rondreis Traditioneel Sarawak en Sabah

18-daagse reis

Deze rondreis laat u de wonderen van Sarawak en Sabah op Borneo zien. U begint de reis in de charmante stad Kuching, waarna u bij de lokale bevolking gaat slapen en vervolgens uitrust aan het Batang Ai Meer en aan het strand van Damai in Sarawak. Uiteraard gaat u ook de indrukwekkende grottenstelsels van het Mulu National Park ontdekken. Daarna reist u door naar het natuurrijke Sabah waar u in Sepilok en Sukau op zoek gaat naar orang-oetangs, neusapen en andere bijzondere dieren die hier leven. U sluit deze reis af aan het heerlijke strand van Kota Kinabalu.
 

Dit betreft een rondreis die we aanraden. Er zijn uiteraard ook nog vele andere opties qua reisroute en excursies mogelijk op Borneo. Deze rondreis betreft dan ook een voorbeeld en is volledig aan te passen op uw persoonlijke wensen.

Mooie waterval in Sabah op Borneo

Prijs p.p. vanaf € 3.695,-- bij een deelname van 2 personen incl. vlucht

Prijs p.p. vanaf  3.795,-- bij een deelname van 4 personen incl. vlucht

Dag 1: Vertrek naar Maleisië

Dag 2: Aankomst Maleisië, Kuching

Dag 3: Kuching

Dag 4: Kuching-Iban longhouse

Dag 5: Iban longhouse-Batang Ai
Dag 6: Batang Ai
Dag 7: Batang Ai-Damai
Dag 8: Damai
Dag 9: Damai-Mulu
Dag 10: Mulu
Dag 11: Mulu-Sepilok
Dag 12: Sepilok-Sukau
Dag 13: Sukau
Dag 14: Sukau-Kota Kinabalu
Dag 15: Kota Kinabalu
Dag 16: Kota Kinabalu
Dag 17: Kota Kinabalu, Vertrek uit Maleisië
Dag 18: Aankomst, terug thuis

hoogtepunten traditioneel sarawak en sabah

 • Slenteren door het gezellige Kuching
 • Overnachten in een traditioneel Iban longhouse
 • Boottocht over het prachtige Batang Ai meer
 • Relaxen aan het strand van Damai
 • Ontdek de diverse landschappen van het Bako National Park
 • Verken de bijzondere grottenstelsels van het Mulu National Park
 • Oog in oog met orang-oetans bij Sepilok
 • Per boot op zoek naar de neusaap in Sukau
 • Uitrusten op het strand van Kota Kinabalu

De 18-daagse rondreis Traditioneel Sarawak en Sabah begint met een aantal nachtjes in Kuching. Een gezellig stadje en wat ons betreft ook de leukste stad van Borneo. Het betreft een oude handelsstad met nog diverse koloniale gebouwen U kunt op eigen gelegenheid heerlijk rondslenteren door deze stad. Het is ook leuk om het bootje naar de overkant van de rivier te nemen. Tijdens deze dagen ontmoet u ook vast en zeker de gastvrije bevolking van Kuching. 


Bijzonder aapje in Sarawak op Borneo

U reist verder naar de omgeving van het Iban volk, de headhunters (vroegere koppensnellers, maar tegenwoordig gelukkig niet meer!), waar u een nachtje back to basic gaat. U leert hier meer over de tradities en gewoontes van deze lieve mensen. U slaapt in het longhouse te samen met de lokale stam. Een wekker hoeft u niet te zetten want u wordt vanzelf gewekt door alle natuurgeluiden om u heen. Een bijzondere ervaring waar u nog lang aan terug gaat denken! Een momentje van rust heeft u aan het prachtige Batang Ai meer en het strand van Damai. Ook maakt u nog een uitstapje naar het Bako National Park waar u heerlijk kunt wandelen. Daarna vliegt u naar Mulu waar u de imposante grottenstelsels al wandelend gaat verkennen en waarbij u uit een van de grotten tegen de schemering miljoenen vleermuizen uit kunt zien vliegen. Een bijzonder spektakel! 


