rondreis Ongerept midden en oost Java

16-daagse reis

Deze rondreis laat u kennis maken met zowel de bekende als de onbekendere plaatsen van midden en oost Java. U begint in de levendige studentenstad Yogyakarta en eindigt rustig aan zee op het meest oostelijke deel van Java. Onderweg zult u de binnenlanden van midden en oost Java gaan verkennen met mystieke tempels, groene valleien, boeiende vulkanen en verborgen stranden

 

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk op Java. Deze rondreis betreft dan ook een voorbeeld en is volledig aan te passen op uw persoonlijke wensen.

uitzicht over de Bromo en Semeru vulkaan oost Java

Prijs p.p. vanaf € 2.275,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf 2.025,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1:   Vertrek naar Java

Dag 2:   Aankomst Java, Yogyakarta

Dag 3:   Yogyakarta

Dag 4:   Yogyakarta-Borobudur

Dag 5:   Borobudur
Dag 6:   Borobudur-Tawangmanggu
Dag 7:   Tawangmanggu-Malang
Dag 8:   Malang-Bromo
Dag 9:   Bromo-Kalibaru
Dag 10: Kalibaru
Dag 11: Kalibaru-Sukamade
Dag 12: Sukamade-Red Island beach
Dag 13: Red Island beach-Ketapang
Dag 14: Ketapang, Ijen
Dag 15: Ketapang, Vertrek uit Java
Dag 16: Aankomst, terug thuis

Hoogtepunten midden en oost Java

 • Gezellige Yogyakarta met de Jalan Malioboro, vogeltjesmarkt en sultanspaleis
 • Bezoek aan de Prambanan en Borobudur tempel
 • Fietsen in de omgeving van de Borobudur tempel
 • Bezoek aan de piramidevormige Sukuh tempel
 • Bezoek aan de Bromo vulkaan en schitterende omgeving
 • Schildpaddenstrand van Sukamade in het Meru Betiri National Park
 • Beklimming van de Ijen vulkaan met het turquoise gekleurde kratermeer en zwavelwinning

De 16-daagse rondreis Ongerept midden en oost Java begint in het bedrijvige Yogyakarta. Hier kunt u per becak de stad verkennen met zijn sultanspaleis, vogeltjesmarkt, gezellige Jalan Malioboro en indrukwekkende Prambanan tempel. Net buiten de stad is het leuk om een fietstocht te maken tussen rijstvelden en langs kleine werkplaatsen. Wanneer u van avontuur houdt kunt ten oosten van de stad al tubend (op een rubberen band door het water) een grot bezoeken. Na Yogyakarta verblijft u voor een paar nachten dichtbij de Borobudur tempel, zodat u deze vroeg in de ochtend kunt bezoeken. Ook hier kunt u een leuke fietstocht maken of gaan raften over een snelstromende rivier. Daarnaast behoort een bezoek aan een nabij gelegen waterval en een tochtje met paard en wagen over het platteland tot de mogelijkheden. 


betjaks in Yogyakarta midden Java

Vervolgens reis u de bergen in naar Tawangmanggu, gelegen op de hellingen van de Lawu vulkaan. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de sultanstad Solo. Vanuit uw hotelletje nabij Tawangmanggu bezoekt u de mysterieuze Sukuh tempel. Ook kunt u de iets hogerop gelegen Ceto tempel bezoeken.  Na Tawangmanggu rijdt u verder naar Malang, een lange rit verder naar het oosten van Java. Onderweg passeert u diverse vulkanen en bergdorpjes. Malang is een stad op oost Java die zich kenmerkt vanwege de brede lanen, het ietwat vervallen Toko Oen, waar u heerlijke ijscoupes en kroketjes kunt eten, en de kleurrijke vogeltjesmarkt. Na Malang gaat u op weg naar de Bromo vulkaan. Voordat u bij de Bromo vulkaan bent kunt u een verscholen waterval bezoeken. De Bromo vulkaan zal vast en zeker een van de hoogtepunten zijn tijdens uw reis. 


