rondreis INDRUKWEKKEND KALIMANTAN

19-daagse reis

Deze rondreis laat u het authentieke Kalimantan zien. Tijdens deze reis gaat u op een echte traditionele klotok boot de jungle  verkennen op zoek naar de wilde dieren die gedurende de dag en nacht actief zijn. Een bijzondere ervaring waarbij u ook op de boot overnacht en volop geniet van alles wat de prachtige jungle van Kalimantan u te bieden heeft. Ook maakt u kennis met de vriendelijke lokale bevolking die veelal leeft in huizen op palen boven het water en diep in de jungle. Tevens bezoekt u een unieke drijvende markt en gaat u bamboe raften tussen immense bergen. U sluit de reis af op de idyllische eilanden van Kalimantan! 

 

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk op Kalimantan. Deze rondreis betreft dan ook een voorbeeld en is volledig aan te passen op uw persoonlijke wensen.

Orang-oetan bij het Tanjung Puting National Park op Kalimantan

Prijs p.p. vanaf € 3.745,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf  3.295,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1: Vertrek naar Kalimantan

Dag 2: Aankomst Kalimantan, Palangkaraya

Dag 3: Palangkaraya

Dag 4: Palangkaraya-Tanjung Puting NP

Dag 5: Tanjung Puting National Park
Dag 6: Tanjung Puting National Park
Dag 7: Tanjung Puting NP-Banjarmasin
Dag 8: Banjarmasin
Dag 9: Banjarmasin-Loksado
Dag 10: Loksado
Dag 11: Loksado-Banjarmasin
Dag 12: Banjarmasin-Berau
Dag 13: Berau
Dag 14: Berau-Maratua
Dag 15: Maratua
Dag 16: Maratua-Sangalaki
Dag 17: Sangalaki
Dag 18: Sangalaki, Vertrek uit Kalimantan
Dag 19: Aankomst, terug thuis

hoogtepunten indrukwekkend kalimantan

 • Op zoek naar wilde dieren
 • Overnachten op een boot midden in de jungle
 • Bezoek van een drijvende markt
 • Bamboe raften
 • Kennis maken met de Dayak stammen
 • Relaxen op bounty stranden
 • Snorkelen met manta roggen
 • Schildpadden eieren zien leggen

De 19-daagse rondreis Indrukwekkend Kalimantan begint in het plaatsje Palangkaraya waar u een leuke boottocht gaat maken bij orang-oetan eiland. Het is een relaxte tocht waarbij u volop kunt genieten van de natuur om u heen en de orang-oetans die over de stranden lopen, tussen de bomen door slingeren of een banaantje komen eten bij de diverse voederplaatsen op het eiland. De reis vervolgt zich naar het indrukwekkende Tanjung Puting National Park. 


Overnachten op een klotok houseboat in het Tanjung Puting National Park op Kalimantan
Handelende lokale vrouwen op de drijvende markt in Banjarmasin op Kalimantan

U ontdekt dit groene nationale park per traditionele klotok bootTijdens deze boottocht vaart u door het regenwoud van Kalimantan waarbij u op zoek gaat naar wilde dieren zoals orang-oetans, neusapen (ook wel 'proboscis monkeys genoemd), hornbill vogels en vele andere kleurrijke vogels,, krokodillen, slangen, en grote monitor lizzards. In de avond blinken de vuurvliegjes u tegemoet. Het is een unieke ervaring om in slaap te vallen onder een magischesterrenhemel en met de geluiden van de jungle om u heen. In de ochtend wordt u al vroeg wakker door de dieren die net als u ontwaken. Er wacht een heerlijk ontbijtje op het dek van de boot. Ook lunchen en dineren doet u aan boord waarbij u geniet van de lekkerste lokale gerechten. Al bij al is deze boottocht een geweldige ervaring tijdens een reis over Kalimantan en wat ons betreft zeker een aanrader.

Tijdens uw bezoek aan Banjarmasin gaat u de levendige drijvende markt verkennen. U vaart gezellig tussen de handelende vrouwen van het gebied die graag een praatje met u komen maken. Met een lokaal bootje gaat u op weg naar Pandak Daun waarbij de bevolking u vanaf de waterkant vrolijk toe zwaait. In de middag  nemen de buffels van de boeren een heerlijk modderbad waar u getuige van kunt zijn! In Loksado vaart u per bamboevlot de rivier af waarbij u geniet van de indrukwekkende landschappen om u heen. Tevens kunt u een verfrissende duik nemen bij een waterval in de omgeving. Bij Berau maakt u kennis met de Dayak bevolking en leert u meer over hun leefwijze. Ook bezoekt u Bawan eiland waar u per boot op zoek gaat naar de diverse dieren die hier voorkomen en maakt u aan het einde van de dag nog een leuke kanotocht. 


