Met het gezin naar Bali

Bali is een ideale bestemming voor een reis met het gezin en is daarom het eiland bij uitstek voor familiereizen. Het biedt heel veel afwisseling, maar je kunt er ook uitstekend tot rust komen op een van de mooie stranden of eilandjes voor de kust.

Op avontuur in de Beji Guwang hidden canyon

In de binnenlanden is het ontzettend groen, met prachtige rijstterrassen, wouden en tropische tuinen. Je vindt er daarnaast verschillende spannende vulkanen en kratermeren. Ook aan watervallen en snelstromende rivieren ontbreekt het er niet. Bali staat natuurlijk bekend vanwege de stranden, waar je, naast heerlijk tot rust komen, ook kunt golfsurfen of snorkelen en duiken. Breng daarnaast ook zeker een bezoek aan de eilandjes, Lembongan, Ceningan en Penida, op een half uurtje varen vanaf de kust. Je kunt hier naartoe voor een dagtocht, maar het is nog leuker om er ook te overnachten. Of bezoek de Gili eilandjes, op 1,5 uur varen vanaf Bali. Gemotoriseerd verkeer is er niet toegestaan, waardoor je helemaal het bounty gevoel kunt ervaren. Kortom, Bali biedt ontzettend veel afwisseling, waar het hele gezin zich uitstekend zal kunnen vermaken. 


Eigen ervaring

Ik, Karolien, reis zelf elk jaar naar Bali met ons gezin, mede omdat mijn man Balinees is en we op bezoek gaan bij familie. Ondanks dat we al heel vaak op Bali zijn geweest, proberen we elke keer weer plekken te bezoeken die we nog niet gezien hebben of waar we al lang niet meer zijn geweest. We houden hierbij uiteraard ook veel rekening met onze 3 kinderen. Want als het hun ergens bevalt, bevalt het ons ook! We proberen dus ook juist op zoek te gaan naar leuke plekken voor kinderen en verbazen ons hierbij elke keer weer hoeveel er te doen is voor hen op Bali, maar ook hoe flexibel ze zijn. Ik merk daarbij dat kinderen het juist erg leuk vinden om verschillende plekken te verkennen, in verschillende hotelletjes te verblijven en om veel nieuwe ervaringen op te doen. Ook het contact met de lokale bevolking vinden ze erg leuk. Zo gaat er niks boven een potje voetbal op het strand met lokale kinderen of samen proberen visjes te vangen. 

Genieten van het zwembad in het Adi Assri hotel

onze top 5 leukste activiteiten met kinderen op Bali

1. Eilandhoppen Nusa Lembongan, Ceningan en Penida

2. Bali Tree Tops Adventure park (momenteel helaas voor onbepaalde tijd gesloten)

3. Raften op de Ayung rivier

4. Watervallen bezoeken bij Sambangan

5. Golf surfen en body boarden aan de zuidwest kust


1. Eilandhoppen Nusa Lembongan, Ceningan en Penida

Uitzicht op de T-rex rock bij Kelinkgking beaach op Nusa Penida
Wandeling naar Crystal bay op Nusa Penida

Alleen al de boottocht naar Nusa Lembongan of Penida is een avontuur op zich voor de kinderen. Op een half uur varen met de speedboot vanaf het 'vaste land' van Bali sta je opeens op een van deze paradijselijke eilandjes. Het betreft 3 eilandjes, Lembongan, Ceningan en Penida. Alleen Lembongan en Penida zijn vanaf Bali per boot te bereiken. Ondanks dat het een deel van Bali is hebben de eilandjes een andere sfeer en ervaar je hier veel meer het echte eilandleven. Wij vonden het leuk om scooters te huren en zo ook het eilandje Nusa Ceningan te kunnen bezoeken (hier kun je alleen met de scooter komen middels een brug vanaf Lembongan). Op Lembongan vind je prachtige stranden, rotsachtige baaien en mangrovebossen. Op Ceningan is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan Blue lagoon, een baai met intens turquoise water en kun je met een spannende zipline van de ene baai naar de andere razen. Nusa Penida is voornamelijk bekend vanwege het zwemmen met mantaroggen, mooie snorkelplekken en de spectaculaire T-rex rock en het Kelingking beach. Onze kinderen hebben zich geen moment verveeld op deze mooie eilandjes. Je hebt er niet alleen strand, er is ook genoeg avontuurlijks te beleven. 

2. Bali Tree Tops Adventure park

(Momenteel helaas voor onbepaalde tijd gesloten)

Tokkelen in het Bali Tree Tops Adventure park

Het Bali Tree Tops Adventure park is gelegen in een mooie botanische tuin dichtbij het Bratan meer in het noorden van Bali. Tussen de boomvarens kun je verschillende parcours afleggen, van makkelijk tot behoorlijk moeilijk. Ons zoontje van toen bijna 9 jaar vond het geweldig en kon er geen genoeg van krijgen. Hij zoefde van de ene naar de andere kant van het park middels verschillende tokkelbanen en klauterde over verschillende touwbruggen. Voor onze andere 2 kinderen van toen 6 en 3 was het nog wat moeilijk. De 6-jarige kon wel een klein parcours afleggen, maar daarna hield het ook op. Vanaf 7 of 8 jaar is deze excursie daarom echt aan te raden, zeker wanneer je van avontuur houdt. De kinderen kunnen zelf de verschillende parcours afleggen. Maar als volwassene kun je ook meegaan, mits je niet bang bent aangelegd ;-)  


