Duurzaam op reis met Mimpi Reizen

Reizen is natuurlijk geweldig om te doen; nieuwe culturen ontdekken, genieten van afwisselende landschappen, kennismaken met de lokale bevolking, bijzondere uitstapjes maken en nog veel meer unieke ervaringen wat reizen juist zo bijzonder maakt. Hoe fantastisch is het dan als je daarbij ook nog rekening kunt houden met het behoud van onze mooie wereld. Kleinschalig, weg van de massa en verantwoord genieten van natuur en cultuur, daar houden we bij Mimpi Reizen van!

 

Tijdens onze ontdekkingsreizen gaan we daarom op zoek naar mooie projecten die aan duurzaam reizen bij kunnen dragen. Graag lichten we in deze blog een aantal bijzondere projecten uit.

Bijzondere vrijwilligersprojecten op Sumba

Sumba behoort tot de Kleine Sunda eilanden van Indonesië. Het eiland is rijk aan cultuur en tradities en beschikt over fascinerende landschappen. Ruige savanne, glooiende heuvels, gras plateaus, valleien en bergen, je vindt het er allemaal. Ook zijn er tal van klaterende watervallen, rondrennende wilde paarden en de mooiste stranden die je ooit hebt gezien!

Kampung Prai Ijing bij Waikabubak
Mandorak-beach op Sumba

Sumba is onder andere bekend om de vele kampongs met unieke huizen. De woningen zijn uniek door hun hoge puntige daken, die zijn gemaakt om waardevolle familiebezittingen in te bewaren. De huizen zijn vaak voorzien van vier pilaren die noord, zuid, west en oost vertegenwoordigen. De tombes van hun voorvaderen staan gecentreerd tussen de huizen. Deze bijzondere dorpjes zijn absoluut een bezoek waard. Daarnaast is Sumba ook bekend vanwege handgemaakte Ikat. Dit is een traditionele manier van weven waarbij prachtige doeken en kledingstukken gemaakt worden. Afhankelijk van de details en de kleuren die gebruikt worden kan het maken er van soms maanden duren.

Tanggedu waterval op Sumba

Een stukje geschiedenis van Sumba

Sumba heeft een boeiende geschiedenis, waardoor er veel verschillende culturen op het eiland te vinden zijn. Het geloof van de meeste Sumbanezen is tegenwoordig het Christendom. De geschiedenis tussen Nederland en Indonesië gaat natuurlijk al lang terug, zo ook op Sumba. De eerste invloed van Nederland was omstreeks 1754. De eerste Europeanen kwamen zelfs al in 1522 op Sumba aan.

 

Sumba was belangrijk voor de handel in diverse soorten hout, noten, ikat stoffen, maar ook paarden en fruit. Het bekendste exportproduct was Sandelhout. De geurige houtsoort die  veelvuldig op Sumba voorkwam was erg gewild omdat het op dat moment het enige middel tegen geslachtsziekten was. Ook wordt de etherische olie uit sandelhout veel in parfums gebruikt.

 

Leuk weetje: In de koloniale tijd was de naam van Sumba Sandelhout eiland.  

Prachtig landschap in het Kodi district

Een aantal hoogtepunten van Sumba:
Tambolaka

Deze stad bevindt zich in het zuidwesten van Sumba. In deze omgeving vind je onder andere idyllische stranden met poederwit zand en een helderblauwe zee. Heerlijk om even een paar dagen te relaxen!

 

Waikabubak

Dit is de hoofdstad van het westelijk gedeelte van Sumba. In het Kodi en Lamboya district kun je verschillende authentieke dorpjes bezoeken waarbij je meer te weten komt over de cultuur en rituelen van de lokale bevolking. Hier kom je de unieke dorpjes met metershoge daken tegen, zoals je ze nergens anders in Indonesië ziet! Vergeet ook zeker niet om de prachtig gelegen Lapopu waterval te bezoeken.

 

Waingapu

Dit is de grootste stad van het eiland. De route naar Waingapu is schitterend. Je kunt genieten van uitzichten op groene landschappen die gaandeweg steeds rotsachtiger en droger worden. Waingapu wordt omgeven door mooie kalksteenheuvels. Het is een rustig plaatsje met een vriendelijke sfeer. Vroeger was deze omgeving hét centrum van sandelhout- en textielhandel. Je vindt hier dan ook veel plaatsen waar ikat wordt geweven. De indrukwekkende Tanggedu waterval is ook een aanrader om te bezoeken.

