Studiereis Ariëlle; hoogtepunten Sri Lanka

Vorig jaar december rond deze tijd was ik in het verrassend mooie Sri Lanka te vinden. Hoe anders was de wereld toen nog en had niemand kunnen bedenken dat een virus alles zo op zijn kop kon zetten. Daarom vind ik het extra speciaal om juist nu aan deze reis terug te denken en de mooie ervaringen met je te delen.

 

Op uitnodiging van het Tourism Board ben ik samen met de voorzitter van onze brancheorganisatie (de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties: VvKR), drie andere Sri Lanka specialisten en een journalist van 2 t/m 8 december 2019 op promotie reis geweest naar dit prachtige eiland.  

 

Ondanks dat ik zelf al eens in Sri Lanka was geweest vond ik het maar wat leuk om weer nieuwe indrukken op te doen en plaatsen te bezoeken waar ik nog niet eerder was geweest. Want wat is er nu leuker om juist deze fantastische belevenissen te delen met onze klanten! Wat de reis nog eens extra bijzonder maakte waren de contacten met het Tourism Board en de Minister van Toerisme. Daarover meer verderop in deze blog.


Op sjiek door het mooie Sri Lanka

Bruisend Colombo

De reis begon met een stadswandeling door de bruisende hoofdstad Colombo. Het is de grootste stad van het land en de laatste jaren wordt deze omgeving steeds populairder. Het is tegenwoordig dan ook een veelzijdige stad met een mix van koloniale huizen en moderne kantoorpanden, afgewisseld met tempels, moskeeën en leuke cafeetjes. Al wandelend proef je echt de sfeer van de stad en ben je elke minuut onderdeel van het hectische maar gezellige stadsleven. 

 

Één van de prominente bezienswaardigheden in Colombo is de statige Independence Memorial Hall, ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Om meer te weten te komen over de cultuur kun je een bezoek brengen aan The National Museum. Vind je het leuk om te shoppen? Dat kan in de wijk Pettah. Hier vind je een levendige markt waar ze echt van alles verkopen. Tevens vind je hier de schitterende moskee Jamiul Alfar Masjid. Wil je de dag op een bijzondere manier afsluiten, geniet dan van de zonsondergang bij de Galle Face Green Promenade. 

De bruisende hoofdstad Colombo

Omgeving van Sigiriya en olifanten spotten

De reis vervolgde zich naar de interessante omgeving van Sigiriya met een bezoek aan de grottentempel Dambulla. Niet alleen de Boeddhabeelden (tot wel een grootte van vijftien meter!) in de vijf grotten zijn mooi, ook de muurschilderingen zijn een bezoekje zeker waard. Ook een absolute aanrader is een jeepsafari door het Minneriya National Park. waarbij je oog in oog komt te staan met de mooie olifanten van dit gebied. Het is zo geweldig om deze immense dieren van dichtbij te zien! Toen we door het slechte weer vast kwamen te zitten in de modder moest er zelfs nog even hard gewerkt worden om de jeep weer los te krijgen. Een ervaring die we niet snel meer vergeten! 

Dambulla cave temple
Olifanten spotten in het Minneriya National Park
Jeep in de modder in het Minneriya National Parlk

Indrukwekkend Kandy

Het stadje Kandy is gelegen in een vallei en midden in het centrum bevindt zich een groot meer. Er zijn diverse tempels te vinden, maar de belangrijkste is de ‘Temple of the Tooth’ in het Sri Lankaans ook wel Sri Dalada Maligawa genoemd. In deze tempel ligt de tand van Boeddha. Elke avond vindt er een traditionele ceremonie plaats. Ik vond het bijzonder om onderdeel uit te maken van dit ritueel. Vervolgens mochten we genieten van een spectaculaire traditionele dansvoorstelling, erg leuk om mee te maken tijdens je reis door Sri Lanka. 

Temple of the Tooth in Kandy

Gezellig Galle

Ooit is Sri Lanka een Nederlandse kolonie geweest. De Nederlandse VOC bouwden in het kustplaatsje Galle in de 17e eeuw een groot fort, dat er ook nu gelukkig nog steeds prachtig bij ligt. Doordat UNESCO deze omgeving tot World Heritage Site heeft uitgeroepen is de oude bouwstijl behouden. Tegenwoordig is Galle Fort een knus plaatsje. We hebben er heerlijk door authentieke straatjes gestruind, genoten van de koloniale gebouwen en rondgesnuffeld in leuke lokale winkeltjes. Tevens hebben we in de omgeving van Galle een mooie boottocht door de mangroven gemaakt, waarbij je even een bent met de natuur. Op en top genieten!

Mangroven boottocht in de omgeving van Galle

Mount Lavinia

Een plek waar ik nog niet eerder was geweest maar die zeker wel op mijn wensenlijstje stond was Mount Lavinia. Dit leuke plaatsje ligt maar op een halfuurtje rijden van Colombo en is een leuke getaway van de drukke stad. Er bevinden zich hier een aantal relaxte beach bars en een bezoek aan de lokale markt is ook zeker een leuke activiteit. Een absolute must om te verblijven is het Mount Lavinia hotel. Één van de oudste koloniale hotels van Sri Lanka. Zelden heb ik in zo’n fantastisch hotel geslapen, bekijk de foto’s en geniet even mee! 