Hindoeistische Prambanan tempel dichtbij Yogyakarta

Vroeg in de ochtend gaat u per jeep of te voet naar een uitzichtpunt waar u een fantastisch uitzicht heeft over de Bromo en de omringende vulkanen. Vooral tijdens de zonsopkomst is dit werkelijk een betoverend uitzicht! Na het uitzichtpunt rijdt u door de zandzee naar de Bromo vulkaan en maakt u een wandeling naar de rand van de krater. Na terugkomst in het hotel gaat u op weg naar Kalibaru. In dit gebied vindt u vele plantages en kunt u met paard en wagen een leuke tocht maken door de omgeving. Vanuit Kalibaru rijdt u naar het zuidoosten naar het schildpaddenstrand van Sukamade. Onderweg bezoekt u een pittoreske vissershaven en een schitterende baai met turquoise gekleurd water. U maakt vervolgens een spannende tocht met een jeep door het regenwoud van het Meru Betiri National Park en komt aan het einde van de dag aan in Sukamade.  


In Sukamade gaat u in het donker op zoek naar reusachtige schildpadden die hun eieren leggen op een verlaten strand. Een uiterst unieke ervaring! Na Sukamade verblijft u een nachtje aan het ongerepte Red Island beach, een mooi strand wat uitkijkt op een groen stijloplopend onbewoond eilandje. Tot slot verblijft u in een aangenaam hotel aan zee nabij Ketapang, de oversteekplaats van de veerboot naar Bali. Vanuit deze plaats zult u een spannende excursie maken naar de Ijen vulkaan, een indrukwekkende vulkaan met een turquoise gekleurd meer. Hier wordt zwavel gewonnen en ziet u de vele zwaveldragers aan het werk. Tevens kunt u in de nacht de zogenaamde Blue Flame aanschouwen. 


Lokale rijstplukster op Java
Mystieke Sukuh tempel dichtbij Tawangmanggu


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Java

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Java.

 

Dag 2 Aankomst Java (Yogyakarta)

Bij aankomst in Yogyakarta wordt u opgewacht door een chauffeur en naar uw hotel in de stad gebracht. In de middag kunt u eventueel al de stad verkennen. Een leuke manier om dit te doen is met een Becak, een fietstaxi. Mooie bezienswaardigheden in de stad zijn natuurlijk het paleis van de sultan en het waterpaleis, de kleurrijke vogeltjesmarkt en de Jalan Malioboro, met zijn vele winkeltjes, ateliers en eetstalletjes. 

  

Dag 3 Yogyakarta

In de ochtend bezoekt u de indrukwekkende Prambanan tempel. Deze tempel is hindoeïstisch en ziet er erg sierlijk uit. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar deze tempel vindt men vaak nog mooier dan de Borobudur tempel. U kunt hier tevens de dichtbij gelegen Ratu Boko tempel bezoeken. In de middag kunt u een bezoek brengen aan een natuurgebied ten zuidoosten van de stad, waar u kunt wandelen,  maar ook al tubend (op een rubberen band door het water) een grot kunt bezoeken. Als u het wat rustiger aan wilt doen kunt u ook een mooi strand bezoeken ten zuiden van de stad of een bezoek brengen aan Kota Gede, de oudste wijk van de stad, met diverse authentieke huisjes, werkplaatsen en kleine steegjes.

Fietstocht op Java in Indonesie dichtbij de Borobudur tempel

Dag 4 Yogyakarta-Borobudur

In de ochtend kunt u een leuke fietstocht maken net buiten Yogyakarta. U fietst op een ouderwetse omafiets door het groen langs rijstvelden, riviertjes, een schooltje en langs kleine werkplaatsen waar bijvoorbeeld wordt geweven, waar tassen worden gemaakt en waar ze van sojabonen kleine pakketjes tempé maken. Vervolgens rijdt u richting uw hotelletje bij de Borobudur. Wanneer u niet bent gaan fietsen in de ochtend kunt u onderweg een jeep excursie maken over de hellingen van de Merapi vulkaan. Deze vulkaan is nog behoorlijk actief. U rijdt over hobbelige paden, soms stijl omhoog en dan weer stijl omlaag. Het is goed te zien dat de vulkaan de laatste jaren diverse keren is uitgebarsten, veel plekken liggen nog onder het stof. Als het helder weer, kunt u tijdens de excursie genieten van het prachtige uitzicht op de vulkaan.

