De wonderschone natuur van Maleisië

Gaat jouw hart sneller kloppen van struinen door machtige regenwouden waarbij je op zoek gaat naar unieke dieren, dan is Maleisië dé bestemming voor jou!

De natuur van Maleisië is betoverend mooi. Je vindt er prachtig groene heuvels, uitgestrekte theeplantages, mooie rijstvelden, rijk beboste gebieden en natuurlijk een overweldigende jungle.

Tijdens een rondreis door Maleisië zijn een aantal van deze gebieden een absolute aanrader. Denk bijvoorbeeld aan het ongerepte oerwoud van Danum Valley, de kletterende watervallen bij Lake Kenyir en de ongerepte natuur van Belum. Maleisië heeft op het gebied van natuur dan ook ontzettend veel te bieden, zowel op het schiereiland West-Maleisië als op het Maleisische Borneo. 

De groene Cameron Highlands in West-Maleisië

WEST-MALEISIË

West-Maleisië is een prachtig schiereiland gelegen tussen Thailand en Singapore. Je vindt hier veel afwisseling in natuur. Zelfs in de wereldstad Kuala Lumpur kun je in het Forest Eco Park via een 'Canopy Walk' (hoge brug) tussen de bomen door wandelen. Hoe uniek is dat! Maar er is nog veel meer. Denk aan een heerlijke boottocht en wandeling door de natuurrijke Taman Negara, een kopje thee drinken tussen de theeplantages van de Cameron Highlands, een boottocht tussen de mangroven bij Langkawi of juist de ongerepte natuur van Lake Kenyir en Belum verkennen. Een paar weken is eigenlijk te kort om te genieten van al het moois dat West-Maleisië te bieden heeft op het gebied van natuur! 

Taman Negara

Touwbrug in de Taman Negara in West-Maleisië

Wist je dat de Taman Negara het oudste regenwoud ter wereld is en het grootste nationale park van Maleisië? Het park is 4343 vierkante kilometer groot en je kunt er verschillende soorten apen, herten, waterbuffels, zwijntjes en diverse reptielen tegenkomen. Diep in de wildernis leven ook olifanten, tijgers en luipaarden maar de kans dat je die tegenkomt is uitermate klein. Per boot en te voet verken je deze machtige jungle.

 

Tijdens je verblijf in het regenwoud kun je overnachten in gezellige houten hutjes te midden van de mooie natuur.

 

Ben je avontuurlijker ingesteld dan kun je ook een meerdaagse trekking door de jungle maken waarbij je midden in het oerwoud overnacht.

 

Er zijn diverse activiteiten mogelijk in de omgeving. Een absolute aanrader is de 'Canopy Walk' waarbij je tussen de boomtoppen door loopt en geniet van prachtige uitzichten, terwijl de vlinders en vogels langs je heen fladderen. Ook de kristalheldere watervallen zijn een bezoek zeker waard en wat is er nou lekkerder dan hier even een verfrissende duik te nemen.

 

Tijdens een natuurwandeling met Engelssprekende gids kom je meer te weten over de grote variëteit aan flora en fauna van dit gebied.

Om in de Taman Negara te komen maak je een relaxte boottocht terwijl je drie uur lang geniet van de mooie natuur om je heen. In een houten bootje drijf je langzaamaan de rivier af op weg naar je accommodatie verscholen in het regenwoud. Onderweg kom je vaak mooi gekleurde vlinders tegen, unieke vogelsoorten en af en toe zelfs een waterbuffel. 

Cameron Highlands

De Cameron Highlands zijn bekend vanwege de glooiende groene theeplantages. De Highlands zijn vernoemd naar de Britse expeditieleider William Cameron die het gebied lang geleden ontdekte. Er zijn dan ook nog veel Engelse invloeden zichtbaar, vooral te zien aan de stijl van de huizen en hotels. 

 

De weg naar de Cameron Highlands voert je over kronkelende wegen tussen de imposante bergen door. Onderweg kun je onder andere een stop maken bij de Lata Iskandar waterval en bij een weeffabriekje. Door de hogere ligging is het doorgaans wat koeler in deze omgeving. 