Aryuvedische massage

Om tijdens deze volgeplande dagen toch ook even een momentje te kunnen ontspannen was er een traditionele Aryuvedische massage opgenomen in het programma. Wat een bijzondere ervaring was dat! Je krijgt een super ontspannende massage en wordt dan ingepakt in speciale bladeren waarbij je al genietend van een kopje thee verder kunt genieten. Heerlijk! Helemaal zen kun je vervolgens verder met je reis. 

Traditioneel gerecht van Sri Lanka

Heerlijk eten

Naast alle natuurlijke en culturele hoogtepunten mag ook het overheerlijke eten niet ontbreken tijdens een reis door dit unieke land. Sri Lanka staat bekend om de vele heerlijke curry’s en daar hebben we deze reis natuurlijk volop van mogen genieten 😋 Een ervaring waar ik nog met heel erg veel plezier aan terug denk is een lunch die speciaal voor ons bereid was door een lokale familie. Zo lekker had ik nog nooit gegeten! Geweldig om zo in contact te komen met de lieve mensen ter plekke. Nog een extra voordeel is dat dit ook een duurzame manier van reizen is, waarbij je de lokale gezinnen steunt. Met dit soort fantastische ervaringen willen we onze klanten maar wat graag kennis laten maken!  


Gezellig lunchen bij een lokale familie

Contact met het Tourism Board en de Minister van Toerisme

Natuurlijk ben ik al veel vaker op studiereis geweest maar deze reis was toch wel extra bijzonder. Het Tourism Board wilde ons heel graag laten zien hoe mooi Sri Lanka is. Daarnaast vonden ze het belangrijk om hun visie op toerisme met ons te delen. Hierdoor waren er tijdens de reis veel belangrijke afspraken en waar je normaliter vaak in een vrolijk jurkje en op slippers geniet van het land, gingen we nu vaak op sjiek en dat was wel weer even een hele andere kant van Sri Lanka die ik heb mogen ervaren.

 

Zowel het Tourism Board als de Minister van Toerisme, waar we diverse persoonlijke gesprekken mee hebben gehad, hebben laten weten dat ze duurzaamheid en kleinschaligheid erg belangrijk vinden. Belangrijk aspecten om dan aan te denken zijn:

  • CO₂ compensatie voor de vliegreis bijvoorbeeld door het planten van bomen (waar wij tijdens onze reis ook een boompje aan bijgedragen hebben 😉) 
  • Het zoveel mogelijk tegengaan van het gebruik van plastic door bijvoorbeeld je eigen drinkfles mee te nemen en deze te hervullen
  • Het ondersteunen van de lokale bevolking door bij hen te lunchen, te slapen of samen een leuke excursie te gaan doen
Afspraak met de minister van toerisme
Bomen planten voor CO2 compensatie

Wist je dat Mimpi Reizen duurzaam reizen ook erg belangrijk vindt? Bekijk eens onze duurzaam op reis informatie: https://www.mimpireizen.nl/over-mimpi-reizen/duurzaam-op-reis/
We organiseren kleinschalige reizen, weg van de massa en naar bijzondere plekken. Tevens werken we met lokale ondernemers en dat levert niet alleen authentieke reizen op, maar stimuleert juist ook de lokale economie.

 

Het was een zinvolle week met leuke collega's en jammer dat het er na een weekje alweer op zat en ieder weer z'n eigen weg ging. Na deze week ben ik nog verder op ontdekkingstocht gegaan en deel ik graag ook nog mijn indrukken van het verdere verloop van mijn verrassende reis.

Haputale

Een plaatsje waar ik nog niet eerder was geweest is Haputale. Voornamelijk een goed uitgangspunt voor de natuurrijke omgeving van Lipton‘s Seat. Dit gebied is voornamelijk bekend vanwege de prachtige theeplantages die je hier vindt. Met een tuk tuk rijd je door het groene landschap en stop je regelmatig om mooie foto’s te maken. Tijdens deze route kronkel je tussen de bergen door omhoog met uitzicht over de theevelden. Je komt langs de theeplukkers en schoolkinderen die het maar wat leuk vinden om te proberen een praatje met je te maken! Op het hoogste puntje vind je een beeld van meneer Thomas Lipton, de oprichter van het Lipton theemerk. In plaats van met een tuk tuk de omgeving te verkennen is dit ook al wandelend mogelijk. Neem dan vooral ook tussendoor eens een weggetje door de theevelden zelf. Bij terugkomst kun je natuurlijk genieten van een kopje wereldberoemde Ceylon thee. Deze thee is bekend vanwege haar verrukkelijke aroma’s. Het is aan te raden deze excursie in de ochtend te maken aangezien het zicht dan vaak het beste is. In de middag kan er nogal eens mist opkomen. 

