De zes must-see bestemmingen in Indonesië

Een vrolijk lokaal jongetje op Lombok
De vakantiegevoelens beginnen weer te kriebelen en ter voorbereiding ga je je alvast verdiepen in de wensen die je hebt en de bestemmingen die daarbij passen. Dan komt Indonesië voorbij….. 

Een prachtig land met ontelbaar veel eilanden, zowel groot als klein….. Hoe maak je dan een keuze die bij je past? Graag lichten we een aantal van de bijzondere eilanden van deze Gordel van Smaragd uit, voor zowel de eerste kennismaking met Indonesië als voor de reiziger die al eerder in dit land is geweest.
 
De meeste mensen hebben wel eens van Bali, Java en Sumatra gehoord, dit zijn dan ook doorgaans de eilanden waar reizigers mee beginnen. Er zijn echter bijvoorbeeld ook nog de bestemmingen Sulawesi, Lombok en de Kleine Sunda eilanden. Deze eilanden worden ook bekender, maar zijn wel ongerepter dan de bovengenoemde eilanden waardoor deze meer geschikt zijn voor de meer ervaren reiziger. Ook een combinatie van eilanden is uiteraard een leuke mogelijkheid.

Indonesië staat bekend om haar indrukwekkende natuur met machtige jungle en groene uitgestrekte rijstvelden, maar beschikt ook over indrukwekkende vulkanen en unieke dieren zoals olifanten, orang-oetans en bijvoorbeeld de komodo varanen. Ook qua cultuur heeft dit land enorm veel te bieden, denk daarbij aan de kleurrijke Hindoeïstische cultuur van Bali, de tempelcomplexen zoals de Borobudur en Prambanan op Java, de Batak en Minangkabau bevolking die in typische traditionele huizen woont en de dodencultuur van de Toraja op Sulawesi. Op elke bestemming word je meer dan hartelijk ontvangen door de altijd goedlachse bevolking. Elk eiland heeft wel iets unieks.

Bali 
Bali is van de genoemde eilanden wellicht het meest bekende eiland en dat is niet voor niets! Je vindt er mooie en brede stranden, de indrukwekkende Hindoe cultuur, frisgroene rijstvelden maar ook machtige vulkanen. Het eiland is prima geschikt voor mooie fietstochten en wandelingen door het binnenland en ook koken met lokale ingrediënten behoort tot de mogelijkheden. Voor de meer actieve reiziger is raften een leuke activiteit. In het noorden van Bali kun je op zoek gaan naar dolfijnen en ontspannen aan verlaten baaitjes. Ondanks de bekendheid van Bali zijn er ook nog voldoende plekken die nog wat onbekender zijn en waar je al snel in contact komt met de lokale bevolking. Kortom een droomeiland dat voor een ieder wat wils te bieden heeft! Voor de beginnende reiziger een zeer geschikte bestemming, ook omdat de faciliteiten op de meeste plaatsen goed zijn.     
Prachtige Balinese danseres
Java 
Java staat natuurlijk bekend om de tempelcomplexen zoals de Borobudur en de Prambanan en het vulkaangebied van de Bromo. Het heeft echter nog veel meer te bieden! Denk hierbij aan de drukke maar interessante steden, de groene koffie- en theeplantages en de veel minder bekende, maar zeker niet minder indrukwekkende, Ijen vulkaan. Ook kun je schildpadden aan land zien komen bij het nog ongerepte strandplaatsje Sukamade. Een absolute aanrader is om een treinreis te maken over Java, een van de mooiste treinreizen ter wereld! Het westen van Java is iets compacter dan het oosten van het eiland, waar de reisafstanden langer worden, de landschappen ruiger maar je ook juist het onbekendere gedeelte van Java kunt ontdekken. Java is goed te combineren met Bali en prima geschikt voor zowel de beginnende als de iets meer ervaren reiziger.
De Borobudur tempel op Java
Sumatra
Sumatra beschikt over een prachtig groene jungle die zich uitstekend leent voor spannende trekkingen op zoek naar orang-oetans, gibbons, varanen en andere bijzondere dieren. Je kunt er voor kiezen een trekking te maken van een paar uur tot zelfs een paar dagen. Het is natuurlijk fantastisch te overnachten middenin het regenwoud en te genieten van de geluiden van de natuur! Ook de cultuur van Sumatra is bijzonder; de Batakkers bij het Tobameer met hun zadelvormige huizen en traditionele dansen en het land van de Minangkabouwers in de omgeving van Bukittinggi op midden Sumatra met hun buffelhoornvormige huizen. De Batakkers en Minangkabou mensen vertellen u graag meer over hun bijzondere tradities en gewoontes. 
Prachtige orang-oetang in de jungle van Bukit Lawang op Sumatra
Sulawesi  
Sulawesi is een nog relatief ongerept eiland, waardoor de wegen nog niet zo ontwikkeld zijn en je op sommige stukken langer onderweg bent. Ook kunnen de accommodaties in sommige gebieden vrij basic zijn, waardoor dit eiland wat meer geschikt is voor de meer ervaren reiziger. Een van de absolute hoogtepunten van Sulawesi is het land van de Toraja met hun bijzondere begrafenisrituelen. Daarnaast zijn de nationale parken van Sulawesi zeer zeker een bezoek waard. Ga op zoek naar de indrukwekkende megaliet stenen, het spookdiertje (het kleinste aapje ter wereld), de zwarte kuifmakaak en de leuke spinner dolfijnen die maar wat graag hun kunsten aan je vertonen! Relaxen kan op een van de prachtige bounty stranden in het zuiden, midden of noorden van Sulawesi.
Traditioneel gekleede meisjes van de Toraja bevolking op Sulawesi

Lombok 
Lombok is een echte droombestemming met nog authentieke binnenlanden, de oorspronkelijke Sasak cultuur en bijbehorende bijzondere tradities, machtige watervallen, uitgestrekte rijstvelden en paradijselijke stranden. Het is een aanrader om een fietstocht te maken langs de rijstvelden en kleine dorpjes. Als je wat actiever in bent gesteld is het een uitdaging om de imposante Rinjani vulkaan te beklimmen. Lombok is prima te combineren met bijvoorbeeld het naastgelegen eiland Bali. Lombok is een eiland dat geschikt is voor de nog beginnende reiziger maar toch ook zeker voor de ervaren reiziger.

De authentieke bevolking van Lombok

Kleine Sunda eilanden 
Op de Kleine Sunda eilanden vind je de indrukwekkende Komodo varanen maar ook verschillende etnische stammen en afwisselende natuur. Eeuwenoude dorpjes, imposante vulkanen, mooie rijstterrassen en een indrukwekkende onderwaterwereld maken deze bestemming uniek. Om de Komodo varanen te bezoeken kun je enkele nachten op een omgebouwde vissersboot overnachten waarbij je op het dek onder de prachtige sterrenhemel kunt slapen. Een fantastische ervaring! De Kleine Sunda eilanden worden nog niet zo veel bezocht. Hierdoor zijn veel plaatsen nog vrij ongerept en is deze bestemming wat meer geschikt voor de ervaren reiziger.

Imposante Komodo varaan op Komodo bij de kleine Sunda eilanden

Geïnspireerd geraakt? Wij helpen je graag bij het samenstellen van je perfecte droomreis naar een van deze fantastische bestemmingen in Indonesië. De reizen kunnen geheel op basis van je eigen wensen samengesteld worden, alles kan! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0