 

Naast natuurlijk een heerlijk kopje thee drinken in de theeplantages is het ook een aanrader om te genieten van een traditionele high tea. De bekendste theeplantage is Sungai Palas BOH Tea Estate. Alleen de weg er naar toe is al de moeite waard. Je komt namelijk langs prachtige uitzichtpunten met schitterend uitzicht over de heuvels. 

 

Zoek je iets meer uitdaging dan kan je per 4x4 jeep naar het hoogste uitzichtpunt van de Cameron Highlands gebracht worden: Guning Brinchang. Bijzonder aan de route is dat je langs Mossy Forest komt. Hier groeien dikke lagen mos op de bomen, een bijzonder gezicht!

 

Het is heerlijk om tijdens je rondreis een dag of twee of zelfs langer even tot rust te komen in deze fijne omgeving. 

De groene Cameron Highlands in West-Maleisië
Accommodatie in Engelse stijl in de Cameron Highlands in West-Maleisië

Penang

Monkey Beach in het Penang National Park in West-Maleisië

Penang is een heerlijk eiland om een paar dagen te vertoeven. Naast een zeer diverse cultuur vind je als natuurliefhebber ook tal van leuke plekjes op dit eiland. Zo is een bezoek aan Penang Hill een leuk uitje: een verzameling van bergen waar je met een treintje naartoe kunt reizen. Maar denk ook aan de botanische tuinen van Penang. En in het noordelijke puntje van het eiland ligt het kleine Penang National Park. Hier vind je wandelroutes over touwbruggen door de jungle die je naar idyllische strandjes brengen. En neem eens een kijkje bij het meromictisch meer, een speciale bezienswaardigheid waar zoet- en zoutwater bij elkaar komen en zich met elkaar mengt. Van dit soort meren zijn er maar een paar ter wereld. In dit nationale park is er zelfs de mogelijkheid om in een tentje te overnachten, hoe bijzonder!

Makaak aapje op Penang in West-Maleisië

Wist je dat Penang ook nog onontdekte plaatsjes heeft? Denk bijvoorbeeld aan Balik Pulau in het zuidwesten. Een landbouw-gebied dat bekend staat om diverse soorten fruit en specerijen die hier verbouwd worden. Hier kun je kleine lokale dorpjes bezoeken die gelegen zijn tussen mooie groene rijstvelden en boomgaarden en ervaar je nog een stukje van het vroegere Penang.

 

Niet voor niets is het veelzijdige Penang uitgeroepen tot UNESCO World Heritage site. Tijdens je rondreis door Maleisië mag dit eiland wat ons betreft dan ook zeker niet ontbreken. Er is voor ieder wat wils te vinden en vervelen doe je je hier niet snel! Een aanrader!

Lake Kenyir

Lake Kenyir in West-Maleisië

Lake Kenyir is het grootste meer van Maleisië en is net zo groot als Singapore. Het is geen natuurlijk meer maar een door de mens aangelegd meer. Dit maakt de omgeving echter niet minder bijzonder. 

 
Je kunt hier mooie wandelingen maken, fietsen en een boottochtje maken. Het gebied herbergt diverse grotten en watervallen. Ook liggen er een aantal eilandjes voor de kust waar je een dagtripje naar toe kan maken. Qua dieren vind je hier voornamelijk bijzondere vogelsoorten. 

Tijdens zonsopkomst en zonsondergang is het extra genieten van het uitzicht! 

 

Een prachtig natuurgebied om in alle rust te genieten.  

Belum Rainforest

Als je op zoek bent naar een nog echt ongerept stukje natuur dan is het Belum Rainforest (ook wel bekend onder de naam Pulau Banding) iets voor jou! Bij veel mensen is gebied nog onbekend, maar deze omgeving is een bezoek meer dan waard. 