Lipton's Seat

Ella

Ella blijft een leuke omgeving, hoe vaak je hier ook al geweest bent. Er is ook zoveel te zien en te doen waardoor je hier makkelijk een paar dagen door kunt brengen. Ook in deze omgeving geniet je van het uitzicht op groene theeplantages, kun je in ongeveer 45 minuten ‘Little Adams Peak’ beklimmen, of voor de sportievelingen de Ella Rock in 2,5 uur beklauteren. Maar ook de Ravana watervallen en grotten zijn een aanrader, net zoals een kijkje nemen bij de unieke Deomodara brug waarover ook de treinreizen in Sri Lanka plaatsvinden. Kortom te veel eigenlijk om op te noemen. Dan vind je hier ook nog eens tal van schattige hotelletjes, gezellige winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes, wat het verblijf hier nog eens extra leuk maakt!

Yala National Park

Prachtig luipaard in het Yala National Park

Yala National Park is een van mijn favoriete nationale parken en nu ik de kans kreeg , wilde ik graag nog eens terug. Uiteraard om olifanten te spotten, maar ook om mijn geluk nogmaals te beproeven en op zoek te gaan naar een luipaard. Tijdens mijn eerdere studiereis, zagen we er maar liefst drie. Waarschijnlijk een vader, moeder en een baby luipaard. Maar doordat mijn chauffeur zo enthousiast was heeft hij alleen de billen gefotografeerd... Ditmaal sprong het luipaard net uit de boom toen we hem zagen, maar gelukkig besloot hij toch weer terug de boom in te klimmen en nog even verder te genieten van een ochtendslaapje. Wat gaaf was dat! Ondanks dat Yala één van de bekendste en ook drukbezochtste parken is van het eiland, is het een bezoek zeker waard. Je hebt hier namelijk de kans om olifanten, beren én luipaarden te zien, wat toch wel echt heel bijzonder is!

Tangalle

Tangalle is het meest oostelijk gelegen kustplaatsje in het zuiden van Sri Lanka. Een fijne plek om een of twee nachtjes te verblijven en te relaxen aan een van de mooie baaien of even uit te waaien tijdens een strandwandeling. Het centrum van Tangalle bevindt zich rond de klokkentoren, zoals eigenlijk overal in Sri Lanka. Je kunt een fruitmarkt bezoeken en een aantal oude gebouwen, die nog uit de VOC tijd stammen, bezichtigen. 

Het heerlijke strand van Tangalle

Sinharaja Rainforest

Sinharaja Rainforest is UNESCO Werelderfgoed sinds 1988 en het laatste regenwoud van Sri Lanka. Je vindt hier een grote diversiteit aan flora en fauna met onder andere fel gekleurde tropische vogels. Ga ’s ochtends vroeg samen met je lokale gids op pad om te proberen een paar van deze bijzondere exemplaren te spotten. Er zijn diverse wandelingen mogelijk. Met je gids kun je bespreken welke wandelingen jou het leukste lijken. Vanaf je simpele accommodatie kijk je uit over de uitgestrekte theevelden en val je in slaap met de geluiden van de natuur om je heen. Het is wel een hele reis om er te komen aangezien je zeker een halve dag al slingerend de bergen inrijdt, maar dat ben je al snel weer vergeten als je al wandelend van dit natuurrijke gebied geniet! 

Negombo

De VOC grachten in Negombo

Negombo is op een halfuurtje rijden van de hoofdstad gelegen en een goed uitgangspunt voor de start of het einde van je rondreis. Je kunt hier in alle rust bijkomen van je vliegreis of aan het einde van de reis alle indrukken op je in laten werken aan de goudgele stranden. Wat ik zelf ook erg mooi vond om te zien zijn de traditionele zeilboten die overal ronddobberen. Je vindt in Negombo tal van leuke hotels, van eenvoudig tot luxe en vaak voorzien van fraaie zwembaden. Buiten het strand is Negombo zelf ook erg leuk. Het is een levendig plaatsje met een gezellig centrum waar je kunt genieten van een hapje en een drankje maar ook zeker een dansje kunt maken. Negombo staat ook bekend om het VOC verleden. Zo vind je in het compacte historische centrum een Nederlands fort, kerken, een begraafplaats, een gevangenis en natuurlijk de oer-Hollandse grachten. Deze werden vroeger gebruikt om onder andere specerijen te vervoeren. 

 

Hou je van natuur? Maak dan een boottocht tussen de mangroven waarbij je geniet van de natuur, vogels en wellicht een krokodil!


Één van de hoogtepunten tijdens je verblijf in Negombo is absoluut de vismarkt. Voor dag en dauw varen de vissersmannen uit om een paar uur later weer terug te keren met boten vol overheerlijke verse vis die verhandeld wordt op de vismarkt. De vis wordt op de markt te drogen gelegd wat mooie fotoplaatjes oplevert en bovendien kroelt het er van de lokale mensen wat altijd bijzondere momenten met zich meebrengt! 

Lokale vrouwen van Sri Lanka

Is je interesse gewekt voor het afwisselende Sri Lanka? Neem dan contact met ons op en wij stellen op basis van je persoonlijke wensen graag jouw droomreis samen! 

 

Mimpi Reizen laat je droomreis werkelijkheid worden!

Reactie schrijven

Commentaren: 0