Studiereis Karolien; midden en west Java

Het mooie strand van Ngenehan ten zuiden van Yogyakarta

Op uitnodiging van de Jogya International Travel Mart ging ik eind juni voor een kleine 2 weken naar midden en west Java. Ik was uitgenodigd voor een toerisme beurs, waar verschillende hotels en lokale touroperators hun producten aan je promoten.

 

Voorafgaand aan de beurs en na afloop bleef er gelukkig voldoende tijd over om zelf op onderzoek uit te gaan. Omdat ik al vaker Java heb bezocht wilde ik deze keer graag, op een aantal highlights na, vooral de wat onbekendere plekjes bezoeken en activiteiten ondernemen. En dat is, ondanks dat ik niet zo heel lang reisde, vrij goed gelukt! Voorafgaand aan de beurs heb ik vooral de omgeving van Yogyakarta verkent en na afloop de omgeving van Pangandaran (ten zuidwesten van Yogya), Garut, Bandung, Bogor en Jakarta. 


Midden Java; omgeving van Yogyakarta

Yogyakarta en omgeving staan natuurlijk met name bekend vanwege de bekende Borobudur en Prambanan tempel en de studentenstad Yogyakarta zelf. Echter is er nog veel meer te beleven en het loont zich daarom zeker om wat extra tijd voor dit gebied uit te trekken tijdens je rondreis door Java. Op deze manier kun je ook de wat 'onbekendere' plekken en activiteiten zien en ondernemen. Tijdens mijn reis heb ik onder andere de volgende plekken bezocht in de omgeving van Yogyakarta: 

 • Cave Tuben bij Pindul (ten zuidoosten van Yogya)
 • Prachtige stranden (ten zuiden van Yogya)
 • Bezoek aan Kota Gede (zuidoost Yogya)
 • Raften en fietsen bij de Borobudur tempel
 • Waterval Kedung Kayang met uitzicht op de Merapi

Cave Tuben bij Pindul

Cave tuben bij Pindul bij Yogyakarta

Op ongeveer 1,5 uur rijden van de stad kun je een leuke tocht maken op een rubberen band door een grot en door een mooie canyon. Het tuben begint bij de grot, waar je kunt genieten van stalactieten en mooie lichtinval. Ook kom je zo nu en dan misschien een vleermuis tegen. Vervolgens word je opgepikt door een klein vrachtautootje die je naar de canyon brengt. Hier dobber je langs mooie rotsen en watervallen en kun je ook een spannende sprong van een van de rotsen maken.

Prachtige stranden

Op eveneens ongeveer 1,5 uur rijden van Yogyakarta vindt je mooie rotsachtige baaien waartussen goudgele stranden zijn verscholen. Ik bezocht zelf Ngrenehan beach, Ngobaran beach en Gesing beach. Vooral de laatste, Gesing beach, vond ik een erg mooie plek. Het is fantastisch gelegen tussen de bergen en rotsen en biedt een breed goudgeel strand, waar je, als de zee niet te onrustig is, goed kunt zwemmen. Als je een dagje lekker wilt relaxen is het ideaal deze stranden te bezoeken. Ook is het goed te combineren met het Cave tuben bij Pindul (op ongeveer 1 uur rijden).

Bezoek aan Kota Gede

Ten zuidoosten van het centrum van Yogyakarta vind je Kota Gede, de oudste wijk van Yogyakarta. In deze wijk kun je uitstekend ronddwalen en genieten van de charmante oude huisjes en de lokale markt. Het is een hele gemoedelijke wijk en het lijkt haast alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Je vind er veel hout terug in de huisjes en het is er erg kleurrijk. Ook kun je er een zilverfabriek en chocoladefabriek bezoeken. Een leuke manier om naar deze oude wijk te gaan is per traditionele Andong. De Andong vind je alleen in Yogyakarta, het is een paard met wagen, maar dan met 4 wielen (het lijkt hierdoor iets meer op een koets). Dit in tegenstelling tot de Dokar, deze vind je op meerdere plekken in Indonesië en heeft 2 wielen. 

Uitzicht op de Kedung Kayang waterval en Merapi vulkaan
Zoete lekkernijen op de markt van Kota Gede in Yogyakarta
Pawon tempel dichtbij de Boropbudur tempel

Raften en fietsen bij de Borobudur tempel

De Borobudur tempel is natuurlijk fantastisch om te bezoeken en moet je ook zeker gezien hebben. In deze omgeving kun je echter ook nog andere leuke activiteiten ondernemen, zoals raften over een snelstromende rivier en fietsen tussen de rijstvelden. Dichtbij de Borobudur ligt de Elo Progo rivier, op deze snelstromende rivier kun je goed raften (wel afhankelijk van de waterstand, soms kan het water net te laag staan). Een erg leuke activiteit voor families, maar natuurlijk ook voor koppels. Daarnaast is het erg leuk om te fietsen in deze omgeving. Je fietst tussen de rijstvelden door en kunt stoppen bij een pottenbakkersfabriekje, waar je ook zelf een potje met klei kunt proberen te maken. Sowieso een erg leuke activiteit met kinderen! Ook heb je uitzicht over de indrukwekkende Borobudur tempel en bezoek je de minder bekende Mendut en Pawon tempel.