 

Dag 5 Borobudur

Vroeg in de ochtend bezoekt u de befaamde Borobudur tempel. De Borobudur is een boeddhistische tempel en is meer dan 1.000 jaar oud. Een bezoek aan deze indrukwekkende tempel zal zonder twijfel een van de hoogtepunten zijn van uw reis, U kunt net voor of net na zonsopkomst de tempel bezoeken (voor zonsopgang betaald u een toeslag). Het voordeel van een bezoek in de ochtend is dat het nog lekker koel is en dat er nog niet zoveel andere bezoekers zullen zijn. Naast de Borobudur is het mogelijk de dichtbij gelegen, maar minder bekende en bezochte, Mendut tempel te bezoeken. In de middag kunt u vanuit het hotel een leuke fietstocht maken of een excursie met paard en wagen.

Magische Borobudur tempel op midden Java in Indonesie

Dag 6 Borobudur-Tawangmanggu

In de ochtend kunt u gaan raften over een snelstromende rivier dichtbij de Borobudur. Vervolgens gaat u op weg naar Tawangmanggu. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de Kedung Kayang waterval, vanwaar u tevens, bij helder weer, schitterend uitzicht heeft over de Merapi vulkaan. Verder kunt u een stop maken in de sultanstad Solo, waar u het paleis kunt bezoeken en een ritje kunt maken met 1 van de vele rode becaks waar de stad bekend om staat.

 

Dag 7 Tawangmanggu-Malang

In de ochtend (of in de namiddag de dag ervoor) bezoekt u de mysterieuze Sukuh tempel. Deze tempel ligt op ongeveer 10 minuten lopen van uw hotelletje en heeft wat weg van de Maya tempels in Zuid-Amerika vanwege zijn piramide achtige vorm. Naast de Sukuh tempel is het ook mogelijk de wat hogerop gelegen Ceto tempel te bezoeken. Vervolgens rijdt u door de bergen langs diverse vulkanen naar Malang.

 

Dag 8 Malang-Bromo

In de ochtend bezoekt u de stad en kunt u een leuke wandeling maken. Malang kenmerkt zich vanwege de brede lanen, het grote plein in de koloniale wijk waaraan tevens het bijzondere Tugu hotel gelegen is, de kleurrijke vogeltjesmarkt en het nostalgische Toko Oen, waar u terecht kunt voor Hollandse kroketjes en lekkere ijscoupes. In de middag reist u naar de Bromo vulkaan. Onderweg kunt u een stop maken bij de in het groen verscholen Madakaripura watervallen. Deze watervallen worden liggen op ongeveer een uur rijden van de Bromo vulkaan.   

 

Dag 9 Bromo-Kalibaru

Voor dag en douw begint u vandaag de dag. U gaat per jeep of te voet naar een uitzichtpunt vanwaar u geniet van de zonsopkomst en het fantastische uitzicht over de Bromo en de omringende vulkanen van het Bromo Tengger Semeru National Park. Na het uitzichtpunt rijdt u door een zandzee naar de Bromo vulkaan en wandelt u naar de rand van de krater. Vervolgens keert u terug naar uw hotel en rijdt u verder naar het stadje Kalibaru.  

 

Dag 10 Kalibaru

In de ochtend brengt u een bezoek aan een nabij gelegen plantage. Hier kunt u zien hoe onder andere koffie, cacao, rubber, suikerriet en allerhande specerijen (zoals kaneel, kruidnagel, vanille en nootmuskaat) worden verbouwd. Vervolgens maakt u een ritje door de omgeving met paard en wagen en bezoekt u een aantal kleine fabriekjes, zoals een aluminium fabriekje (waar allerlei keukengerei wordt gemaakt), een notenfabriek, een werkplaats waar tempé en tofu worden gemaakt en een plek waar men palmsuiker maakt. In de middag kunt u een mooie wandeling maken in de omgeving, langs suikerriet- en koffieplantages en met uitzicht op de omringende vulkanen. Als u geluk heeft zijn de koffieplukkers nog net aan het werk of komen ze net terug. Ze dragen vaak grote rieten hoeden. Een mooi gezicht om te zien!

