Droombestemming Sri Lanka

Theeplukster in de theevelden van Nuwara Eliya
Wat maakt Sri Lanka nou zo bijzonder? Alles eigenlijk, de naam staat dan ook niet voor niets voor prachtig eiland. Je vindt er eeuwenoude ruïnes van vroegere koningssteden, overblijfselen uit de Nederlandse tijd, groenrijke nationale parken met unieke dieren, de ontzettend lieve bevolking en natuurlijk ook geweldige stranden. 

 

Sri Lanka is hot en hoort dan ook zeker thuis op je bucketlist! 

 

Graag delen we een aantal van onze favoriete plaatsen en bezienswaardigheden met je.

 

Negombo

Een heerlijke stad om je reis te beginnen. Je vindt er niet de mooiste stranden maar toch is het hier even heerlijk bijkomen van je vliegreis. Je proeft hier de sfeer van het land tijdens een bezoek aan de lokale vismarkt of maak een ritje per tuk tuk door de stad. Een andere unieke bezienswaardigheid zijn de prachtige zeilboten die je hier tegenkomt. 

Een boottochtje over het kanaal dat in de VOC tijd is aangelegd is tevens een aanrader, net als het varen tussen de mangroven waarbij je geniet van de mooie groene natuur om je heen. 


Denk ook vooral aan een Ayurvedische massage die je prima kunt laten doen in deze omgeving. Sri Lanka staat bekend om deze fijne massages, even heerlijk genieten!


Maak kennis met de lokale bevolking

Wanneer je het leuk vindt om kennis te maken met de lokale mensen, raden wij je een overnachting bij een lokale familie aan. Zo leer je de bevolking pas echt kennen! De goedlachse familie laat je met alle plezier de omgeving zien, waarbij je diverse lokale fabriekjes bezoekt en als je het leuk vindt kun je zelfs helpen met koken. 

In de omgeving van Sigiriya kun je ook nog een lokaal dorpje bezoeken waar de bewoners nog in traditionele huizen wonen. Alvorens je het dorpje bereikt maak je nog een heerlijke boottocht. Ter plaatse wordt er een overheerlijke roti lunch voor je klaargemaakt die je vervolgens in de koelte van een huisje van een van de families op kunt smikkelen.

 

Colombo

Houd je van bruisende steden dan is een bezoek aan de hoofdstad Colombo, op ongeveer een half uurtje rijafstand, een aanrader. Je vindt hier een mix van koloniale huizen, moderne gebouwen, tempels, moskeeën en restaurantjes en cafeetjes. De oudere gebouwen herinneren aan de tijd van de Portugezen, Nederlanders en Britten. Breng ook een bezoek aan het nationale museum en de Independence Memorial Hall. Maar vergeet ook vooral niet om gewoon de sfeer op te snuiven van deze Sri Lankaanse stad.

 

Galle

Wanneer je meer van de Nederlandse geschiedenis te weten wil komen, bezoek dan het plaatsje Galle gelegen aan de zuidwestkust. Samen met Colombo en Kandy een van de grootste steden van het eiland. In Galle vind je diverse goede bewaarde Nederlandse gebouwen en het 'Dutch Fort' behoort zelfs tot één van de mooiste forten van Zuidoost-Azië. Niet voor niets staat Galle dan ook bekend als oude Nederlandse VOC-vestiging. De dikke stadsmuren omringen het oude gedeelte van de stad. Je kunt een mooie wandeling maken door Galle en even uitrusten waarbij je geniet van het uitzicht op zee. Galle staat tevens op de World Heritage list. 

Het historische stadje Galle

Anuradhapura en Polonnaruwa

Bezoek de eerste en tweede Koningsstad van het land. Beide plaatsen zijn per fiets of per auto te verkennen. Beide plaatsen zijn gelegen in de culturele driehoek van Sri Lanka en bekend om de unieke heiligdommen en ruïnes die hier voorkomen. Anuradhapura staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je slechts een van de twee gebieden wenst te bezoeken raden wij de omgeving van Polonnaruwa aan, omdat je in de omgeving van deze stad ook nog heel veel leuke dingen kunt doen en Anuradhapura soms net weer wat meer uit de richting is gelegen.

 

Lion Rock

Nog niet uitgekeken op de ruïnes, dan kun je de Lion Rock bij Sigiriya beklimmen. De rots is 180 meter hoog en ontstaan uit een oude vulkaan. In de vijfde  eeuw is op dit plateau een paleis gebouwd waar je tegenwoordig de overblijfselen nog van kunt aanschouwen. Een flinke klim maar het uitzicht is adembenemend. Vanwege de inspannende klim is een bezoek het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag zodat de temperaturen wat minder hoog zijn dan midden op de dag.

 

De culturele stad Kandy

Kandy

Qua cultuur mag je de vroegere hoofdstad Kandy ook zeker niet overslaan. Je vindt hier de indrukwekkende tempel van de tand. Bekend vanwege het verhaal dat de linker boventand van Boeddha hier bewaard zou worden.

