rondreis Ongerept Sumatra

24-daagse reis

Deze rondreis laat u de verschillende hoogtepunten van het bijzondere Sumatra zien. U gaat heerlijk relaxen op de stranden van de eilanden Pulau Weh en Cubadak en gaat de jungle van Bukit Lawang en Tangkahan verkennen. In Bukit Lawang gaat u echt 'back to basic' en overnacht u te midden van de natuur tijdens een 2-daagse trekking, een ervaring die u niet snel zult vergeten! Bij het Tobameer kunt u even heerlijk tot rust komen alvorens u verder reist naar het interessante midden van Sumatra en de geschiedenis van Bukittinggi en de ongerepte Harau vallei gaat ontdekken. Kortom, een reis boordevol natuur, avontuur en cultuur!

 

Dit is een rondreis die we aanbevelen. Er zijn nog tal van andere leuke mogelijkheden op Sumatra. Deze rondreis is daarom een voorbeeld en is geheel op maat aan te passen.

Schoolkinderen op Sumatra

Prijs p.p. vanaf € 2.695,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf  2.495,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1: Vertrek naar Sumatra

Dag 2: Aankomst Sumatra, Banda Aceh

Dag 3: Banda Aceh-Pulau Weh

Dag 4: Pulau Weh

Dag 5: Pulau Weh
Dag 6: Pulau Weh-Medan
Dag 7: Medan-Bukit Lawang
Dag 8: Bukit Lawang (3-daagse trekking)
Dag 9: Bukit Lawang (3-daagse trekking)
Dag 10: Bukit Lawang-Tangkahan
Dag 11: Tangkahan-Berastagi
Dag 12: Berastagi-Samosir (Tobameer)
Dag 13: Samosir (Tobameer)
Dag 14: Tobameer (Tobameer)
Dag 15: Tobameer-Sipirok
Dag 16: Sipirok-Bukittinggi
Dag 17: Bukittinggi
Dag 18: Bukittinggi
Dag 19: Bukittinggi-Harau vallei
Dag 20: Harau vallei-Cubadak
Dag 21: Cubadak
Dag 22: Cubadak
Dag 23: Padang, vertrek uit Sumatra 
Dag 24: Aankomst, terug thuis

hoogtepunten ongerept sumatra

 • Relaxen op het idyllische eiland Pulau Weh
 • Bezoek het sultanpaleis, stadhuis en de grote moskee in Medan
 • 3-daagse trekking met overnachten in de jungle
 • Orang-oetans spotten in de jungle 
 • Vrolijke watertocht op opblaasbare banden in het regenwoud
 • Oog in oog komen te staan met olifanten
 • Per fiets de omgeving van het Tobameer verkennen
 • Ontmoet de Minangkabau bevolking in Bukittinggi
 • Wandelen en koken in de Harau vallei
 • Tot rust komen op het paradijselijke Cubadak

De 24-daagse rondreis Ongerept Sumatra start met een overnachting in het traditionele Banda Aceh alvorens u een paar dagen heerlijk gaat vertoeven op het ongerepte strand van Pulau Weh, een relaxte start van de reis! Pulau Weh is in het noorden van Sumatra gelegen en beschikt over prachtige witte stranden en een helderblauwe zee waardoor u hier heerlijk kunt snorkelen en duiken. Na deze dagen begint u aan de verdere rondreis over het fantastische Sumatra!


Orang-oetan in Bukit Lawang op Sumatra

Vanaf Pulau Weh gaat u per binnenlandse vlucht op weg naar de bruisende hoofdstad Medan. Hier maakt u kennis met de gezellige Aziatische sfeer en komt u meer te weten over de geschiedenis en cultuur van deze omgeving door het maken van een leuke stadstour. U reist verder naar een van de absolute hoogtepunten van deze reis, het jungle gebied Bukit Lawang. Hier gaat u een trekking maken op zoek naar orang-oetans, gibbons, varanen en andere bijzondere dieren en overnacht u in het regenwoud in een voor u gebouwde provisorische trekkershut. U valt in slaap met de geluiden van de dieren die in de nacht actief zijn. 's Ochtends wordt u gewekt door het vrolijke geluid van de natuur die samen met u ontwaakt. Een spannende ervaring waar u nog lang aan terug denkt!  Ter afsluiting drijft u in een klein half uurtje op opgeblazen banden relaxed de rivier af, erg leuk!