Het Bako National Park in Sarawak op Borneo

Vervolgens verlaat u het indrukwekkende Sarawak en gaat u  per vlucht op weg naar het groene Borneo waar u deze fantastische reis voortzet. Op Borneo gaat u allereerst op zoek gaat naar orang-oetans in het Sepilok rehabilitatiecentrum. Vervolgens gaat u op weg naar het geweldige Sukau waar u tijdens boottochtjes vroeg in de ochtend en in de namiddag op zoek gaat naar de dieren die rond deze tijden actief zijn. Zo komt u met een beetje geluk de unieke proboscis monkey tegen, grote monitor lizards, krokodillen, slangen en diverse aparte vogelsoorten waaronder bijvoorbeeld de neushoornvogel. Qua natuur absoluut een hoogtepunt van de reis. U overnacht in een eenvoudige lodge die prachtig is gelegen te midden van het regenwoud. U ziet tussen de bomen regelmatig aapjes heen en weer springen, een fantastisch gezicht!


Om geheel uitgerust huiswaarts te keren gaat u de laatste dagen van uw reis uitrusten aan het strand van Kota Kinabalu. U kunt even helemaal niets doen en van de mooie strandomgeving genieten, of nog even een uitstapje maken naar het centrum van Kota Kinabalu waar u leuke barretjes, restaurants en winkels vindt. Ook is het mogelijk om de mooie eilandjes voor de kust van Kota Kinabalu te bezoeken voor een dagje. Kortom een leuke plaats om uw prachtige rondreis af te sluiten. Zo keert u uitgerust en vol herinneringen terug huiswaarts.  


Bounty strand van Borneo
Aziatische olifanten in Sukau in Sabah op Borneo


programma VAN dag tot dag

Dag 1 Vertrek naar Maleisië

U reist met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Maleisië.

 

Dag 2 Aankomst Maleisië (Kuching in Sarawak op Borneo)

Bij aankomst op Borneo wordt u naar uw hotel in de mooie stad Kuching gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding om alvast van de Aziatische sfeer te proeven. 

 

Dag 3 Kuching

Deze dag kunt u gebruiken om op eigen gelegenheid Kuching te verkennen. U vindt er diverse leuke winkeltjes en restaurants en het is ook echt een aanrader om aan het einde van de middag naar het waterfront te lopen, waar u aan de oevers van de rivier tal van leuke kraampjes vindt met traditionele gerechten maar ook mooie souvenirs. Verder kunt u de lokale markt en bijvoorbeeld het Sarawak museum bezoeken. Wanneer u van fietsen houdt is het ook mogelijk om de stad per fiets te verkennen. Een excursies waarbij u op zoek gaat naar dolfijnen en krokodillen behoort ook tot de mogelijkheden in deze omgeving. Kortom er is hier veel te doen!

Iban Longhouse in Sarawak op Maleisisch Borneo

Dag 4 Kuching-Iban Longhouse

Vandaag gaat u in ongeveer 5 uur op weg naar de Iban Longhouse bevolking. Onderweg maakt u een stop bij het Semenggoh opvangcentrum voor orang-oetans. De apen die hier opgevangen worden leren hoe ze zich uiteindelijk zelf weer in de natuur kunnen gaan redden. Na de lunch vindt het laatste gedeelte van deze bijzondere tocht plaats per lokale boot. Tijdens de tocht van een half uurtje geniet u van de uitzichten op de natuur. Aangekomen bij de Iban stam (behorende tot de Dayak stammen) wordt u hartelijk ontvangen en wordt u meer verteld over de manier van leven. In de avond geniet u samen met de families  van het avondeten wat ze heerlijk voor u klaargemaakt hebben. Daarna wordt er een krijgsdans voor u opgevoerd en kunt u zelfs nog even mee dansen als u wilt. Proef voor de ervaring ook vooral van de lokale drankjes die men hier drinkt. Om te slapen is er een matrasje met daaromheen een klamboe klaargelegd, welterusten! 
 

Dag 5 Iban Longhouse-Batang Ai

Uw verblijft bij de vroegere koppensnellers zit er jammer genoeg alweer op. U gaat op weg naar het indrukwekkende Batang Ai meer. Om hier te komen dient u een korte boottocht te maken.

 
Dag 6
 Batang Ai

Een dag ter vrije besteding. U kunt even uitrusten van uw reis tot nog toe maar ook zijn er diverse activiteiten mogelijk voor wie dit leuk vindt. U kunt prachtige wandelingen maken of bijvoorbeeld de 'Canopy Walk' (een loopbrug die zich hoog boven de grond bevindt en vanaf waar u geweldige uitzichten over de natuur heeft) beklimmen. 