 

Het is ook erg leuk om per tuk tuk de stad door te struinen, de botanische tuinen te bezoeken en te genieten van een culturele dansshow in de avond.

 

Ben je op zoek naar een actieve bezigheid maak dan een trekking naar de 'Knuckels Mountains'.  

 


Treinreis

De treinreis tussen Kandy en Ella is wat ons betreft een absolute aanrader! Deze rit behoort tot één van de allermooiste treinreizen ter wereld. Met je haren al wapperend in de wind geniet je van de mooiste uitzichten op de groene theevelden, heuvels en valleien afgewisseld met hier en daar een mooie waterval. De gehele reis duurt zo'n 7 uur en dat klinkt lang maar omdat de ervaring zo bijzonder is vliegt de tijd voorbij! Wil je graag korter in de trein reizen dan kun je ook een stukje mee rijden tussen Nuwara Eliya en Ella waarbij je ongeveer 3 uur onderweg bent. Een ritje per trein behoort zeker tot een van onze hoogtepunten tijden een reis door Sri Lanka. 

De prachtige treinreis in Sri Lanka

Nuwara Eliya en Ella

Beklimming Little Adam's Peak in Ella

De groene binnenlanden van het eiland. Door de iets hogere ligging kan het in deze gebieden iets frisser zijn. 

  

Nuwara Eliya is bekend om de Engelse stijl die je hier nog aantreft in onder andere de bouw van huizen en hotels en als bijnaam wordt het plaatsje dan ook 'Little England' genoemd. Tijdens een leuke stadstour kun je het oude postkantoor bezoeken, het Victoria Park en het Gregory Lake.

Vanuit Nuwara Eliya kun je tevens Horton Plains National Park bezoeken. Hier kun je prachtige wandelingen maken op 2.100 meter. Je kunt hier ongeveer zo'n 10 kilometer wandelen door de mooie natuur en langs mooie watervallen, herten en diverse andere dieren. Bekend in dit nationale park is 'World's End', een diep afgrond van zo'n 870 meter met een prachtig uitzicht.

 

Ook kun je vanaf Nuwara Eliya 'Adam's Peak' beklimmen. De totale beklimming heen en terug duurt zo'n 7 uur en er dienen zo'n 5.500 treden beklommen te worden. Dus als je een actieve uitdaging zoekt dan is dit zeker een aanrader. De beklimming start in de nacht zodat je de zonsopkomst kunt aanschouwen terwijl je bovenop de berg staat. Bijzonder om mee te maken is ook het tromgeroffel van monniken tijdens dit schouwspel.

  

Vergeet ook vooral niet om een van de vele geweldige theeplantages te bezoeken, waar de lokale vrouwen de theeblaadjes nog met de hand plukken. In een theefabriek kunt je zien hoe het proces van thee maken er aan toe gaat, een leuke activiteit. 

 

Ella is een klein plaatsje gelegen tussen hoge bergen. Je kunt hier prachtige wandelingen en trekkingen maken. Klim in iets meer dan een half uurtje naar de top van 'Little Adam's Peak' en geniet van het adembenemende uitzicht. Ook de Ravana watervallen in deze omgeving zijn een bezoek waard en de bijzondere 'Demodara Nine Arch' brug waarover de treinreizen plaatsvinden. 

Theeplantage bij Nuwara Eliya

Jeepsafari's

Sri Lanka staat bekend om haar natuurrijke nationale parken met unieke dieren. Ook erg leuk om dit met kinderen te ondernemen, een belevenis die ze zich nog lang zullen herinneren! Graag lichten wij een top 3 van onze favoriete parken toe. 

 

Minneriya National Park

Vooral bekend om de grote groepen olifanten die je hier kunt spotten te midden van de natuur of al badderend in een rivier. Het leuke van een jeepsafari door dit nationale park is dat de jeeps hier niet verplicht dicht hoeven te zijn aan de bovenkant, wat vaak wel het geval is bij de andere nationale parken, waardoor je lekker kunt staan en de natuur en dieren van heel dichtbij kunt aanschouwen, een unieke beleving!

 

Yala National Park

Wellicht hét bekendste park van het eiland. Dat is ook niet voor niets, want hier kom je wellicht wel de meeste bijzondere dieren tegen van alle nationale parken. Je hebt hier namelijk kans op het zien van beren en luipaarden. Wij hadden het geluk ze beide tegen te komen, maar het blijft natuurlijk de natuur en geen garantie. En soms moet je erg lang wachten om maar een glimp op te vangen, maar ook deze ervaring is een safari door dit park al meer dan waard.

 

Udawalawe National Park

Minder bekend dan het Yala National Park en ondanks dat je hier geen luipaarden en beren tegen gaat komen, zie je wel veel olifanten en andere dieren zoals diverse roofvogels, monitor lizards, aapjes, krokodillen, buffels, pauwen en nog veel meer moois. Ook biedt dit park een grote diversiteit aan landschappen waardoor je je soms net even in 'Discovery Channel' waant. Een van onze favoriete accommodaties hier is een relatief luxe tentenkamp aan de rand van de natuur. Ontbijten en avondeten doe je tussen de groene bomen met het ruisen van de rivier op de achtergrond. Afkoelen kan in het zwembad van de accommodatie. Een heerlijk verblijf! 