Orang-oetan in Bukit Lawang op Sumatra

In Tangkahan gaat u jungle avontuur nog even verder, u gaat hier namelijk helpen bij het wassen van olifanten. Tijdens de baddertijd kunt u deze lieve dieren helpen met schoonschrobben, dat vinden ze heerlijk! Via een schitterende route vervolgt de reis zich naar het indrukwekkende Tobameer waar u kennis maakt met de lieve bevolking, maar ook alvast de indrukken van de reis op u in kunt laten werken alvorens u verder reist naar het centrale gedeelte van Sumatra. Het Tobameer is het grootste meer van Zuidoost-Azië en voornamelijk bekend om de traditionele Batak bevolking die hier woont. In de omgeving kunt u mooie wandelingen en fietstochten maken. Een fijne omgeving om een paar dagen door te brengen. Via een technische tussenstop in Sipirok gaat u op weg het de stad Bukittinggi, Een van de belangrijk culturele hoogtepunten van Sumatra. 


Orang-oetan in Bukit Lawang op Sumatra

Bukittinggi is de grootste stad in de Minang hooglanden en een van de boeiendste steden van Sumatra vanwege de Minangkabau cultuur maar ook vanwege het Nederlandse verleden. Bukittinggi wordt gezien als het culturele centrum van de Minangkabau bewoners. Een bevolkingsgroep waarbij de vrouwen het land en de huizen bezitten. In deze omgeving gaat u een stadstour maken om meer te weten te komen over de geschiedenis van het gebied. Ook behoort een bezoek aan het Maninjau meer tot de bezienswaardigheden van deze omgeving. Verder is Bukittinggi bekend om de levendige street food cultuur. Daarna reist u naar de groene Harau vallei, waar u gaat wandelen en deel neemt aan een Sumatraanse kookworkshop,. De Harau vallei is nog een authentiek stukje Sumatra wat een bezoek aan deze omgeving extra bijzonder maakt.


Na een fantastische rondreis over het ongerepte Sumatra gaat u nog een aantal dagen bijkomen op het paradijselijke Cubadak. Van oorsprong een vulkanisch eiland. Het is een unieke plek met witte stranden en helder water waarin u een verfrissende duik kunt nemen. Tevens is er nog een mooie natuur op het eiland aanwezig met diverse diersoorten zoals apen, herten, wilde zwijnen en bijzondere vogels. Doordat het eiland omringd is door koraalriffen is het een uitstekende locatie om te snorkelen en duiken. Cubadak is dan ook een uitermate geschikte bestemming om uw geweldige droomreis door Sumatra te eindigen! 


Lokala markt op Sumatra
Tuben in Bukit Lawang op Sumatra


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Indonesië

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Sumatra.

 

Dag 2 Aankomst Sumatra (Banda Aceh)

Bij aankomst op Sumatra wordt u opgewacht door een chauffeur en per privé transfer naar uw hotel gebracht.

Het bounty strand van Pulau Weh bij Sumatra

Dag 3 Banda Aceh-Pulau Weh

Indien gewenst kunt u 's ochtends nog een stadstour maken door Banda Aceh om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze regio. Vervolgens wordt u per privé transfer in ongeveer een uurtje naar de haven gebracht voor uw overtocht per ferry in ongeveer 45 minuten naar het paradijselijke eiland Pulau Weh. 

  

Dag 4-5 Pulau Weh

Deze dagen kunt u heerlijk genieten van zon, zee en strand en de onderwater wereld al snorkelend en duiken verkennen.

 

Dag 6 Pulau Weh-Medan

U vaart vandaag met de ferry terug naar Banda Aceh en wordt vervolgens naar de luchthaven gebracht voor uw binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Medan. Bij aankomst in Medan wordt u naar uw hotel gebracht. 

 

Dag 7 Medan-Bukit Lawang

Alvorens u naar Bukit Lawang vertrekt kunt u nog een leuke stadstour door Medan maken. U bezoekt dan onder andere het sultanpaleis, het oude stadhuis en de grote moskee. Vervolgens wordt u in zo'n 4 uur naar het jungle gebied van Bukit Lawang gebracht. 

  

Dag 8 Bukit Lawang (3-daagse trekking)

De komende drie dagen gaat u deelnemen aan een wel heel bijzondere activiteit, u gaat middenin het regenwoud overnachten! Samen met een ervaren natuurgids gaat u deze dagen door het Gunung Leuser National Park trekken. In de nacht wordt er voor u een eenvoudige overnachtingsplaats gecreëerd. Er zijn geen faciliteiten aanwezig, u gaat echt even back to nature, maar dat maakt het juist ook zo bijzonder! De trekking is pittig, onderschat het zeker niet, maar het is een unieke ervaring. U geniet van de vergezichten en de zoektocht naar de wilde dieren van dit gebied.