 

Dag 7 Batang Ai-Kuching-Damai

Via Kuching gaat u in ongeveer 6 uur op weg naar Damai. Hier kunt u even relaxen aan het strand. Geen bounty strand maar wel een langgerekt strand dat omgeven is door groene natuur. 

 

Dag 8 Damai; Bako National Park

's Ochtends vroeg wordt u bij uw hotel opgehaald voor een excursie naar het Bako National Park. Om bij het nationale park te komen dient u een half uurtje te varen met een traditionele boot, alleen dit is al leuk! Bij aankomst gaat u uw eerste trekking door het regenwoud maken. Er zijn vele wandelingen mogelijk en samen met uw lokale Engels sprekende gids kunt u overleggen welke route uw voorkeur heeft. Alle routes zijn mooi! Uw gids legt u onderweg uit welke aparte dieren en planten u allemaal tegenkomt. Hier leeft onder andere de grappig uitziende neusaap, ook wel proboscis monkey genoemd. Een andere bijnaam is dutchman vanwege hun ronde buiken en grote neuzen van de mannetjes apen. Maar ook zult u nog heel veel andere apensoorten tegenkomen. Daarnaast kunt u tijdens uw tocht genieten van het uitzicht op de steile kliffen en spectaculaire rotsformaties waar dit park onder andere om bekend staat. Na de lunch kunt u de rest van de dag zelf het park verder verkennen of te relaxen aan het strand.

 

Dag 9 Damai-Kuching-Mulu National Park

U wordt naar de luchthaven van Kuching gebracht voor uw binnenlandse vlucht naar Mulu. Hier aangekomen wordt u naar het Mulu National Park gebracht. Het Mulu National Park is bekend vanwege de fascinerende kalksteengrotten. In totaal zijn er 26 grotten, waarvan u er deze dagen vier gaat bezoeken. Dit gebied heeft een enorme rijke flora en fauna wat een verblijf hier geweldig maakt. Te midden van dit park zijn de bergen Gunung Mulu en de Gunung Api gelegen. Gunung Mulu is de op twee na hoogste berg van de deelstaat Sarawak. De beroemde Pinnacles; enorm hoge kalksteen naalden, liggen naast de Gunung Api.  

 

Dag 10 Mulu National Park

In de ochtend kunt u eventueel optioneel de 'Canopy Walk' bezoeken. Over touwbruggen loopt u dan door de toppen van de bomen wat voor een spectaculair uitzicht zorgt. Om u heen hoort u de geluiden van de jungle. Dit is de langste loopbrug ter wereld. Na de lunch gaat u per longtail boot op weg naar de unieke grotten van Mulu. Als eerste bezoekt u de 'Lang' grot met prachtige stalagmieten en stalactieten. De 'Deer' grot is vernoemd naar herten die van het zoute water komen drinken. Deze grot is verder nog uniek omdat tijdens de schemering miljoenen vleermuizen uitvliegen op zoek naar eten. Een ware belevenis!

 

Dag 11 Mulu National Park-Sandakan-Sepilok

In de ochtend bezoekt u de 'Wind' en 'Clearwater' grotten om uw bezoek aan Mulu compleet te maken. Onderweg maakt u ook nog een stop in een lokaal dorpje waar de Christelijke Penan stam leeft. Daarna wordt u naar de luchthaven van Mulu teruggebracht voor uw binnenlandse vlucht naar Sandakan in Sabah op Borneo. Vanaf Sandakan rijdt u nog een half uurtje naar uw accommodatie in Sepilok omgeving door een zeer rijke flora van onder andere vijvers en orchideeën. 

Proboscis Monkey bij Sukau in Sabah op Maleisisch Borneo

Dag 12 Sepilok-Sandakan-Sukau

Vandaag brengt u eerst een bezoek aan het Sepilok rehabilitatiecentrum voor orang-oetans. Van dichtbij kunt u zien hoe deze vrolijke dieren al slingerend allerlei kunstjes vertonen. Een komisch gezicht. Daarna gaat u via Sandakan op weg naar Sukau, één van de natuurlijke hoogtepunten van deze reis. De reis vindt deels overland en per water plaats. U vaart ongeveer 2 uur door de groene natuur waarbij u af en toe al wordt verrast door de dieren die in de bomen langs de waterkant leven. U overnacht in een eenvoudige lodge die geweldig gelegen is in dit indrukwekkende natuurgebied. 's Avonds valt u in slaap met de rustgevende geluiden van de natuur en 's ochtends wordt u wakker door het vrolijke gekwetter van de ontwakende dieren. In de namiddag maakt uw eerste boottocht op zoek naar de wilde dieren die rond deze tijd actief zijn. Zo ziet u de proboscis monkeys regelmatig tussen de bomen door slingeren, een beeld dat u niet snel vergeet! 