Waterval Kedung Kayang met uitzicht op de Merapi vulkaan

Op een klein uurtje rijden vanaf de Borobudur en 1 a 1,5 uur rijden van Yogyakarta vindt je een fantastisch uitzichtpunt over de Kedung Kayang waterval en de Merapi vulkaan. Je kijkt, bij helder weer, uit op de mooie waterval en ziet in de achtergrond de indrukwekkende Merapi vulkaan liggen. Nadat je hebt genoten van het mooie uitzicht kun je afdalen naar de waterval (en hier eventueel een frisse duik nemen). Ook is het mogelijk om bij de Merapi vulkaan een zogenaamde Lava Tour te maken. Je komt dan nog wat dichterbij de Merapi vulkaan en bezoekt een dorpje wat een aantal jaren geleden is bedolven onder de as. Ik vond zelf de Lava Tour ietwat toeristisch overkomen en vond het uitzichtpunt over de waterval en Merapi vulkaan veel indrukwekkender.

JITM groep bij de Borobudur tempel

JITM Toerisme beurs Yogya

Het hoofddoel van mijn reis naar Java was de Jogya International Travel Mart (JITM). Ondanks dat Mimpi Reizen nog geen jaar bestaat kregen we toch al een uitnodiging voor deze beurs. Dit vonden we natuurlijk een hele eer! De beurs begon met een openingsceremonie en uitgebreid diner met uitzicht op de Prambanan tempel. De volgende dag begon de echte beurs. Ik moest bij ongeveer 50 stands langs om informatie in te winnen over hotels, excursies en lokale agenten. Na deze nuttige dag volgende een post tour waarbij we gingen deelnemen aan de Lava Tour bij de Merapi vulkaan en een bezoek brachten aan de Borobudur tempel. Vooral het bezoek aan de magische Borobudur tempel is elke keer weer zeer indrukwekkend. De beurs werd uiteindelijk afgesloten met een diner en feest in Fort Vredeburg in het centrum van Yogyakarta.

Jogya international travel mart bezoek aan een van de stands

Midden Java; Pangandaran, Garut, Bandung, Bogor en Jakarta

Na de beurs ben ik vanuit Yogyakarta met een auto en chauffeur langzaamaan richting Jakarta gereisd. Onderweg bezocht ik onder andere Pangandaran, Kampung Naga, Garut, Bandung, de Puncak pass, Bogor, Taman Mini en het centrum van Jakarta. Ondanks dat het, hoe verder je naar het westen reisde, steeds drukker werd, vond ik het nog steeds een erg mooi deel van Indonesië om doorheen te reizen. Theeplantages, rijstvelden, kleine dorpjes en vulkanen domineren het landschap. Onderweg bezocht ik de volgende plekken: 

Green Canyon bij Batu Karas beach en Pangandaran
 • Green Canyon, Green valley en strand van Batu Karas bij Pangandaran
 • Kampung Naga tussen Pangandaran en Garut
 • Cankuang tempel, rijstvelden en vulkanen bij Garut
 • Bandung, de Puncak pass en Bogor
 • Taman Mini en Jakarta

Green Canyon, Green Valley en strand van Batu Karas bij Pangandaran

Na ongeveer 6 uur rijden ten westen van Yogyakarta kwam ik aan in Pangandaran. Pangandaran zelf vond ik erg tegenvallen. Het voelde een beetje als een lokaal toeristenoord. Je kunt beter aan Batu Karas beach verblijven. Dit strand ligt ongeveer 1 uur verder rijden naar het westen en ligt ook nog eens dichterbij de Green Canyon.  


De mooie Green Valley ook wel bekend als Citumang

Green Canyon is zeker het hoogtepunt van dit gebied. Het is een schitterende kloof met hoog oprijzende rotspartijen waartussen je kunt zwemmen. Zowel de wanden als het water hebben een betoverende groene kleur. Voordat je de kloof bereikt maak je een boottocht van ongeveer een half uur. Ook de boottocht is erg mooi over het groene water langs vele palmbomen en rotspartijen. Naast de Green Canyon is het ook zeker de moeite waard om de zogenaamde Green Valley (ook wel bekend als Citumang) te bezoeken. Voordat je deze zogenaamde groene vallei bereikt kom langs vele rijstvelden. De rijstvelden zijn helemaal vlak en enorm uitgestrekt, waardoor je een heel weids uitzicht hebt. Green Valley zelf is een turquoise gekleurde rivier in een prachtig groene omgeving. Je kunt een tocht door de rivier maken, waarbij je van watervallen afspringt en je je verder kunt laten afdrijven over de prachtig gekleurde rivier. Verder is het strand van Batu Karas leuk om te bezoeken en kun je hier eventueel golfsurfen. Net buiten Pangandaran is het verder leuk om de verschillende huisindustrieën te bezoeken. Zo kun je onder andere zien hoe men palmsuiker maakt, kom je op een werkplek waar men tempé maakt en laat de lokale bevolking zien hoe men in een handomdraai kokosnoten pelt. Je kunt de huisindustrieën met je auto en chauffeur, met een brommer of met een becak bezoeken (becak is wat ons betreft het leukst!).

