Sumba, de onontdekte parel van Indonesië

Het witte strand van Mandorak met uitzicht over de turquoise blauwe oceaan

Indonesië kent vele interessante eilanden, de een bekender dan de ander. Sumba, een van de Kleine Sunda eilanden, is een eiland wat nog niet zoveel wordt bezocht door de reiziger. Het heeft volgens ons echter veel moois te bieden, waardoor het juist een eiland is wat je gezien moet hebben! Je vindt er vele authentieke dorpjes, waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Vooral de hoge stijloplopende met stro bedekte daken zijn indrukwekkend. De bewoners zijn er erg gastvrij, waardoor je je al snel thuis zult voelen. Ook vindt je er vele verlaten stranden, met mooie rotspartijen, wit zand en turkoois blauw water. Ook de oogverblindende lagunes en schitterende watervallen mogen niet ontbreken tijdens een reis door Sumba. Kortom, Sumba is absoluut een bezoek waard, vooral als je op zoek bent naar een nog vrij onontdekt eiland.   


Reisinformatie

Graag geven we je een aantal praktische tips voor een reis naar Sumba, zodat je optimaal kunt genieten van een reis door deze nog onontdekte parel van Indonesië.

Beste reistijd

Voor de meeste eilanden in Indonesië geldt er een droge periode en een regentijd. De droge periode is van ongeveer halverwege maart tot en met halverwege oktober. Dit geldt ook voor Sumba en is de beste periode om te reizen. Tijdens de regentijd kun je echter ook reizen, maar is, vanzelfsprekend, de kans op regen wat groter. Echter, Sumba is een vrij droog eiland, waardoor er in de regentijd lang niet zoveel regen valt als op bijvoorbeeld Java en Bali.

Hoe te bereiken

Je reist het makkelijkst naar Sumba vanaf Bali. Vanaf Bali vertrekken verschillende maatschappijen naar Sumba. Met Garuda Indonesia kun je naar Tambolaka vliegen op west-Sumba en met Wings Air (onderdeel van Lion Air) vlieg je naar Tambolaka of Waingapu op oost-Sumba. Omdat je vanuit Bali het beste naar Sumba kunt reizen is het hiermee ook goed te combineren. Tevens kun je Sumba natuurlijk combineren met Flores en/ of Timor.

Duur van de rondreis

Sumba is een redelijk compact eiland. Het is ongeveer 2 keer zo groot als Bali en past ruim 10 keer in Java. Om een goede indruk te krijgen van het eiland raden we aan om ongeveer 1 week voor een rondreis door Sumba uit te trekken. Iets korter of langer kan natuurlijk ook.  

Voor wie

Sumba is geschikt voor de iets meer ervaren reiziger. Vooral wanneer je al eens of een aantal keren in Indonesië bent geweest is Sumba een mooie bestemming. De ene keer zult je in een eenvoudige accommodatie verblijven en de andere keer in een iets luxere. Dit geldt ook voor de maaltijden, de ene keer zult je enkel een eenvoudige maaltijd kunnen nuttigen terwijl de andere keer je in een wat beter restaurantje kunt eten. De levensstandaard ligt op Sumba wat lager dan in de rest van Indonesië. 

De glooiende groenbedekte heuvels van Lendongara hill

onze top 5 mooiste plekken op Sumba

1. Authentieke dorpje Prai Ijing

2. Oogverblindende Weekuri lagune en witte Mandorak strand

3. Dorpje Ratenggaro met de hoogste stijloplopende daken

4. De witte stranden en rotspartijen van de zuidwest kust

5. Watervallen van Lapopu en Matayangu

Traditioneel met stro bedekt huis dichtbij Waikabubak op Sumba

1. Authentieke dorpje Prai Ijing

De gastvrije bewoners van een authentiek dorpje op Sumba

Op enkele minuten rijden van het stadje Waikabubak ligt het authentieke dorpje Prai Ijing. Je vindt hier vele traditionele huizen met met stro bedekte daken waar je, vanaf een iets hoger punt, mooi op uit kunt kijken. Op Sumba wordt voornamelijk volgens de adat (traditie) geleefd. Hierdoor is het er nog erg oorspronkelijk en ademt het een bijzondere sfeer. Dit is goed terug te zien in dorpjes als Prai Ijing. Vooral in de omgeving van Waikabubak vindt je diverse vergelijkbare dorpjes. In deze dorpjes lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Tegenwoordig wordt de levensstandaard wel langzaamaan iets hoger en heeft men in de meeste huizen elektriciteit. Toch is het er nog erg oorspronkelijk en wordt er grotendeels geleefd zoals men vroeger al deed. Tijdens je bezoek aan de dorpjes in deze omgeving is het ook leuk om de lokale markt in het stadje te bezoeken.