Leerlingen van English goes to Kampung vrijwilligersproject op Sumba

Sumba is één van de armste regio's van Indonesië. Vooral tijdens het droge seizoen is het soms lastig om water te krijgen. Vrouwen en kinderen lopen dan urenlang op hun blote voeten om water te vinden. Één van de voorbeelden waarom hulp op dit eiland zo welkom is. Vervoer is er maar beperkt waardoor kinderen lange afstanden moeten lopen naar hun school. Ondanks de armoede zijn de mensen vaak wel gelukkig met hun familie en met dat wat ze hebben. Je wordt overal dan ook met open armen ontvangen en dat maakt een reis over Sumba nog eens extra bijzonder.

Sumba Hospitality Foundation

Terwijl het toerisme zich geleidelijk ontwikkelt op Sumba, gelooft Sumba Hospitality Foundation dat verantwoord toerisme de enige manier is om dit kwetsbare eiland te beschermen op een manier waarop lokale gemeenschappen hiervan kunnen profiteren. Om een einde te maken aan de cirkel van armoede, moedigen zij jonge volwassenen aan om groots te dromen en hen kracht te geven door onderwijs, training en werkervaring. Last but not least streven ze ernaar om het milieubewustzijn te vergroten bij studenten, toeristen en lokale gemeenschappen.


Traditionele ikat weven op Sumba

Sumba Hospitality Foundation vindt dat alle jongeren de kans moeten krijgen om te groeien en een betere toekomst voor zichzelf op te bouwen. Sumba is een mooi eiland met een zeer eigen cultuur en ontwikkelt zich langzaamaan tot een toeristische bestemming. Door onderwijs in gastvrijheid aan te bieden, kunnen ze jonge vriendelijke Sumbanezen de vaardigheden bijbrengen die ze nodig hebben om werkzaam te kunnen zijn in de toerismebranche op Sumba. 

 

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling is het leren van Engels en ervaring opdoen in hotels en restaurants op het eiland. 

 

Als de jongeren op deze manier voor zichzelf een betere toekomst op kunnen bouwen, zorgt dit er ook voor dat ze voor hun familie kunnen zorgen. 

 
Doel van de projecten van Sumba Hospitality Foundation:

  • Een duurzaam model bouwen voor verantwoord toerisme, met behoud van de culturele geschiedenis van de Sumbanezen
  • Zorgen voor een broodnodige beroepsopleiding aan kansarme studenten en ze een kans geven op een carrière
  • Duurzame technieken delen voor de menselijke leefomgeving en het creëren van milieubewustzijn

Een prachtige organisatie die we bij Mimpi Reizen graag ondersteunen! 

Maringi Eco resort by Sumba Hospitality Foundation

Veel kinderen gaan gelukkig naar school op Sumba, maar in de armste dorpjes vinden ouders het vaak belangrijker dat de kinderen op het land helpen. Juist op dat moment komt een organisatie als Sumba Hospitality Foundation in beeld. Zij bieden juist deze kinderen een toekomst door ze op te leiden in het toerisme.

Het Maringi Eco resort bevindt zich in het westen van het eiland in Tambolaka. Deze accommodatie wordt geheel geleid door de lokale bevolking met de steun van de Sumba Hospitality Foundation. De jonge kinderen leren hier hoe het toerisme werkt en hoe ze op een duurzame manier met de wereld om kunnen gaan. De leerlingen gaan er naar school waarbij ze Engels leren en de kneepjes van het toerisme vak. Je kunt bij het Maringi Eco resort overnachten en daarmee steun je dit fantastische project. De studenten geven je een rondleiding door de kamer en leggen je uit waar de faciliteiten zoals het restaurant en het zwembad te vinden zijn. In het restaurant komen de lieve kinderen je uitleggen wat je gaat eten. Belangrijke taken om hun Engels te oefenen en in de praktijk verder te ontwikkelen. Vaak zijn de studenten wat verlegen maar hun sprankelende ogen en stralende lach zijn zo bijzonder dat je hier met liefde verblijft en daarmee jouw steentje bijdraagt aan hun toekomst!

Dansen met de lokale studenten van het Maringi Eco resort in Tambolaka op Sumba

De ingrediënten voor de maaltijden in het restaurant worden door de studenten verbouwd op het land van de accommodatie, er wordt op een duurzame manier energie opgewekt en het huisje waarin je overnacht is zoveel mogelijk van lokale materialen gemaakt. Zo leren de studenten hoe belangrijk duurzaamheid is voor nu en in de toekomst.

 

Elk weekend mogen er een aantal studenten terug naar hun familie. De andere blijven bij het resort om voor de gasten te verzorgen. Op vrijdagavond wordt er een dansavond georganiseerd waarbij de meisjes, maar ook zeker de jongens, volop in het rond dansen. Het is geweldig om hier even te gaan kijken. Op je stoel blijven zitten is er dan echter niet bij want ze willen maar wat graag dat je met ze mee komt dansen!