 

Uw avontuur gaat beginnen! U trekt vandaag ongeveer 6 uur door de jungle. Met een beetje geluk komt u oog in oog te staan met orang-oetans die u soms zelfs een banaantje kunt voeren. U heeft ook kans op het horen en zien van andere soorten apen. Onderweg kunt u genieten van een lunch. Voor de nacht wordt er van lokale materialen een overnachtingsplaats gemaakt. Bij het kampvuur wordt er heerlijk voor u gekookt. Deze bijzondere ervaring in het prachtige regenwoud zal u nog lang bijblijven!

 

Dag 9 Bukit Lawang (3-daagse trekking)

Deze dag gaat u de jungle verder verkennen en loopt u ongeveer weer 6 uur op zoek naar nog meer bijzondere dieren en planten. U luncht onderweg. De trekking eindigt vandaag aan de rivieroever waar u wederom in een lokaal gemaakte trekkershut gaat overnachten en nogmaals geniet van een lekker diner.

 

Dag 10 Bukit Lawang-Tangkahan

Vandaag mag u nog een dagje genieten van de immense woudreuzen en unieke dieren die u tegenkomt. De trekking eindigt met een tochtje van ongeveer 45 minuten waarbij u opgeblazen banden de rivier af dobbert. 

  

Per jeep gaat u vervolgens op weg naar het groene Tangkahan. Een gebied dat vooral bekend is om de olifanten die er voorkomen. In de middag kunt u bij uw eenvoudige maar prachtige gelegen lodge even tot rust komen en afkoelen in de rivier. 

  

Dag 11 Tangkahan-Berastagi

Vandaag gaat u helpen bij het wassen van olifanten, een erg leuke bezigheid waar u maar ook zeker de olifanten van genieten! Daarna reist u in ongeveer 6 uur naar het hoger gelegen bergstadje Berastagi. Een technische tussenstop op weg naar het Tobameer.   

Batak bevolking op Samosir bij Sumatra

Dag 12 Berastagi-Samosir (Tobameer)

U vervolgt uw reis naar het Tobameer. Een lange reisdag van zo'n 8 uur maar onderweg kunt u diverse mooie stops maken. Zo kunt u een bezoek brengen aan het mooie houten paleis van de Batak koning Simalungun en stoppen bij de indrukwekkende waterval Sipisopiso. Aangekomen in het dorpje Prapat vaart u in ongeveer 1 uur per ferry naar Samosir. De auto met  chauffeur reizen tevens mee op de ferry zodat u ook bij het Tobameer met uw eigen auto en chauffeur de omgeving kunt ontdekken. 

 

Dag 13 Samorsir (Tobameer)

U gaat deze dag de omgeving verkennen en leert meer over de tradities en gewoontes van de Batak bevolking, die in zadelvormige huizen leven en bekend staan om hun mooie traditionele dansen. Een van deze dorpjes die u gaat bezoeken is Ambarita. Door een lokale Engels sprekende gids wordt er uitleg gegeven over de geschiedenis van het gebied. Aan het einde van de dag is het heerlijk om even tot rust te komen aan het Tobameer. 

  

Dag 14 Samosir (Tobameer)

Vandaag gaat u een mooie wandeling maken. Met een lokale Engels sprekende gids bezoekt u een lagere school. Een hele speciale ervaring! De kinderen zingen graag een liedje voor u maar vinden het nog leuker als u ook voor hen een liedje zingt! Verder zijn de kinderen heel blij met schriften en pennen als een geschenk aan de school. Al wandelend geniet u van de mooie uitzichten. Het is wel goed om te weten dat u goed ter been dient te zijn omdat de afdeling soms behoorlijk steil kan zijn. Uw gids vertelt u tijdens deze wandeling van alles over de planten die u tegenkomt. U gaat genieten van een lekker kopje koffie of thee bij een Batak familie. Vervolgens begint u aan uw lekkere lunch die door uw gids verzorgd wordt. U kunt daarna in een paar kilometer door wandelen naar Tomok of als u liever met de auto wordt gebracht is dat natuurlijk ook mogelijk. In Tomok komt u nog meer te weten over de geschiedenis van het Tobameer. Daarna kunt u per auto terug reizen naar het hotel of u kunt deze route per fiets afleggen.