 

Dag 13 Sukau

Vroeg in de ochtend gaat u opnieuw per boot op pad. U geniet van de junglegeluiden om u heen en ziet tussen de bomen de mist wegtrekken bij het opkomen van de zon. U bezoekt vandaag de oxbow meren met de prachtige waterhyacinten. Ook vandaag gaat u op zoek naar de speciale dieren van dit oerwoud zoals neushoornvogels, orang-oetans en krokodillen. Daarna gaat u ontbijten en kunt u de rest van de dag bij uw lodge tot rust komen. Aan het einde van de middag kunt u er voor kiezen om nog een keer het water op te gaan. Wanneer u geluk heeft zijn ook de Pygmee olifanten in de buurt en heeft u ook de kans om deze dieren, soms van heel dichtbij, te bewonderen.

 

Dag 14 Sukau-Sandakan-Kota Kinabalu

U reist terug naar de luchthaven van Sandakan voor uw binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Hier aangekomen wordt u naar uw hotel gebracht. 

 

Dag 15-16 Kota Kinabalu

Deze dagen kunt u nog even heerlijk tot rust komen aan het strand van Kota Kinabalu. Kota Kinabalu is de hoofdstad van de deelstaat Sabah en u kunt zich hier prima een paar dagen vermaken. De stad strekt zich uit langs zee waardoor een verblijf aan het strand een mogelijkheid is, maar ook is het leuk om het kleine centrum met de vele winkels en eetgelegenheden te verkennen. Het Staatsmuseum en het Sabah museum zijn een bezoekje waard en wanneer u iets meer van de cultuur wilt zien is een bezoek aan de Masjid Negeri moskee een aanrader. Daarnaast is het zeker aan te raden om het Kinabalu National Park te verkennen. Hier vindt u uiteraard de bekende Mount Kinabalu maar ook een ‘Canopy Walk’, waarvandaan u hoog tussen de bomen een fantastisch uitzicht heeft! Ook leuk is een tochtje met de ‘North Borneo Railway’ dieseltrein. Bent u wat avontuurlijk ingesteld dan behoort raften op de Padas rivier tot de mogelijkheden. Om te snorkelen kunt u een van de prachtige eilandjes in het Tungku Abdul Rahman Marine National Park voor de kust van Kota Kinabalu aandoen. 

 

Dag 17 Vertrek uit Maleisië

U wordt naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht. Uw geweldige zit er jammer genoeg op. We hopen dat u heeft kunnen genieten van deze afwisselende reis.

 

Dag 18 Aankomst, terug thuis

Na een lange reis bent u weer terug thuis en kunt u nagenieten van al het moois wat u heeft beleefd.

 

De (boot)transfers en excursies op Borneo zijn gebaseerd op Seat-In-Coach (samen met anderen). Reizen in Borneo is relatief prijzig en door in een klein groepje (een internationaal gezelschap van circa 10 personen) te reizen zijn de prijzen een stuk aantrekkelijker. Wanneer u de reis graat op privé basis wenst te maken is dat uiteraard ook mogelijk.

 

Tijdens de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen.

Unieke vogel in Sabah op Borneo
Inbegrepen in de pakketprijs:
 • Internationale en binnenlandse vluchten met gerenommeerde maatschappijen
 • Overnachtingen in sfeervolle en, zo mogelijk, kleinschalige hotels incl. ontbijt, met uitzondering van uw verblijf in Sepilok (logies), bij de Iban en in Sukau (beide volpension)
 • Begeleiding door een Engels sprekende chauffeur die tevens uw gids is
 • (Boot)transfers en excursies
 • Lunch op weg naar het Iban Longhouse
 • Iban BBQ op de oevers van de Lemenak rivier
 • 2 lunches bij het Mulu National Park
 • Reserveringskosten