1. Wat is de beste tijd van het jaar om te reizen?

 

Voor de meeste bestemmingen in Indonesië geldt er een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen loopt voor het overgrote deel van Indonesië van ongeveer einde maart tot en met begin oktober. Dit zijn dan ook de gunstigste maanden om naar Indonesië te reizen. Tijdens het regenseizoen (vanaf oktober tot en met maart) is het natuurlijk ook mogelijk om naar Indonesië te reizen. De kans op een bui is dan wat groter, maar beperkt zich vaak tot een bui in de namiddag. De temperatuur is het gehele jaar tropisch warm (met uitzondering van hoger gelegen plekken, hier kan het uiteraard wat frisser zijn).

 

In Maleisië waait tussen half oktober en eind maart de noordoostmoesson. Dit regenseizoen aan de oostkant van het schiereiland is vaak flink heftig, er valt soms dagen achtereen regen. Tussen mei en oktober waait de zuidwestmoesson langs de westzijde van het schiereiland. Hier merkt u meestal veel minder van, behalve de standaard bui rond het einde van de middag en onweersbuien diep in de nacht. Op Maleisisch Borneo is er sprake van een regenseizoen tussen december en februari. Dit regenseizoen is een direct gevolg van het tyfoonseizoen rond de Filipijnen. Het valt over het algemeen mee waardoor Maleisisch Borneo het gehele jaar door prima te bezoeken valt.

 

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 29 graden. In de berggebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen. Sri Lanka telt twee moessonperiodes: de zuidwestmoesson (‘Yala’) die vanaf half mei tot eind september waait en in het zuidwesten en westen van Sri Lanka veel regen brengt. Tijdens de zuidwestmoesson blijven het noordoosten en het oosten van het eiland vrij droog, omdat de bergen op het centrale deel van Sri Lanka ervoor zorgen dat de neerslag de andere kant van het eiland niet kan bereiken. De noordoostmoesson (‘Maha’) waait vanaf oktober tot half april en kan op het hele eiland voor redelijk grote hoeveelheden neerslag zorgen, met name in oktober, november en soms ook nog in december. Vanaf december t/m april is het droge seizoen met hoge temperaturen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur. De overgangsmaanden tussen de moessons kunnen vrij natte maanden zijn. 

 

Verder is het doorgaans prettiger om in Indonesië en Maleisië de periode van de Ramadan en het Suikerfeest te mijden. Tijdens de Ramadan zijn vele restaurantjes dicht en tijdens het Suikerfeest kan het erg druk worden op bepaalde plekken (dan gaat de lokale bevolking vaak massaal vakantie vieren op hoog gelegen plekken en strandbestemmingen). De Ramadan en het Suikerfeest vindt in 2021 rondom de volgende data plaats: Ramadan van 12 april tot 12 mei en Suikerfeest vanaf 12 mei (de lokale bevolking heeft dan doorgaans ongeveer 1 week vrij).