De reis over Kalimantan eindigt met een bezoek aan de bounty eilanden Maratua, Kakaban en Sangalaki. Deze eilandjes beschikken over parelwitte stranden en helderblauw water. Tijdens deze dagen kunt u genieten van de kleurrijke onderwaterwereld waarbij u kunt snorkelen met de gigantische maar vriendelijke manta roggen en met een beetje geluk zelfs nog walvishaaien tegenkomt. Bij het eiland Kakaban bezoekt u een uniek kwallenmeer waar u tussen niet prikkende kwallen kunt zwemmen. Op Sangalaki gaat u in de nacht op zoek naar schildpadden die aan land komen om eieren te leggen, een geweldige ervaring! 


Huizen op palen op het water op Kalimantan
Orang-oetans in de jungle van Kalimantan


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Indonesië

U vliegt met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Kalimantan.

 

Dag 2 Aankomst Kalimantan (Palangkaraya)

Bij aankomst in Palangkaraya wordt u per privé transfer naar uw hotel gebracht.

 

Dag 3 Palangkaraya; boottochtje orang-oetan eiland

Vandaag maakt u een boottochtje bij orang-oetan eiland. Tijdens een relaxed boottochtje geniet u volop van de natuur en de orang-oetans die op de stranden en tussen de bomen opduiken. Een geweldig gezicht! Na deze mooie boottocht van een paar uurtjes brengt uw auto met chauffeur u naar Mount Tangkiling vanaf waar u een geweldig uitzicht heeft. Tevens bezoekt u het Nyaru Menteng rehabilitatiecentrum waar u meer informatie krijgt over het de orang-oetans die hier opgevangen worden.

Genieten van een magische boottocht op Kalimantan

Dag 4 Palangkaraya-Pangkalanbun-Tanjung Puting National Park

Transfer naar de luchthaven van Palangkaraya voor uw binnenlandse vlucht naar Pangkalanbun. Bij aankomst wordt u naar Kumai gebracht om aan boord te gaan van een klotok houseboat waarmee u te samen met een Engels sprekende gids de natuurrijke omgeving van het Tanjung Puting National Park gaat ontdekken! De boot vaart nog een stukje alvorens u voor anker gaat aan de rivierkant. U luncht en dineert aan boord. U valt in slaap door de rustgevende geluiden van de natuur.

  

Dag 5 Tanjung Puting National Park; bezoek orang-oetan rehabilitatiecentrum Camp Leaky

U ontwaakt door de jungle geluiden om u heen en gaat heerlijk ontbijten aan boord van uw boot. Daarna bezoekt u het orang-oetan rehabilitatiecentrum aan de Sekonyer rivier, Camp Leaky, gelegen bij de Rimba Lodge. Hier komen orang-oetans die niet voldoende eten in de natuur kunnen vinden een banaantje halen. Het is een bijzonder gezicht om de grote mannetjes, vrouwtjes met kleine aapjes door de natuur te zien slingeren. Tijdens de lunch vaart u verder door het prachtige natuurgebied en geniet u van de groene jungle om u heen en alle dieren die u tegenkomt, zoals de proboscis monkey, ook wel neusaap of 'Dutchmen' genoemd, bijzondere vogels, krokodillen en monitor lizzards. 

 

Dag 6 Tanjung Puting National Park; wildlife spotten

Na weer een lekker ontbijtje cruiset u met de klotok boot verder de jungle door. Regelmatig wordt er gestopt om aan land te gaan om op zoek te gaan naar meer bijzondere dieren. U maakt tevens een stop in het Tanjung Harapan dorp waar u kennis maakt met het lokale leven van de Dayak. 

Dag 7 Tanjung Puting National Park-Pangkalanbun-Palangkaraya-Banjarmasin

Vandaag vaart u stroomafwaarts richting de Sekonyer rivier. Met een beetje geluk komt u onderweg nog zoetwater dolfijnen tegen. Vervolgens wordt u naar de luchthaven van Pangkalanbun gebracht voor uw binnenlandse vlucht naar Palangkaraya. Aangekomen in Palangkaraya wordt u in ongeveer 5 uur tijd overland naar Banjarmasin gebracht. Onderweg kunt u genieten van de mooie uitzichten.  

