rondreis Puur Kleine Sunda eilanden

22-daagse reis

Puur Kleine Sunda eilanden is een avontuurlijke reis waarbij u Sumba en Flores bezoekt en een spannende boottocht maakt vanaf west Flores, via onder andere de Komodo eilanden en Sumbawa naar Lombok. Op Sumba bezoekt u diverse zeer authentieke dorpjes en op Flores maakt u een afwisselende reis langs mooie stranden, vulkanen en dorpjes. Vervolgens stapt u aan boord van een omgebouwde vissersboot die u langzaam aan naar Lombok vaart. Vanuit Lombok vliegt u weer terug naar huis. 

 

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk. Zo kunt u eventueel Bali en / of Lombok nog toevoegen aan het programma. Deze rondreis is daarom een voorbeeld en is geheel op maat aan te passen.

Komodo varaan in het Komodo nationale park Kleine Sunda eilanden

Prijs p.p. vanaf € 3.095,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf 2.895,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1:   Vertrek naar Sumba

Dag 2:   Aankomst Sumba, Waingapu

Dag 3:   Maujawa

Dag 4:   Maujawa-Morinda (Waingapu)

Dag 5:   Morinda (Waingapu)-Rua
Dag 6:   Rua
Dag 7:   Rua
Dag 8:   Rua-Tambolaka
Dag 9:   Sumba, Tambolaka-Flores, Moni
Dag 10: Moni-Riung
Dag 11: Riung
Dag 12: Riung-Bajawa
Dag 13: Bajawa
Dag 14: Bajawa-Ruteng
Dag 15: Ruteng-Labuan Bajo
Dag 16: Labuan Bajo-boottocht Komodo
Dag 17: Boottocht Komodo
Dag 18: Boottocht Komodo
Dag 19: Boottocht Komodo-Lombok, Kuta
Dag 20: Kuta Lombok
Dag 21: Kuta, Vertrek uit Lombok
Dag 22: Aankomst, terug thuis

Hoogtepunten Sumba, Flores en Lombok

 • Authentieke dorpjes en unieke animistische cultuur van Sumba
 • Turquoise blauwe baaien en witte stranden van Sumba
 • Verschillend gekleurde kratermeren van de Kelimutu vulkaan op Flores
 • Paradijselijke eilandjes en vliegende honden voor de kust van Riung op Flores
 • Traditionele dorpjes van Bajawa en de Inerie vulkaan op Flores
 • Verblijf bij de nonnen in Ruteng op Flores
 • Meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden
 • Genieten van zon, zee en strand in Kuta op Lombok

U begint uw rondreis Puur Kleine Sunda eilanden rustig aan het strand van Maujawa ten zuidoosten van Waingapu, op oost Sumba. Hier kunt u bijkomen van de vliegreis. Op Sumba lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dorpjes kenmerken zich door huizen gemaakt van natuurlijke materialen en stijloplopende met stro bedekte daken. Ook vindt u op Sumba prachtig witte stranden en een helderblauwe zee. Daarnaast wordt er rond februari de jaarlijkse Pasola gehouden, een spectaculair festival waarbij de oorlogen worden herdacht en er te paard wordt gestreden met lange stokken. Oost Sumba heeft mooie authentieke dorpen, maar is daarnaast ook bekend vanwege de ikat weeftechniek. Over heel Sumba wordt er nog geweven, maar in dit gebied kunt u dit het beste aanschouwen omdat hier het meest wordt geweven. Na uw verblijf in Maujawa overnacht u mooi in de natuur uitkijkend op een rivier. 


Kiriwai beach op Sumba Kleine Sunda eilanden

Vervolgens gaat u op weg naar west Sumba. Onderweg naar west Sumba kunt u genieten van het landschap met glooiende heuvels en wilde paarden. U gaat overnachten aan zee aan de zuidkust. In deze omgeving vindt u vele authentieke dorpjes die u met de auto of te voet kunt bezoeken. Vanuit Rua of op weg naar Rua gaat u naar Waikabubak, waar u eveneens vele traditionele doprjes vind. Tevens is het de moeite waard om de Lapopu waterval te bezoeken gelegen in een nationaal park vrij dichtbij Waikabubak. Na uw verblijf in Rua gaat u op weg naar Tambolaka. Tijdens de rit van Rua naar Tambolaka kunt u het Kodi ditrict bezoeken. Dit gebied staat bekend om de hoogste daken van Sumba. Ook kunt u in dit gebied een prachtig turkoois gekleurde lagune bezoeken. Uw laatste nacht op Sumba verblijft u aan zee dichtbij Tambolaka, vanwaar u doorreist naar Flores.


