Op zoek naar avontuur op Sumatra

Als je ergens veel natuur en avontuur kunt vinden is het wel op Sumatra. Je kunt er spannende trekkingen maken door het regenwoud op zoek naar orang-oetans en olifanten, vulkanen beklimmen, raften, tuben of kajakken over snelstromende rivieren en genieten van afgelegen bounty strandjes. Alle natuurliefhebbers en avonturiers kunnen we een vakantie naar deze groene bestemming dan ook zeker aanraden!

Zowel in het noorden als in het midden van Sumatra zijn er tal van interessante plekken waar veel natuur en avontuur te vinden is. Zo raden we de volgende 5 plaatsen zeker aan:

  • Het regenwoud van het Gunung Leuser National Park, te bezoeken vanuit Bukit Lawang en Tangkahan
  • Het bergdorp Berastagi, tussen de actieve Sinabung en Sibayak vulkaan in gelegen
  • Het schiereiland Samosir in het Tobameer
  • De Harau vallei, met zijn stijloplopende kliffen
  • Het bounty strand van de Rimba ecolodge
Olifanten die gaan badderen in de rivier bij Tangkahan aan de rand van het Gunung Leuser national park

Het regenwoud van het Gunung Leuser National Park

De mooiste trekkingen kun je maken in het Gunung Leuser National Park. Dit nationale park behoort tot een van de grootste nationale parken van Indonesië en bestaat voornamelijk uit regenwoud. Je kunt kiezen uit een trekking van een aantal uren, een hele dag of zelfs meerdere dagen waarbij je overnacht in de jungle. Vooral de meerdaagse trekking is een belevenis die je niet snel zult vergeten. Je overnacht aan de oevers van de rivier in een tent of primitieve trekkershut en geniet van de geluiden van de natuur. In de avond wordt er een kampvuur gemaakt en zullen de lokale gidsen een heerlijke maaltijd klaarmaken. Dichterbij de natuur dan dit zal je tijdens een reis door Sumatra niet komen. Tijdens de trekkingen is de kans groot dat je diverse wilde dieren gaat zien. Het is ontzettend aandoenlijk om de bijzondere orang-oetans te ontmoeten. Naast de orang-oetans zijn er nog vele andere apensoorten te vinden in de jungle, zoals verschillende soorten gibbons, Thomas leaf apen en macaquen. Naast diverse trekkingen kun je ook tuben, raften of kajakken over nabij gelegen rivieren. Een heerlijk verfrissende activiteit na een intensieve trekking! Ook kun je oog in oog komen te staan met de Sumatraanse olifant in Tangkahan. Samen met een mahout (verzorger) ga je de olifanten helpen wassen en voeren. Ook dit is heerlijk verfrissend, zeker wanneer een van de olifanten je trakteert op een zogenaamde olifantendouche.  

Het bergdorpje Berastagi

Op 1.300 meter, tussen de actieve Sinabung en Sibayak vulkanen in, bevindt zich het bergplaatsje Berastagi. Vooral na het bezoek aan de jungle, is het verblijf hier erg aangenaam vanwege de koelere temperaturen. In het plaatsje zelf is het leuk en interessant om de lokale groente en fruit markt te bezoeken. Vanwege de hoge ligging tussen de twee vulkanen is de grond erg vruchtbaar en hierdoor de markt ontzettend kleurrijk en divers. Daarnaast kun je de actieve Sibayak vulkaan beklimmen, een van de meest toegankelijke vulkanen van Indonesië. De wandeling naar de Sibayak vulkaan is vrij goed te doen en duurt ongeveer 3 uur. Na de trekking kun je tevens een bezoek brengen aan een warmwater bron en aan de Sibolangit waterval (ook wel twee kleuren waterval genoemd). Naar de Sinabung vulkaan kun je momenteel geen trekking maken, omdat deze te actief is.