 

Dag 8 Banjarmasin; drijvende markt

Vandaag ontdekt u de bruisende drijvende markt van Banjarmasin. Met een lokale boot vaart u over de rivier met de bijzondere huizen op palen aan de waterkant. Tijdens uw boottocht geniet u van het lokale leven aan de rivierkant. Vrouwen doen de was, kinderen spelen in het water en men wast zich aan de oevers. Vergeet vooral ook niet regelmatig naar de lokale mensen te zwaaien. Dit vinden ze maar wat leuk! Op de drijvende markt vindt u volgeladen bootjes bestuurd door lokale vrouwen. Het is een gezellige drukte waarbij men onder andere groenten, fruit, specerijen en vis aan elkaar verkoopt. Het is een geweldige ervaring om deel uit te maken van deze markt. De vrouwen komen ook graag gezellig een praatje met u maken. U dineert in een lokaal restaurant.

Waterval bij Loksado op Kalimantan

Dag 9 Banjarmasin; diamanten dorpje en badderende waterbuffels-Loksado

Na het ontbijt reist u naar het dorpje Cempaka waar men op zoek is naar diamanten. Soms vinden ze kleine stukjes maar heel af en toe vinden ze ook grotere diamanten. Deze worden vervolgens gepolijst en verkocht op bijvoorbeeld de edelstenenmarkt Martapura waar u ook een bezoekje aan brengt. Na de lunch gaat u in 4 á 5 uur op weg naar Pandak Daun. U springt weer aan boord van een lokaal bootje die u naar dit moerasdorp vaart. Onderweg geniet u van de uitzichten op de natuur en het lokale leven dat zich afspeelt aan de oevers van de rivier. In de late middag laten de boeren de waterbuffels terugzwemmen naar de stal. Een leuke ervaring om de waterbuffels te zien genieten van hun dagelijkse modderbad. Vervolgens gaat u in ongeveer 1,5 uur op weg naar Loksado.

 
Dag 10 Loksado; trekking door de natuur met bezoek aan lokale dorpjes en een verfrissende duik bij een waterval

In de vroege ochtend gaat u een trekking maken door de natuur van deze omgeving. U start de trekking aan de voet van de Meratus berg en komt door Dayak dorpjes, primair en secundair regenwoud, over heuvels en langs watervallen waar u even heerlijk af kunt koelen in het heldere en frisse water. Tijdens uw wandeling ontmoet u tevens de lokale Dayak bevolking in hun longhouse. De lunch wordt onderweg genuttigd. Na de lunch loopt u via een andere mooie route weer terug.

Dag 11 Loksado; bamboe raften-Banjarmasin

Er staat vandaag een leuke activiteit op het programma! U gaat namelijk een bamboe tocht maken door de groene natuur van dit gebied. Per handgemaakt bamboevlot drijft u de Amadit rivier af terwijl u fantastische uitzichten heeft op de groene en bergachtige omgeving van Loksado. Vervolgens gaat u in ongeveer 4 á 5 uur op weg naar Banjarmasin waar u nog een nachtje overnacht voor uw verder reist.

 

Dag 12 Banjarmasin-Berau

U wordt naar de luchthaven van Banjarmasin gebracht voor uw binnenlandse vlucht naar Berau. Bij aankomst in Berau wordt u opgewacht door uw gids en naar het hotel gebracht. U luncht en dineert in een lokaal restaurantje.  

Dayak bevolking op Kalimantan

Dag 13 Berau, Benua Baru Dayak dorp Merasa orang-oetan eiland en korte jungle trekking

Na het ontbijt in het hotel rijdt u in ongeveer een uur naar het Dayak Kayan dorp Benua Baru. U wordt verwelkomd met een Dayak ceremonie. In deze stam vindt u invloeden van Chinese en de Vietnamese Dong Son. Sommige oudere vrouwen hebben gaten met ringen in de oren en velen hebben hun huid getatoeëerd. U rijdt vervolgens in een uur naar het Merasa dorp langs de Lesan rivier. Hier stapt u op een gemotoriseerde kano en vaart u stroomopwaarts voor ongeveer een uur naar het Bawan eiland. U geniet van het landschap van de rivieroevers gevuld met het  groen van laagland regenwoud afgewisseld met torenhoge meranti bomen die de toegang vormen tot de jungle van Borneo. Tijdens de cruise ziet u doorgaans veel verschillende dieren zoals otters, apen en bijzondere vogelsoorten. U brengt een bezoek aan het orang-oetan eiland in de Lesan rivier. Daarna maakt u een korte jungle trekking, met de mogelijkheid om tot aan een waterval, een oud Dayak graf en een kalkstenen grot te wandelen. In de namiddag vaart u per kano terug naar het dorp Merasa. Vervolgens rijdt u in ongeveer twee uur terug naar uw hotel in Berau. Lunch en diner worden onderweg in lokale restaurants genuttigd.

