodat u van het heerlijk koele water kunt genieten! 

 

Dag 13 Tentena (Posomeer)-Ampana

U gaat op weg naar het kleine dorpje Ampana waarmee u begint aan uw reis naar de Togian eilanden. De reis duurt ongeveer 6 uur. Hier aangekomen neemt u afscheid van uw chauffeur. 

  

Dag 14 Ampana-Togian eilanden

U wordt door een chauffeur van uw hotel naar de haven gebracht vanaf waar u met een snelle boot in ongeveer 2 á 3 uur naar de haven van Wakai gevaren wordt. Een boot van het hotel komt u hier vervolgens ophalen en in ongeveer een half uurtje wordt u naar uw prachtig gelegen hotel gevaren. De boottochten vinden plaats op Seat-In-Coach (samen met anderen) basis. 

 

Bounty strand op de Togian eilanden bij Sulawesi

Dag 15-17 Togian eilanden

Deze dagen kunt u op en top genieten van de paradijselijke Togian eilanden. U vindt hier poeder witte zandstranden en turquoise wateren. Wilt u meer van de geweldig onderwaterwereld zien dan kunt u dit al snorkelend of duikend doen. Een van de andere activiteiten die hier mogelijk zijn is een bezoek aan een zoetwatermeer vol met miljoenen kwallen. Doordat ze in zoetwater leven hebben ze geen tentakels en kunnen ze niet prikken. Als u het durft kunt u zelfs tussen deze kwallen snorkelen. Wilt u kennis maken met de lieve lokale mensen, bezoek dan een van de traditionele waterdorpjes Bajau bevolking. De huizen zijn hier op palen boven het water gebouwd. Ondanks dat de bevolking erg arm is zijn ze altijd vriendelijk en wordt u overal toegeroepen en gezwaaid. U dient wel een paar uurtjes te varen met een zeer eenvoudige lokale boot, maar het contact met de lokale mensen maakt de harde zit het zeker waard! Kijkt u tijdens de boottocht goed om u heen want voor u het weet springen de dolfijnen naast u uit het water!

 

Dag 18 Togian eilanden-Ampana-Luwuk

U reist terug naar Ampana waar er weer een chauffeur staat te wachten om u naar het plaatsje Luwuk te brengen. U bent ongeveer 6 uur onderweg. De omgeving van Luwuk dient als technische stop voor uw doorreis naar het noorden van Sulawesi.  

 

Dag 19 Luwuk-Manado

U wordt naar de luchthaven van Luwuk gebracht waar u afscheid neemt van u chauffeur. Vervolgens gaat u per binnenlandse vlucht op weg naar het levendige Manado waar wij voor u een prachtig hotel hebben geboekt om even een dagje bij te komen van de lange reis naar en vanaf de Togian eilanden. Vanaf Manado tot aan uw vertrek naar Bunaken heeft u wederom de beschikking over uw eigen auto met chauffeur. 

 

Dag 20 Manado-Tomohon

In twee uurtjes tijd rijdt u naar Tomohon, een zeer bloemrijke omgeving. U verblijft hier in een accommodatie die is gelegen in de mooiste tuin die u ooit gezien heeft! Als u hier eenmaal bent geweest wilt u eigenlijk niet meer weg! 

 

Dag 21 Tomohon
Samen met uw chauffeur gaat u de omgeving verkennen waarbij u het kennis maakt met het land van de Minahasa. U gaat een kijkje nemen bij het Tondanomeer waar u iets kunt eten of drinken terwijl u van het fantastische uitzicht geniet. Wanneer u meer over de geschiedenis van deze omgeving te weten wilt komen is een bezoek aan de graftombes waar overledenen zittend in geplaatst werden een aanrader. Ook kunt u een bezoek aan de lokale groente en fruit markt brengen. Wanneer u actief bent ingesteld kunt u met een lokale Engels sprekende trekkingsgids de nog actieve vulkanen Lokon en Mahawu beklimmen. 

Spookdiertje in het Tangkoko National Park op Sulawesi

Dag 22 Tomohon-Tangkoko National Park
U reist in ongeveer 3 uur naar het Tangkoko National Park, waar u een grote verscheidenheid aan unieke dieren vindt die in dit beschermde natuurgebied leven. Denk hierbij aan het spookdiertje, ook wel Tarsier genoemd, die u maar op een paar plaatsen in de wereld tegen kunt komen. Het is een klein en schattig aapje dat in de uithollingen van bepaalde bomen leeft. Maar ook de speciale zwarte kuifmakaak en vele soorten mooie vogels. Als u niet bang bent aangelegd is het tegen de schemering mogelijk om op zoek te gaan naar Tarantula spinnen. Aan het einde van de middag en aan het begin van de ochtend kunt u met een ranger al wandelend genieten van al het moois dat dit regenwoud u te bieden heeft, wat ons betreft zeker een unieke toevoeging aan uw droomreis!


Dag 23 
Tangkoko National Park-Manado-Bunaken
De laatste dagen van uw reis zijn aangebroken en die gaat u in alle rust doorbrengen. Heerlijk genieten! U wordt door uw chauffeur naar de haven van Manado gebracht en neemt vervolgens afscheid van elkaar. Daarna wordt u per boot op Seat-In-Coach (samen met anderen) in een half uurtje naar uw mooie hotel op het eiland Bunaken gevaren. 

 
Dag 24-25 Bunaken

Dagen ter vrije besteding. Het Bunaken National Park is al vele jaren een beschermd gebied waardoor het duiken en snorkelen hier zeker de moeite waard zijn! Gelukkig is deze omgeving nog relatief ongerept en kunt u hier dan ook in alle rust genieten.  
 

Dag 26 Vertrek uit Sulawesi

U wordt naar de luchthaven van Manado gebracht. Uw droomreis is ten einde. We hopen dat u heeft genoten van een prachtige reis over dit bijzondere eiland.

 

Dag 27 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Prachtige stranden bij de Togian eilanden bij Sulawesi
Inbegrepen in de pakketprijs:
 • Internationale en binnenlandse vluchten met gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt, met uitzondering van uw verblijf in Tentena (halfpension), Tangkoko National Park en Bunaken (beiden volpension)
 • Airconditioned privé auto en chauffeur gedurende uw gehele verblijf op Sulawesi, met uitzondering van uw dagen op de Togian eilanden en op Bunaken
 • Boottocht incl. lunch bij Bira
 • Boottocht over het Tempemeer
 • Twee dagen lokale Engels sprekende gids bij Tana Toraja
 • Bootovertochten naar en vanaf de Togian eilanden
 • (Boot)transfers naar en vanaf Bunaken
 • Reserveringskosten