 

Wat ons betreft een project dat we een ieder van harte aan kunnen bevelen en wat absoluut een meerwaarde bied aan je mooie rondreis over het bijzondere eiland Sumba. 

English Goes to Kampung

Een ander uniek project is English goes to Kampung, letterlijk vertaald: Engels gaat naar de dorpen. Vrijwilligers leren de kinderen hier om Engels te praten. Door middel van onder andere dansen, zingen en tellen leren de leerlingen op een speelse manier de taal. Het doel hiervan is dat ze later makkelijker een baan kunnen vinden in bijvoorbeeld het toerisme. De vrijwilligers doen dit met alle liefde die ze in zich hebben en de kinderen zijn dan ook dol op ze! Er wordt lesgegeven aan studenten van verschillende leeftijden. Per leeftijdscategorie is er een leergroep samengesteld met ieder hun eigen docent. 

Zingen en dansen bij het English goes to Kampung project op Sumba
English goes to Kampung project op Sumba

De kinderen vinden het maar wat interessant als je bij ze komt kijken en willen tijdens het dansen heel graag je hand vasthouden. Ze vinden het natuurlijk nog leuker als je zelf een dansje aan ze leert of een liedje met ze oefent. Het is heel bijzonder om te mogen ervaren hoe leergierig de kinderen zijn en hoe ze genieten van het leren van de Engelse taal. Het is dan ook hartverwarmend om die vrolijke lach op ieders gezichtje te zien! 

Duurzame activiteiten in Indonesië, Maleisië en Sri Lanka

Natuurlijk zijn er op al onze bestemmingen mooie activiteiten om de lokale bevolking te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld eens aan een overnachting bij een lokale familie thuis. Zo bieden we bijvoorbeeld in het onbekende West Bali een verblijf aan bij een gastvrije lokale familie, waarbij je je voor enkele dagen kunt onderdompelen in hun dagelijkse leven. Je kunt samen boodschappen doen op de lokale markt, lokale gerechten klaarmaken en oppeuzelen, spelletjes doen met de lokale kinderen of meedoen met een potje voetbal. Als je geluk hebt kun je zelfs een traditionele ceremonie bijwonen, waarbij de bevolking, maar ook jij als bezoeker, in de mooiste traditionele Balinese kledij worden gehesen.

Naast het overnachten bij een lokale familie zijn er natuurlijk ook tal van activiteiten en bijzondere plaatsen die je vanuit je hotel kunt doen / bezoeken. Op verschillende plekken is het bijvoorbeeld mogelijk om een leuke fietstocht buiten de gebaande paden te maken. Zo kun je een fietsexcursie maken waarbij je tussen de groene rijstvelden doorfietst. Er wordt onderweg regelmatig een stop gemaakt in een lokaal dorpje om een lekkere lokale snack te proeven of om een lokale ambacht te proberen, zoals potten bakken of weven. Ook bieden we excursies aan waarbij je lokale fabriekjes bezoekt terwijl je met een traditionele becak of paard en wagen rondrijdt. Tijdens deze excursies kunnen we vaak ook een bezoek toevoegen aan een lokaal schooltje of weeshuis, een erg leuke en bijzondere ervaring. De kinderen zijn meestal dol enthousiast en ontzettend nieuwsgierig. In het begin zijn ze verlegen, maar daarna vragen ze je het hemd van het lijf en willen ze je niet meer laten gaan! 

Bijwonen van een traditionele ceremonie op Bali

Tevens vinden wij het zelf tijdens onze reizen erg leuk om lokale gerechten en snacks te proberen. Deze worden voor je neus, meestal op straat, klaargemaakt. Oftewel, het welbekende 'street food'. Op elke straathoek vind je wel een eetstalletje in Azië. Denk hierbij aan lekkere sateetjes, een heerlijk verse fruitjuice, nasi of mie goreng, gado gado, een heerlijke curry en ga zo maar door. Natuurlijk proberen we goed op te letten dat het vers is en dat er ook regelmatig iets wordt gekocht van het eetstalletje. De lokale bevolking vindt het meestal erg leuk dat je iets van hen koopt, je geeft hen hierdoor wat extra inkomsten en het eten is doorgaans overheerlijk. Wij vinden dit dus ook zeker een duurzame aanrader!

 

Verder kun je natuurlijk ook actief deelnemen aan een project tijdens je reis. Zo zou je bijvoorbeeld een dagje bomen kunnen gaan planten of meehelpen om het afval op te ruimen op een van de stranden. Mocht je hier interesse in hebben kunnen we deze activiteiten ook toevoegen in de reizen die we aanbieden. 