 

Dag 14 Berau-Maratua eiland

U ontbijt in het hotel. In de ochtend maakt u een kleine stadstour en bezoekt u een lokale markt en het sultanspaleis. Vervolgens wordt u in ongeveer twee uur naar de haven van Tanjung Batu gebracht, vanwaar u per speedboot in ongeveer twee uur naar het paradijselijke eilandje Maratua vaart. U checkt in bij het resort en heeft de rest van de dag ter vrije besteding. U luncht en dineert in het resort.

Maratua eiland aan de oostkant van Kalimantan

Dag 15 Maratua

Deze dag heeft u ter vrije besteding om van dit bounty eiland met haar bijzondere onderwaterwereld te genieten. 

 

Dag 16 Maratua-Sangalaki

Vandaag vaart u naar Sangalaki.

 

Onderweg bezoekt u het eiland Kakaban. Ondanks zijn parelwitte stranden, het zachte zand en fascinerende onderwaterwereld is Kakaban een onbewoond eiland. Hier kunt u lekker zwemmen, relaxen op het strand en genieten van de meegebrachte lunch. Het koraal rondom het eiland is werkelijk prachtig. Ook bezoekt u het kwallenmeer van dit eiland. Gelegen in het midden van het eiland, op 200 meter loopafstand van de jetty, is een bijzondere plek waar u met honderden kwallen tegelijk kunt zwemmen. De kwallen steken niet en kunt u zelfs rustig aaien (een heel aparte ervaring!). Er zijn vier soorten kwallen in dit meer te zien: een soort zeedruif (ribkwalletje) met kleine pootjes, een 4-rings doorzichtige kwal, een beige gewone kwal en een bruine met veel bloemige tentakels die op zijn kop zwemt. Tijdens deze dag kunt u op diverse plekken snorkelen.

 

Vervolgens vaart u verder naar Sangalaki waarbij u onderweg nog een stop maakt bij Manta Point, waar u met een beetje geluk de bijzondere manta roggen ziet en er mee kunt zwemmen en snorkelen. De nieuwsgierige roggen komen u graag ook even van dichtbij bekijken.

 

Dag 17 Sangalaki

Op Sangalaki kunt u een bezoek brengen aan het schildpadden project van het eiland. Elke avond komen er zeeschildpadden aan land om eieren te leggen. De rangers van het eiland zoeken deze eieren op en verplaatsen de eieren naar een speciale plaats achter het resort. Hierdoor kunnen andere dieren de eieren minder snel op eten en lokale mensen, die de eieren verkopen, de eieren niet weg halen. Het is vanaf Sangalaki zelfs mogelijk om walvishaaien te zien, zo bijzonder! Verder kunt u op dit eiland natuurlijk heerlijk relaxen en de indrukken van de reis op u in laten werken. Een heerlijke omgeving om uw reis door Kalimantan af te sluiten.

  

Dag 18 Vertrek uit Kalimantan

Per boot wordt u terug gevaren naar de haven van Berau en vervolgens naar de luchthaven van Berau gebracht. Het is helaas tijd om weer naar huis terug te keren. We hopen dat u een fantastische reis heeft gehad en nog lang na kunt genieten van alle indrukken die u op heeft gedaan. 

  

Dag 19 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Krokodil in het regenwoud van Kalimantan
Inbegrepen in de pakketprijs:
 • Internationale en binnenlandse vluchten met gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt
 • Alle genoemde transfers en excursies met airconditioned privé busje, chauffeur, benzine, entreegelden en permits en lokale belastingen 
 • Engels sprekende gids tijdens alle excursies 
 • 4 dagen/3 nachten boottocht door het Tanjung Puting National Park
 • Boot/kano tocht Banjarmasin en omgeving
 • Bamboe raften bij Loksado
 • Alle genoemde boottransfers tussen de eilanden Maratua, Kakaban, Sangalaki en het vaste land 
 • Reserveringskosten