Schildpadjes vrijlaten op het strand van Sukamade op oost Java

Dag 11 Kalibaru-Sukamade

Vandaag reist u naar het plaatsje Sarongan. Vanaf dit plaatsje wordt de weg al snel een stuk onbegaanbaarder. Vanuit hier reist u daarom met een jeep langzaamaan richting het strand van Sukamade. Onderweg maakt u een stop bij de vissershaven van Rajekwesi, waar u vele kleurrijke bootjes kunt zien en wandelt u naar het prachtige verscholen strand, Teluk Hijau (groene baai). Hier kunt u een frisse duik nemen in het turquoise blauwe water. Vervolgens maakt u een spannende rit door het regenwoud van het Meru Betiri National Park. Onderweg kunt u een wandeling maken door het regenwoud. Vervolgens rijdt u naar Sukamade. Alvorens u het dorpje bereikt steekt u een rivier over. U rijdt met de jeep door het water, wat een leuke belevenis is! U overnacht aan de rand van het plaatsje of iets verderop dichtbij het strand. In de avond bezoekt u het strand waar vrijwel dagelijks immense zeeschildpadden hun eieren leggen. In het pikkedonker kunt u genieten van een prachtige sterrenhemel en wacht u op een seintje van een van de rangers. Als u geluk heeft kunt u aanschouwen hoe de schildpadden hun eieren leggen in een kuil op het strand. Wanneer er eieren worden gelegd worden deze meegenomen naar het conservation center, zodat ze niet opgegeten kunnen worden door andere dieren.

Spelen op het uitgestrekte strand van Red Island beach op oost Java

Dag 12 Sukamade-Red Island beach

In de ochtend kunt u kleine, net uitgekomen schildpadjes vanuit het conservation center naar zee brengen. U laat ze los op het strand en kunt aanschouwen hoe ze, al ploeterend door het zand, langzaamaan richting zee kruipen. Dit is heel aandoenlijk om mee te maken! Na dit avontuur reist u weer terug per jeep naar Sarongan. Vanuit hier reist u weer verder met uw auto naar Red Island beach. Aan dit mooie strand kunt u even lekker bijkomen. Ook kunt u hier surfen, mooie strandwandelingen maken of, als het eb is, naar het dichtbij gelegen onbewoonde eilandje lopen.  

 

Dag 13 Red Island beach-Ketapang

In de ochtend kunt u genieten van zon, zee en strand of een boottochtje maken naar een verscholen strandje. Rond de middag reist u naar uw volgende en tevens laatste bestemming, Ketapang. Dit plaatsje is tevens het vertrekpunt van de veerboten naar Bali (Bali ligt op ongeveer een uur varen). Hier zult u verblijven in een wat groter hotel direct aan zee.  

 

Dag 14 Ketapang, Ijen

Vroeg in de ochtend bezoekt u vandaag de indrukwekkende Ijen vulkaan. Deze vulkaan heeft een mooi turquoise gekleurd meer en er wordt zwavel gewonnen. Per jeep wordt u naar het beginpunt van de trekking gebracht. In ongeveer 1,5 uur loopt u naar de krater van de Ijen. Het is een breed en goed begaanbaar wandelpad. Op diverse plekken is het echter vrij stijl, waardoor het een redelijk pittige klim is. Aangekomen bij de krater kunt u genieten van het uitzicht over het turquoise kratermeer. Eventueel kunt u afdalen in de krater naar het meer en de plek waar zwavel wordt gewonnen. Houdt er rekening mee dat dit een minder goed begaanbaar pad is. U zult vele zwaveldragers tegenkomen die vele kilo's zwavel naar boven dragen. Vervolgens worden de gele stenen in karretjes gelegd en verder naar beneden gereden. De karretjes worden ook gebruikt voor toeristen. Mocht u te moe zijn om naar boven of beneden te lopen kunt u dus ook gereden worden ;-) Weer terug in het hotel kunt u nog even lekker uitrusten aan het zwembad of in de uitgestrekte tuin.. 

 

Dag 15 Vertrek uit Java

U wordt naar de luchthaven van Banyuwangi gebracht (of reist nog verder naar Bali). Uw reis zit erop. Hopelijk heeft u genoten van uw avontuur over dit mooie deel van Java. 

 

Dag 16 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Avontuurlijke tocht per jeep naar Sukamade

Inbegrepen in de pakketprijs:

 • Internationale en binnenlandse vluchten met gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt, met uitzondering van verblijf in Sukamade (gebaseerd op volpension)
 • Airconditioned privé auto en chauffeur gedurende uw gehele verblijf op Java
 • Entreegeld Prambanan tempel
 • Entreegeld Borobudur tempel na zonsopgang
 • Entreegeld Sukuh tempel
 • Plantagetour Kalibaru incl. gids
 • Excursie Sukamade incl. jeep, gids, entreegeld en volpension
 • Excursie Ijen vulkaan incl. gids, jeep en entreegeld
 • Reserveringskosten