  

In al onze reizen nemen we een of meerdere van deze bijzondere activiteiten op, want hoe leuk is het om op zo’n manier bij te dragen aan duurzaamheid. Bovendien kom je ook nog eens in contact met de bevolking van het land, waarbij je meer leert over hun tradities en gewoontes en hen dan ook nog helpt met het genereren van een extra inkomen!

Trees for All

Zonder te vliegen is het helaas niet mogelijk om in Indonesië, Maleisië of Sri Lanka te komen. Om dan toch iets terug te doen voor de wereld kun je via Mimpi Reizen bij Trees for All jouw vliegreis compenseren.

 

Mimpi Reizen is lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). VvKR heeft in februari 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Trees for All. De vereniging wil daarmee een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld door de uitstoot van CO2 te compenseren en bomen te doneren. VvKR zal dit onder meer doen met een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 125 bomen. Trees for All plant bomen zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast beschermt ze ook bestaande bossen. Deze organisatie is daarmee al 20 jaar voorvechter van (her)bebossing in de strijd tegen klimaatverandering. De bomen worden altijd op twee plaatsen geplant: één in Nederland en één in het buitenland. Dat is ook de reden dat je altijd twee bomen tegelijk doneert. Trees for All is een niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie in Nederland. Ze beschikt over een CBF-keurmerk en compenseert via duurzame bosprojecten. Je kunt minimaal 2 bomen doneren, maar meer is natuurlijk ook mogelijk. Voor het doneren van twee bomen betaal je € 10,-- en hiermee kun je al een gedeelte van jouw reis compenseren. Wil je hier meer over weten, vraag ons dan naar de mogelijkheden. 


International Tourism Plastic Pledge

International Tourism Plastic Pledge

Op 26 september 2019 heeft Mimpi Reizen met ruim 100 andere bedrijven en organisaties uit de toerisme sector de International Tourism Plastic Pledge getekend. Hiermee spreken zij uit zich gezamenlijk in te zetten voor het verminderen van plastic vervuiling op vakantiebestemmingen. Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. De toerisme sector draagt hier ook aan bij. Denk aan door toeristen gebruikte flesjes, rietjes en tasjes. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamer bezoekers veel meer plastic afval genereren dan een normaal huishouden in dezelfde regio. De ondertekenaars van de International Tourism Plastic Pledge erkennen de urgentie en de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling.

Wat kun je zelf doen als reiziger?

Als reiziger kun je door kleine dingen te doen en laten het milieu enorm ontlasten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Het respecteren van de lokale cultuur en tradities
  • Deelnemen aan excursies met een kleine ecologische voetafdruk
  • Kies voor het welzijn van dieren
  • Reis zoveel mogelijk plastic vrij
  • Gebruik handdoeken meerdere keren en ga slim om met het gebruik van airconditioning

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer duurzame mogelijkheden. Steun ook bijvoorbeeld de lokale bevolking door een goede fooi te geven voor een service waarover je heel tevreden bent of help met een lokaal schoonmaak project. Je kunt Mimpi reizen natuurlijk altijd vragen naar de mogelijkheden voor duurzame projecten op jouw reisbestemming. Dat ondersteunen we maar wat graag!

Toerisme is belangrijk

Reizen en vakantie vieren is juist ook belangrijk voor veel landen. Toerisme is dan ook een essentieel onderdeel van de wereldwijde economie en brengt diverse voordelen met zich mee. Zo zorgt toerisme voor behoud en bescherming van natuurreservaten, die anders wellicht allang verdwenen waren. De inkomsten die toerisme naar deze bestemmingen genereert, zorgen er juist voor dat ze blijven bestaan. Maar denk ook aan het inkomen voor de lokale bevolking dat toerisme genereert. Hierdoor kunnen ouders hun kinderen bijvoorbeeld naar school laten gaan en ze een beter toekomstperspectief bieden. 

Duurzaam genieten tijdens je reis met Mimpi Reizen

Wil je meer weten over duurzaam reizen met Mimpi Reizen? Bekijk dan eens onze duurzaam op reis pagina: 
www.mimpireizen.nl/over-mimpi-reizen/duurzaam-op-reis/ 

  

We vinden het belangrijk om voor een zo laag mogelijke footprint te zorgen tijdens de reizen die we aanbieden en je toch de mooiste plekken van de wereld te laten ontdekken. Samen met jou maken we de wereld graag een stukje mooier ❤

Vrijwilligers van het English goes to Kampung project op Sumba

Reactie schrijven

Commentaren: 0