Traditioneel dorpje op de voet van de Inerie vulkaan bij Ruteng Flores

Op Flores komt u aan in de havenstad Ende en reist u door naar Moni, vanwaar u de bijzondere Kelimutu vulkaan gaat bezoeken. In de ochtend, bij zonsopkomst, gaat u naar de drie verschillend gekleurde kratermeren van de Kelimutu vulkaan.  Na  afloop kunt u door de rijstvelden terugwandelen richting Moni. In het stadje is het de moeite waard om de lokale markt te bezoeken. Na Moni rijdt u naar Riung. In Riung bezoekt u  de koraaleilandjes voor de kust en de mangrovebossen met honderden vliegende honden. Vervolgens rijdt u naar Bajawa, gelegen op de voet van de Inerie vulkaan. Hier kunt u het dorpje Bena bezoeken, met zijn traditionele huisjes. Tevens kunt u een wandeling maken naar andere dorpjes in de omgeving.  Na Bajawa rijdt u naar Ruteng, een wat grotere stad gelegen in de heuvels. U overnacht hier in een klooster bij de nonnen. 


Vervolgens bereikt u Labuan Bajo op west Flores. Vanuit hier begint u aan uw avontuurlijke boottocht langzaamaan richting Lombok. U bezoekt allereerst het eilandje Kelor, waar u kunt snorkelen en een kleine trekking kunt maken. Vervolgens maakt u een stop bij Pink beach, waar u eveneens kunt snorkelen en genieten van het strand. Tevens bezoekt u Padar eiland. Hierna gaat u naar Komodo eiland, waar u de indrukwekkende Komodo varanen kunt aanschouwen. U vaart langzaamaan verder richting Lombok en zult nog stoppen bij Manta point, waar  gesnorkeld kan worden met Manta roggen (mits de Manta roggen aanwezig zijn). Tevens zult  u nog stoppen bij de eilandjes Laba, Moyo en Bola. Bij aankomst op Lombok wordt u naar het kustplaatsje Kuta gebracht, waar u zult verblijven voordat u huiswaarts reist.  


Lokale vrouw die wandelt door de rijstvelden op Sumba
Lokale vrouwen spelen traditioneel spel op Sumba


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar de Kleine Sunda eilanden

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij via Bali naar de Kleine Sunda eilanden.

 

Dag 2 Aankomst Sumba

Bij aankomst op oost Sumba in Waingapu wordt u opgewacht door een chauffeur en naar uw hotel in Maujawa op ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van de luchthaven gebracht.

 

Dag 3 Maujawa

Vandaag kunt u genieten van zon, zee en strand en/ of dorpjes in de omgeving bezoeken. De dorpen op oost Sumba zien er iets anders uit dan de dorpen op west Sumba. De huizen zijn doorgaans een stuk breder op oost Sumba. Tevens is oost Sumba de beste plek om kennis te maken met de ikat weefkunst. In de dorpjes heeft u kans dat u een van de dames aan het werk kan zien. Daarnaast is het de moeite waard om de mooie Waimarang waterval te bezoeken, op ongeveer een uur rijden ten zuiden van uw accommodatie.

De prachtige Tanggedu waterval op oost Sumba in Indonesie

Dag 4 Maujawa-Morinda (Waingapu)

Vandaag rijdt u naar uw hotelletje prachtig in de natuur gelegen iets ten zuiden van Waingapu. Onderweg kunt u genieten van uitgestrekte heuvelachtige vlaktes en wilde paarden.

 

Dag 5 Morinda (Waingapu)-Rua

Vroeg in de ochtend kunt u vanuit het hotel een mooie kanotocht maken. U kunt op deze manier optimaal genieten van de mooie omgeving en geluiden van de natuur.

 

Vervolgens rijdt u vandaag naar Rua, op west Sumba gelegen. Onderweg kunt u eventueel een bezoek brengen aan het mooie authentieke dorpje Prailiang en de graftombes van Anakalang. Tevens kunt u onderweg een stop maken bij het Manupeu Tanah Daru National Park, waar u naar de Lapopu waterval kunt wandelen. In Rua verblijft in een mooie accommodatie direct aan zee, aan de zuidkust van Sumba gelegen.

 

Dag 6 Rua

Vandaag rijdt u naar Waikabubak waar u een bezoek brengt aan diverse traditionele dorpen aan de rand van de stad en in de omgeving, zoals de dorpjes Tarung en Waitabar. Het is fantastisch om door de dorpjes te wandelen met de vele authentieke huizen met de met stro bedekte daken. Maak kennis met de vriendelijke bevolking en hun dagelijkse leven; vrouwen die aan het koken zijn in hun keukentje, mannen die op pruimtabak kauwen, kinderen die door het dorp rennen en loslopende kippen. In de middag wordt u weer teruggebracht naar uw aangename verblijf in Rua.