 

Dag 15 Samosir (Tobameer)-Sipirok

Met de ferry reist u weer terug naar het vasteland om verder te reizen naar Sipirok waar u overnacht om de lange reis naar centraal Sumatra te onderbreken. Onderweg komt u door diverse dorpjes en reist u door de groene binnenlanden van Sumatra, met prachtig uitzicht over rijstvelden en bergen. Zo kunt u een ananasplantage bezoeken en natuurlijk ook een aantal heerlijke stukjes proeven. Andere mogelijkheden zijn een bezoek aan heetwaterbronnen en kalkterrassen en de markthallen van Balige. 

 

Dag 16 Sipirok-Bukittinggi

U reist verder naar het culturele hart van Sumatra, Bukittinggi. Hier leeft de Minangkabau bevolking die bekend staat om hun buffelhoornvormige huizen. De bevolking vertelt u maar wat graag over hun bijzondere tradities en gewoontes. 

  

Dag 17 Bukittinggi

In de ochtend maakt u een stadstour met een bezoek aan de klokkentoren (Jam Gadang) en een voormalig koloniaal Nederlands Fort. Uw verkenningstocht door het land van de Minangkabau gaat verder naar de Minangkabau hooglanden waar u de Sianok vallei bezoekt, ook wel bekend als het Karbouwengat. Tevens bezoekt u een aantal lokale ambacht fabriekjes. 

  

Dag 18 Bukittinggi

U maakt een mooie excursie naar het Maninjau meer waarbij u op weg naar het meer zilversmederijen bij Kota Gadang bezoekt. Vanaf Puncak Lawang heeft u een prachtig uitzicht. Het dorpje Maninjau kunt u te voet verkennen alvorens u even uitrust bij het Maninjau meer. 

  

Dag 19 Bukittinggi-Harau vallei

Vandaag gaat u op weg naar de groene Harau vallei. Een uniek gebied dat nog niet heel erg bekend is, wat het juiste een bijzondere omgeving maakt. De Harau vallei kenmerkt zich door de steile granieten kliffen die u hier vindt te midden van een groene vallei. Op weg naar de vallei bezoekt u een traditionele Indonesische markt waar u kunt zien hoe de vriendelijke mensen hun waren verhandelen en u in contact komt met de lokale mensen, Een leuke ervaring! Aangekomen in de Harau vallei gaat u de kokkin helpen bij het koken van heerlijke gerechten die u daarna uiteraard heerlijk op kunt peuzelen. Nadat u even tot rust bent gekomen gaat u een prachtige wandeling maken door deze schitterende omgeving. U komt daarbij onder andere langs een waterval waar u kunt zwemmen en ontspannen, dat is genieten!

Genieten op het paradijselijke eiland Cubadak bij Sumatra

Dag 20 Harau vallei-Padang-Cubadak

U reist verder naar de omgeving van Padang om vanaf hier op weg te gaan naar uw laatste bestemming, het paradijselijke Cubadak!

 

Dag 21-22 Cubadak

Deze dagen kunt u volop genieten van al het moois dat het eiland Cubadak u te bieden heeft en nog even helemaal tot rust komen. 

 

Dag 23 Vertrek uit Sumatra

U wordt naar de luchthaven van Padang gebracht. Uw mooie reis zit er op. We hopen dat u heeft genoten van uw avontuur. 

  

Dag 24 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Prachtige landschappen op Sumatra
Inbegrepen in de pakketprijs:
 • Internationale en binnenlandse vluchten met  gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt met uitzondering van de trekking bij Bukit Lawang (volpension)
 • Airconditioned privé auto en chauffeur gedurende uw gehele verblijf op Sumatra, met uitzondering van de dagen op Pulau Weh, in Bukit Lawang, Tangkahan en op Cubadak
 • Oversteek per ferry tussen Banda Aceh en Pulau Weh
 • 3-daagse jungletrekking Bukit Lawang incl. natuurgids en tuben
 • Transfer per jeep van Bukit Lawang naar Tangkahan
 • Helpen bij het wassen van olifanten in Tangkahan
 • Oversteek per ferry tussen Prapat en Samosir
 • Wandeling incl. lokale gids op Samosir
 • Lokale gids voor bezoek aan Ambarita op Samosir 
 • Kookworkshop en wandeling bij de Harau vallei
 • Reserveringskosten