2. Oogverblindende Weekuri lagune en witte Mandorak strand

Op het bijna meest westelijke puntje van Sumba vindt je twee prachtige natuurverschijnselen. Je vindt er de Weekuri lagune en het Mandorak strand. In de Weekuri lagune kun je heerlijk badderen in het kalme turkoois blauwe water. De lagune ligt pal naast zee en is ingesloten door rotsen. Het Mandorak strand ligt op enkele minuten rijden van de Weekuri lagune. Dit strand ligt in een mooie baai, ook bijna helemaal ingesloten door rotsen. Er is hier nog een kleine verbinding naar zee, waardoor het doorgaans te gevaarlijk is om er te zwemmen vanwege de stroming. Wel kun je ook hier genieten van de prachtige turkoois blauwe kleuren van het water en het hagelwitte strand. Wanneer je een bezoek brengt aan deze bijzondere plekken probeer dan de weekenden te mijden, dan kan het er druk zijn met lokale toeristen. Vanaf Waikabubak is het ongeveer 2 a 2,5 uur rijden naar de westkust.

De oogverblindende Weekuri lagune met zijn turkoois blauwe water

3. Dorpje Ratenggaro met de hoogste stijloplopende daken

Het bijzondere Ratenggaro dorpje met zijn stijlopende met stro bedekte daken

In het dorpje Ratenggaro op zuidwest Sumba vindt je de hoogste stijloplopende daken van Sumba. Er wordt gezegd dat sommige daken wel 25 meter hoog zijn. Het is indrukwekkend om deze huizen van dichtbij te zien. Hoe hoger het dak, hoe dichterbij god, wordt er door de lokale mensen geloofd. Op Sumba is men erg religieus en is men grotendeels aanhanger van het animisme. Door deze natuurreligie ademt het eiland een mysterieuze sfeer. Ratenggaro ligt op enkele minuten lopen van de oceaan en hagelwitte stranden. Een prachtige locatie. Tevens ligt het aan een monding van een rivier. Hier vindt je regelmatig kleurrijke vissersbootjes en kijk je uit op een ander traditioneel dorpje. Het is de moeite waard om beide dorpen te bezoeken. Ratenggaro heeft de hoogste daken, maar het andere dorpje heeft een grotere concentratie traditionele huizen.   


4. De witte stranden en rots partijen van de zuidwest kust

Het fantastische Bawana beach aan de rotsachtige zuidwest kust van Sumba

Aan de zuidwest kust vindt je vele prachtige stranden, omgeven door mooie rotspartijen. Vooral Bawana beach met de Tanjung Mareha rots is een schitterend gezicht, met zijn grote rotspoort. Vanuit Tanjung Radar, ietsje verderop, kijk je mooi uit op de rotspoort van Tanjung Mareha. Ook het strand van Waikatako is de moeite waard, vooral bij zonsondergang. Kortom, vele mooie stranden zijn er te verkennen langs deze mooie kuststrook. 

5. Watervallen van Lapopu en Matayangu

De mooie Lapopu waterval van het Laiwangi Wanggameti national park

Op ongeveer een half uur rijden van Waikabubak en vervolgens een wandeling van een half uur tot een uur vindt je 2 mooie watervallen, namelijk de Lapopu en Matayangu watervallen. De watervallen liggen ongeveer 1,5 km. van elkaar vandaan. De Lapopu waterval is een terrasvormige waterval, terwijl de Matayangu waterval een stijl aflopende waterval is die uitkomt in een turkoois gekleurd meertje.  


De zonsondergang vanaf het strand van Walakiri aan de noordoost kust van Sumba

Geïnspireerd geraakt? Wij helpen je graag bij het samenstellen van je perfecte droomreis naar het fantastische Sumba, eventueel in combinatie met een van onze andere droombestemmingen. De reizen kunnen geheel naar wens samengesteld worden, alles kan! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0