Trekking naar de actieve Sibayak vulkaan bij Berastagi op Sumatra

Het schiereiland Samosir in het Tobameer

Het Tobameer mag ook zeker niet ontbreken tijdens een avontuurlijke rondreis door Sumatra. De weg ernaar toe is schitterend, waarbij je kunt genieten van prachtige vergezichten over het enorme kratermeer en de indrukwekkende Sipisopiso waterval. Aangekomen aan de rand van het meer word je met een boot naar het kleine schiereilandje Tuktuk gebracht, gelegen aan het grotere schiereiland Samosir. Hier kun je genieten van het verrassende uitzicht over het meer en natuurlijk een frisse duik nemen. Ook is het de moeite waard kleine Batak dorpjes te bezoeken met huizen met de karakteristieke zadelvormige daken of wandel- of fietstochten te maken door het groene binnenland met zijn vele rijstvelden, heuvels en watervallen. Kortom, je kunt uitstekend tot rust komen aan het meer, maar ook zeker genoeg activiteiten ondernemen. 

De Harau vallei

De Harau vallei wordt nog niet zoveel bezocht door reizigers, waarschijnlijk omdat het nog niet zo bekend is. Maar laten we dit vooral zo houden 😉 Je wordt er omringd door stijl oplopende kliffen en verblijft schitterend tussen de rijstvelden. Je kunt er mooie wandelingen maken, maar het is ook leuk een dag erop uit te trekken met een gemotoriseerde becak (een brommer met een soort van zijspan) en diverse watervallen te bezoeken, een kijkje te nemen in lokale ambacht fabriekjes (waar onder andere kroepoek en mie/ noodles worden gemaakt), maar vooral ook te genieten van het voorbij trekkende landschap.

Indrukwekkende kliffen van de Harau vallei op midden Sumatra

Je kunt er ook rotsklimmen of een trekking maken naar de top van een van de kliffen. Ook is het leuk om een tocht te maken met een bamboevlot op een nabij gelegen rivier. De homestay waar je verblijft is eenvoudig. Wij vonden dit echter geen probleem, vooral omdat het uitzicht vanuit je huisje fantastisch mooi is. 

Verblijf in Abdi Homestay pal naast de kliffen en met uitzicht op de rijstvelden in de Harau vallei

De bounty stranden

Tot slot kun je je reis afsluiten aan het prachtige strand van de Rimba ecolodge. Absoluut een pareltje!

 

De Rimba ecolodge is eenvoudig, maar fantastisch in de natuur gelegen. Je kunt zowel genieten van zon, zee en strand als van het regenwoud. Vanuit je hutje loop je zo het strand op of de jungle in. Je kunt ook goed snorkelen vanaf het strand of de eilandjes voor de kust bezoeken. Als je geluk hebt kom je zeeschildpadden tegen! Ook kun je trekkingen maken door het regenwoud en diverse wilde dieren tegenkomen. Zo kun je verschillende soorten apen spotten, maar ook civetkatten, wilde zwijnen en tapirs. De Rimba ecolodge ligt op ongeveer 1,5 uur reizen van Padang, gelegen op midden Sumatra. Vanwege de afgelegen ligging is de ecolodge alleen per boot te bereiken, wat het natuurlijk des te bijzonder maakt! 

Paradijselijk strand bij de Rimba ecolodge op Sumatra
Bungalow bij de Rimba ecolodge op Sumatra

 

Een heerlijke bestemming om je avontuurlijke reis over Sumatra af te sluiten. Zo kun je op een geweldige plek nog even nagenieten van wat je allemaal beleefd hebt op het groene Sumatra en helemaal uitgerust huiswaarts keren.

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren voor een reis naar het avontuurlijke en natuurrijke Sumatra. Wij kunnen een vakantie naar Sumatra zeer zeker aanraden en dromen elke keer weer weg naar de geweldige reizen die we tot nu toe over Sumatra hebben mogen maken. Voor meer leuke ideeën neem gerust contact op of neem een kijkje bij onze individuele rondreizen naar Sumatra

Reactie schrijven

Commentaren: 0