Kampung Naga tussen Pangandaran en Garut

Kampung Naga tussen Garut en Pangandaran

Tussen Pangandaran en Garut bevindt zich het traditionele dorpje Kampung Naga. Hier leeft men nog grotendeels op de oorspronkelijke manier. Zo is er bijvoorbeeld geen elektriciteit en stromend water. Voordat je het dorpje bereikt dien je een lange trap af te dalen. Je kunt het dorpje alleen te voet bereiken.  Kampung Naga ligt prachtig in de natuur, tussen palmbomen, rijstvelden en langs een snelstromende rivier. Het is fantastisch om door het dorpje te wandelen en de mooie huisjes te bekijken en vriendelijke lokale bevolking te ontmoeten. De stijl van de huisjes heb ik zelf nooit eerder in Indonesië gezien. Het zijn witte huisjes met daken bedekt met de zwarte bast van palmbomen. Het is echt een prachtig gezicht om het dorpje te zien in de idyllische omgeving.   

Cankuang tempel, rijstvelden en vulkanen bij Garut

Nog iets verder naar het westen van Java vindt je het plaatsje Garut, omringd door bergen, vulkanen en groene rijstvelden. Het is mooi om door deze omgeving te reizen. Je kunt er een leuke excursie maken naar de Cankuang tempel. Het leukste is om er met paard en wagen naartoe te rijden en volop te genieten van het mooie landschap. Het laat echt denken aan het landschap wat je ziet op ansichtkaarten.


De Cankuang tempel ligt op een eilandje in een meer. Het laatste stukje leg je daarom per bamboe boot af. De boot is een beetje tussen een boot en vlot in. Het is voornamelijk de reis naar de tempel toe, wat deze excursie zo leuk maakt. Zowel het ritje met paard en wagen als het traditionele boottochtje is erg leuk om mee te maken.  

Bandung, de Puncak pass en Bogor


Vele vulkanen in de groene omgeving van Garut

Bandung heb ik deze keer maar heel kort bezocht, omdat ik in Bandung in het verleden vaker ben geweest. Het blijft echter een leuke en levendige stad, waarbij ik vooral de vele Art-Deco gebouwen  en de gezellige Jalan Braga de moeite waard vind. Via de Puncak pass ben ik verder gereisd naar Bogor. Ondanks dat het wat toeristischer is geworden de laatste jaren, vond ik het nog steeds een erg mooie route tussen de theeplantages door. In het weekend kun je deze route wel het beste vermijden, omdat het dan erg druk kan worden en je lang onderweg zult zijn. Ik verbleef een stuk buiten Bogor in een klein guesthouse mooi in de natuur. Hier proef je echt nog het authentieke Java. Je kunt een mooie wandeling maken door de kampung en door de rijstvelden en natuurlijk een bezoek brengen aan de botanische tuin van Bogor. 

Taman Mini en Jakarta

Tot slot bezocht ik Taman Mini dichtbij Jakarta, waar je traditionele huizen vanuit heel Indonesië kunt zien. Het lijkt een beetje op Madurodam. De huizen in Taman Mini zijn echter op ware grootte. Je loopt van het ene eiland naar het andere eiland en kunt kennismaken met de vele verschillende bouwstijlen binnen een klein oppervlakte. Het is zowel leuk als een eerste kennismaking met Indonesië als een samenvatting van de verschillende plekken die je wellicht al bezocht hebt. Vervolgens bezocht ik Jakarta en kon ik hierbij natuurlijk niet het Fatahillah plein en de Sunda Kelapa overslaan. Op het Fatahillah plein was het een drukte van jewelste vanwege de lokale schoolvakantie. Erg leuk om te zien dat de lokale mensen zo genieten van dit mooie plein omringd door koloniale gebouwen. Ook de omgeving van het Fatahillah plein is tegenwoordig erg leuk om een wandeling doorheen te maken. Ten opzichte van vroeger is het er enorm op vooruit gegaan. De gebouwen worden langzaamaan opgeknapt en de straten en rivieren zien er netjes en schoon uit. Het was erg leuk om nog een klein beetje van Jakarta mee te pikken en hiermee deze afwisselende reis af te sluiten.

Het gezellige Fatahillah plein in Jakarta

Geïnspireerd geraakt? Wij helpen je graag bij het samenstellen van je perfecte vakantie naar Java, eventueel in combinatie met een van onze andere mooie bestemmingen. De reizen kunnen geheel naar wens samengesteld worden, alles kan! 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  René de Jongh (zondag, 27 oktober 2019 02:48)

  Heel goed mooi verhaal, zeer zeker omdat mijn zus en ik nu een trip door Java maken. We herkennen een veel dingen.
  Prettige en levendige schrijfstijl