3. Raften op de Ayung rivier

Ik moet toegeven, we hebben deze activiteit nog niet geprobeerd met de kinderen, maar we zijn het wel van plan en ik weet zeker dat ze het geweldig zullen vinden. Ik heb zelf wel jaren geleden geraft op de Ayung rivier dichtbij Ubud en vond het fantastisch. Het is daarom een activiteit geschikt voor zowel jong als oud. De minimale leeftijd is 7 jaar en het is natuurlijk veiliger wanneer je kind al over een zwemdiploma beschikt. Het is een spannend avontuur over de rivier, maar je kunt ook erg genieten van het mooie landschap. Je vaart namelijk grotendeels tussen groen bedekte kloven door die je alleen kunt zien vanaf de rivier. Op het einde van het avontuur kun je vervolgens genieten van een lekker lunchbuffet, waarna je helemaal voldaan terug wordt gebracht.


4. Watervallen bezoeken bij Sambangan

Van watervallen glijden bij Sambangan secret garden

In Sambangan, ook wel 'secret garden' genoemd, vind je vele watervallen en prachtig groene valleien. Je kunt een korte wandeling maken langs een drietal watervallen of een langere wandeling, waarbij je alle watervallen, 7 in totaal, bezoekt. Je kunt er op verschillende plekken zwemmen, maar je kunt ook van diverse watervallen een spannende sprong maken. Het is een prachtig gebied, waar je tevens genoeg avontuur kunt vinden.

5. Golf surfen en body boarden aan de zuidwest kust

Golf surfen in de zee bij Kuta en Legian

Vooral aan de zuidwest kust van Bali heb je golfen die ideaal zijn voor golfsurfen en bodyboarden. Op diverse plekken is het erg geschikt voor beginnende surfers en kinderen, omdat je niet ver de zee in hoeft te gaan en er alleen zand als ondergrond is. Wij vinden het vooral fijn met de kinderen in Jimbaran, omdat je hier vrij kleine golfjes hebt. Kinderen pakken de techniek doorgaans vrij snel op en hebben er de grootste lol in!


Dolfijnen spotten bij Lovina op Bali

Overige leuke activiteiten met kinderen

Schildpadden uitzetten vanaf het strand van Perancak op West Bali

Er zijn natuurlijk nog tal van andere leuke activiteiten voor kinderen op Bali die je eigenlijk niet mag overslaan. Maar ja, je moet natuurlijk keuzes maken. Plekken en activiteiten die wij ook aanraden zijn het bezoeken van mooie oude tempelcomplexen. Zo vinden wij vooral de Taman Ayun tempel in Mengwi en de tempels bij Gunung Kawi ten noorden van Ubud de moeite waard en zijn deze tempels goed te overzien, zodat je er ook niet te veel tijd aan hoeft te besteden (het wordt natuurlijk al vrij snel een beetje saai voor de kinderen). Daarnaast is het bezoeken van een apenbos in Ubud of Mengwi leuk om te doen, mits je van aapjes houdt. Onze kinderen zijn er echter niet zo weg van omdat ze bang zijn voor deze beestjes. Wat wij wel altijd fantastisch vinden om te doen, is het uitzetten van baby schildpadjes op het strand. Zo kun je dit bijvoorbeeld op West Bali doen, aan het rustige strand ten zuiden van de stad Negara. Hier vind je tevens prachtig versierde bootjes. Ook is het natuurlijk super leuk met de kinderen om op zoek te gaan naar dolfijnen. Vanaf het plaatsje Lovina, aan de noordkust van Bali, kun je een boottocht maken waarbij de kans groot is dat je dolfijnen zult zien. Verder is natuurlijk leuk om (kleine) wandelingen te maken met de kinderen in de prachtige natuur. Zo vinden ze het altijd weer een avontuur om door de rijstvelden te wandelen van bijvoorbeeld Jatiluwih en Tegallalang. Je kunt natuurlijk ook vulkanen beklimmen op Bali. Hiervoor dienen de kinderen uiteraard wel al wat groter te zijn. Wanneer je dit met de kinderen wilt ondernemen zou ik aanraden te beginnen met de Bratan vulkaan. Deze is vrij makkelijk te beklimmen. Tevens vonden onze kinderen het fantastisch om de Beji Guwang hidden canyon te bezoeken. Je maakt hier een spannende tocht door een verborgen kloof en klautert over rotsblokken en baant je een weg door het water. Tot slot vonden wij het leuk om een kanotocht te maken op het Tamblingan meer op noord Bali. Je maakt de tocht met een authentieke kano en kunt genieten van de mooie natuur en een in het meer gelegen Balinese tempel. Tevens zou je hier een trekking kunnen maken door de jungle langs het meer.

Wandeling door de rijstvelden bij Gunung Kawi op Bali
In traditionale Balinese kledij op West Bali tijdens familie bezoek

Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren voor een reis met je gezin naar Bali. Wij genieten er elk jaar weer van en kunnen het iedereen absoluut aanraden! Voor meer leuke ideeën neem gerust contact op of neem een kijkje bij onze individuele rondreizen naar Bali of bij onze famliereizen

 

Lieve groetjes, Karolien

Reactie schrijven

Commentaren: 0