 

Dag 7 Rua

Vandaag kunt u een aantal dorpjes in de omgeving bezoeken. Tevens is het mogelijk een wandeling te maken naar een van de dorpjes. U wandelt tussen de rijstvelden door naar een wat hoger gelegen dorpje. 

 

In de middag kunt u er ook voor kiezen om in de omgeving van Lamboya deel te nemen aan het leuke project: English Goes to Kampung. U bezoekt een lokaal dorpje en gaat Engels leren aan de schoolkinderen. De kinderen vinden dit ontzettend leuk en zijn erg enthousiast. Ondanks de minimale middelen is dit voor hen absoluut een extr stimulans om Engels te leren. U kunt met hen Engelse liedjes zingen of spelletjes spelen. Na afloop kunt u bijvoorbeeld schriftjes, potloden, pennen, gummen etc. doneren.

Oorspronkelijk met stro bedekt huis op Sumba in Indonesie

Dag 8 Rua-Tambolaka

Vandaag reist u naar het Tambolaka, aan de noordkust van Sumba gelegen. Onderweg kunt u het Kodi district bezoeken, gelegen aan zee aan de westkust met de hoogste met stro bedekte daken van Sumba. Tevens is het de moeite waard om de turkoois gekleurde lagune Weekuri te bezoeken voor een frisse duik en het mooie strand van Mandorak met mooie rotsformaties en wederom prachtig turkoois gekleurd water. In Tambolaka verblijft in een leuke accommodatie direct aan zee. 

 

Dag 9 Sumba, Tambolaka-Flores, Moni

U vliegt vandaag vanuit de luchthaven van Tambolaka naar Ende op Flores. Vanuit Ende reist u in een paar uurtjes naar uw accommodatie in Moni. De rit van Ende naar Moni is adembenemend mooi, met stijloplopende rotsen, groene rijstterrassen en kabbelende riviertjes.  

 

Dag 10 Moni-Riung

Vroeg in de ochtend gaat u de Kelimutu vulkaan bezoeken, met zijn drie verschillende gekleurde kratermeren. U wandelt in ongeveer een half uurtje naar de meren en het uitzichtpunt. Vooral bij zonsopkomst is de Kelimutu vulkaan sprookjesachtig mooi. Na afloop kunt u optioneel samen met een lokale gids grotendeels teruglopen naar Moni door de rijstvelden. Vervolgens gaat u op weg naar Riung, een vrij lange autorit naar de noordkust van Flores. Onderweg kunt u stoppen nabij Ende, waar het strand bezaaid is met turkoois gekleurde stenen.

 

Dag 11 Riung, Pulau Tujuh Belas (17 eilanden) marine park

Vandaag maakt u een mooie boottocht door het 17 eilanden marine park voor de kust van Riung. Hier kunt u genieten van verlaten eilandjes, een mooie onderwaterwereld en mangrovebossen waarin vele kalongs (vliegende honden) regelmatig verblijven. Op 1 van de eilandjes zal vers gevangen vis worden gegrild voor de lunch, welke u met uw voeten in het zand kunt opsmikkelen.   

Uitzicht op een van de eilandjes van het pulau 17 national park op Flores

Dag 12 Riung-Bajawa

U rijdt vandaag naar het bergplaatsje Bajawa. Onderweg kunt u genieten van het mooie uitzicht over de eilandjes die u de vorige dag heeft bezocht en een heerlijk warm bad nemen in de mooie warmwaterbron van Soa, waar u onderweg langskomt. Na aankomst in Bajawa kunt u een bezoek brengen aan het traditionele dorpje Boawae. Vervolgens geniet u van de zonsondergang vanaf de Wolobo berg en wordt u naar uw hotel gebracht. 

 

Dag 13 Bajawa

Bajawa is bekend vanwege de diverse traditionele dorpen die u kunt bezoeken in de omgeving. Het bekendste dorp is Bena en ligt prachtige tegen een heuvel aangebouwd. Net als op Sumba zijn de huizen gemaakt van natuurlijke materialen. Echter hebben ze niet de stijloplopende daken. Desalniettemin zijn het prachtige dorpjes, mooi gelegen op de hellingen van de Inerie vulkaan. Met uw chauffeur of een lokale gids wandelt u vandaag door het mooie dorpje Bena, gelegen op de hellingen van de Inerie vulkaan. Alvorens zou u nogmaals de Wolobo berg kunnen bezoeken voor de zonsopkomst en een nabij gelegen waterval. 