Luipaard in het Yala National Park

De flora en fauna van Sri Lanka

Naast de vele nationale parken die we hierboven al benoemd hebben is er nog veel meer te vinden in Sri Lanka op het gebied van natuur en dieren.

 

Walvissen spotten

In de omgeving van Mirissa in het zuidwesten van Sri Lanka kun je vanaf ongeveer oktober t/m april namelijk walvissen spotten! Aan de oostkust in de omgeving van Trincomalee vind je walvissen vanaf ongeveer juni t/m september. Tijdens een boottocht van een paar uur ga je op zoek naar deze immense dieren. Met een beetje geluk kom je onderweg ook nog grote groepen dolfijnen tegen!

 

Schildpadden opvangcentra

Aan de zuidwestkust van het eiland vind je diverse schildpadden opvangcentra. De Sri Lankaanse bevolking ziet de eieren als een ware lekkernij en om dit tegen te gaan worden de schildpadeieren door diverse stichtingen van de lokale mensen gekocht, broeden deze uit en zetten de baby schildpadjes weer uit. In het opvangcentrum kun je zien hoe er voor de schildpadden gezorgd wordt en met een beetje geluk komen er zelfs eieren uit waar je bij bent!

 

Sinharaja regenwoud

Dit nationale park behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Het park is rijk aan diverse flora en fauna. Er zijn korte en lange wandelingen mogelijk. De gids die met je meegaat vertelt je graag over de planten en dieren die je onderweg tegenkomt. Groot wild kom je hier niet tegen maar wel vele mooie kleine dieren waaronder veel tropische volgens.

 

Paalvissers

Langs de zuidwestkust komt je een unieke bezigheid van de lokale mannen tegen, namelijk het paalvissen. Mannen zitten urenlang op een paal in het water om zoveel mogelijk vis te vangen. Een bezigheid die erg populair is in deze omgeving van het eiland.

 

Tijdens je rit langs de zuidwestkust is het leuk om een stop te maken en tegen een kleine betaling een paar mooie foto's te maken met op de achtergrond de azuurblauwe zee. Een prachtig plaatje!

Paalvissers langs de zuidwestkust van Sri Lanka

De droomstranden van het eiland

Sri Lanka biedt heerlijke stranden aan zowel de zuidwest- als de oostkust. In onze zomermaanden is een verblijf aan de stranden aan de oostkust aan te raden en in onze wintermaanden aan de zuidwestkust van het eiland.

 

Aan de oostkust vind je de stranden van Trincomalee en Passikudah waar je in alle rust kunt genieten van de heerlijke stranden. Ook snorkelen en duiken behoort hier tot de mogelijkheden. Arugam Bay staat juist weer bekend als een perfecte plek om te surfen. 

 

Aan de zuidwestkust vind je ook geweldige stranden, zoals bij Mirissa, Hikkaduwa, Tangalle en Unawatuna. Elk strand biedt wel iets unieks en ook een combinatie is prima mogelijk voor een aantal dagen. Mirissa is een wat rustigere badplaats, Tangalle is een van de ongereptere bestemmingen en Hikkaduwa en Unawatuna zijn juist weer de wat bekendere en levendigere stranden. Voor duiken en snorkelen is een verblijf bij Hikkaduwa aan te raden vanwege het koraal en de scheepswrakken die hier aanwezig zijn.

Een van de droomstranden van het eiland Sri Lanka

Wil je je reis nog afwisselender te maken? Denk dan ook eens aan een combinatie met Dubai en / of de Malediven.

 

Dubai

Een stad die alles heeft en 24 uur per dag leeft! Je vindt er imposante gebouwen, luxe hotels, prachtige winkelcentra, mooie stranden, heerlijke marktjes en souks waar je overheen kunt struinen en indrukwekkende moskeeën. Je kunt heerlijk relaxen tijdens een boottochtje over de Dubai Creek en natuurlijk de Arabische sfeer proeven, weer even heel iets anders dan de Aziatische cultuur. 

 

Malediven

Sri Lanka heeft prachtige stranden maar wil je op een echt bounty eiland eindigen dan is een verblijf op de Malediven een absolute must. Wat ons betreft moet je daar een keer in je leven eens geweest zijn. De prachtige witte zandstranden, het turquoise water en de rijke onderwaterwereld maken dit een ultieme relax bestemming.

 

Ook een combinatie met Dubai en / of de Malediven verzorgt Mimpi Reizen met alle plezier voor je! Vraag ons naar de mogelijkheden.

Geïnspireerd geraakt? Wij helpen je graag bij het samenstellen van je perfecte droomreis naar deze fantastische bestemming. Op onze website vind je een aantal voorbeelden van individuele rondreizen naar Sri Lanka. Deze reizen kunnen geheel op basis van je eigen wensen samengesteld worden, alles kan! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0