 

Dag 14 Bajawa-Ruteng

Vandaag rijdt u door de binnenlanden naar het stadje Ruteng. Onderweg kunt u in Aimere een Arak stokerij bezoeken en deze lokale alcoholische drank proeven. Vervolgens passeert u het Ranamese meer, een groenig meer omringd door mooie natuur. In Ruteng gaat u overnachten in een Katholiek klooster bij de nonnen, een bijzondere ervaring in het overwegend Katholieke Flores. In de middag, na aankomst, kunt u een bezoek brengen aan het dorpje Ruteng Pu'u, waar u een aantal traditionele geheel ronde huizen kunt terugzien.

 

Dag 15 Ruteng-Labuan Bajo

In de ochtend gaat u een bezoek brengen aan het dorpje Ruteng Pu'u, waar u een aantal traditionele geheel ronde huizen kunt terugzien. Vervolgens rijdt u langzaamaan naar het kustplaatsje Labuan Bajo, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Komodo National Park. Onderweg maakt u een stop bij de zogenaamde spinnenweb rijstvelden. Bij aankomst in Labuan Bajo gaat u naar een nabij gelegen heuvel om te genieten van het prachtige uitzicht over de eilandjes voor de kust en de zonsondergang.

 

Dag 16 Labuan Bajo-boottocht Komodo

Vandaag begint u aan een avontuurlijke 4-daagse boottocht langs diverse eilandjes van de Kleine Sunda eilanden. Deze boottocht maakt u met een internationaal gezelschap en is dus niet op basis van privé. U vaart vandaag eerst naar het eilandje Kelor. Hier kunt u snorkelen en een kleine trekking maken. Vervolgens vaart u naar Pink beach, waar u eveneens mooi kunt snorkelen en kunt genieten van het mooie rozige strand. In de middag vaart u naar het eiland Padar. Hier kunt u een wandeling maken naar de top van een heuvel, vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over de omgeving met grillige bergen en eilandjes. 

 

Dag 17 Boottocht Komodo

Vandaag vaart u naar het eiland Komodo. Hier zult u een wandeling met een ranger gaan maken op zoek naar de indrukwekkende Komodo varaan. Deze prehistorische reusachtige varaan leeft alleen in het Komodo National Park (met name op de eilanden Rinca en Komodo) en is daarom zeer uniek. Vervolgens komt u aan bij Manta point, waar u kunt snorkelen met de machtige manta roggen (mits ze aanwezig zijn). Vervolgens gaat u naar Gili Laba, waar u een wandeling maakt naar de top van een heuvel, vanwaar u wederom een prachtige uitzicht heeft over de omgeving. 

Een van de eilanden van het Komodo national park waar men op zoek gaat naar de Komodo varanen

Dag 18 Boottocht Komodo

Vandaag bezoekt u de eilandjes Moyo en Bola, waar u kunt genieten van zon, zee, strand en snorkelen en een mooie waterval kunt bezoeken. 

 

Dag 19 Boottocht Komodo-Lombok, Kuta

In de ochtend komt u aan op de vaste wal van Lombok. Vanuit hier wordt u naar uw hotel in Kuta gebracht. Hier kunt u de middag doorbrengen aan het mooie strand van zuid Lombok.

 

Dag 20 Kuta Lombok

Vandaag kunt u nog even heerlijk bijkomen aan het mooie strand voordat u huiswaarts reist. Mocht u toch iets willen ondernemen kunt u de Sasak dorpjes in de omgeving bezoeken of een van de andere mooie baaien van de zuidkust. Ook zou u een dag erop uit kunnen trekken naar de omgeving van Tetebatu op de hellingen van de Rinjani vulkaan gelegen. Dit gebied is mooi groen en heeft vele rijstterrassen en watervallen. Ook vindt u hier nog authentieke pottenbakkersdorpjes.

 

Dag 21Vertrek uit Lombok

U wordt weer teruggebracht naar de luchthaven. Uw avontuur zit er helaas op. We hopen dat u heeft genoten van deze prachtige eilanden en hopen dat u nog eens een keer terug zult keren.

 

Dag 22 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois u heeft beleefd.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Inbegrepen in de pakketprijs:

 • Internationale en binnenlandse vluchten met gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle kleinschalige hotels incl. ontbijt, met uitzondering van de meerdaagse boottocht (volpension)
 • Airconditioned privé auto en chauffeur gedurende uw verblijf op Sumba en Flores
 • Boottocht 17 eilanden marine park riung incl. lunch
 • 4-daagse boottocht met internationaal gezelschap incl. gids, volpension, water, koffie en thee en snorkelspullen
 • Transfers op Lombok
 • Reserveringskosten