 

De natuur is verdeeld in 'Upper' en 'Lower' Belum. 'Upper' Belum bestaat uit primair regenwoud: grotendeels onaangetaste natuur.  'Lower'  Belum daarentegen is secundair regenwoud dat is ontstaan nadat er geen primaire natuur meer aanwezig was. De diversiteit is dan doorgaans iets minder, maar nog steeds prima geschikt om mooie natuurtochtjes te maken.  

 

Prachtige wandelingen maken kan door heel Belum, van avontuurlijk tot iets rustigere wandelingen. Hou je van het water dan kan je al kajakkend de omgeving ontdekken. Tevens kun je kennis maken met de tradities en gewoontes van de Orang Asli bevolking die nog te midden van de flora en fauna leeft. Met een beetje geluk kun je in Belum ook nog de rafflesia bloem in bloei zien! Deze unieke bloem staat maar een aantal dagen in bloei, maar is zeer bijzonder om te zien.

De machtige natuur van het Belum Rainforest (Pulau Banding) in West-Maleisië

Langkawi

Langkawi is gelegen aan de westkust van het schiereiland West-Maleisië en een heerlijk bounty eiland om te relaxen voorafgaand of aan het einde van een reis door Maleisië. Dit paradijsje is omringd door kristalhelder water, witte zandstranden en een groenrijke jungle.

 

Langkawi komt volgens de legende voort uit een samensmelting van de woorden ‘Helang’ wat ‘Eagle’ betekent, deze bijzondere vogels kom je dan ook veel tegen op het eiland. ‘Kawi’ staat voor marmer, voor de vele gesteenten die je op Langkawi vindt. Niet voor niets wordt Langkawi ‘Permata Kedah’ genoemd dat staat voor de juweel van Kedah. Naast genieten op de idyllische stranden, de kleurrijke onderwaterwereld al snorkelend of duikend verkennen is er nog veel meer te doen.

 

Op het gebied van natuur is het Kilim Karst Geoforest Park zeker een bezoekje waard. In dit adembenemend landschap van 100 vierkante meter vind je een mix van mangrovebossen, grotten en kalksteenformaties. Je kunt hier een schitterende boottocht door de mangroven maken, waarbij de zeearenden boven je hoofd zweven en af en toe een duikvlucht maken om een visje uit het water te pikken. Of geniet van een fenomenaal uitzicht vanaf een van de steilste kabelbanen ter wereld, die tussen de immens hoge bergen doorslingert. Hou je van nog iets meer spanning, bezoek dan ook nog de ‘Langkawi Skybrige’. Deze brug is 700 meter hoog en 125 meter lang en biedt je nog mooiere uitzichten op de omgeving, een aanrader! Hou je van wandelen maak dan een uitstapje naar de omgeving van Gunung Raya, de hoogte piek van het eiland met 881 meter. Dit gebied is de thuisbasis van tal van wilde dieren zoals arenden, vliegende honden en diverse soorten aapjes. 

Ook kun je vanaf Langkawi andere eilandjes ontdekken met een eilandhop tour. Voor een halve dag vaar je over het azuurblauwe water langs indrukwekkende rotsformaties en hagelwitte stranden. Onderweg stop je bij diverse eilanden om de jungle te verkennen en te zwemmen in de zee of een zoetwatermeer. Genieten!

 

Heb je even genoeg van de witte stranden en wuivende palmbomen dan kun je het binnenland intrekken om te wandelen langs de groene rijstvelden. Ook is er een rijstmuseum waar je op een leuke manier meer kunt leren over de rijstteelt en je zelfs mag helpen bij het planten van rijst.

 

Langkawi biedt verder een gevarieerd aanbod qua overnachtingsmogelijkheden. Van slapen bij lokale mensen, fijne kleinschalige hotels tot luxe hotels te midden van de machtige jungle of gelegen aan de geweldige stranden van het eiland. 

 

Kortom Langkawi biedt voor een ieder wat wils en is een heerlijk eiland om te vertoeven.

BORNEO

Borneo is het grootse eiland van Azië. Het bovenste Maleisische gedeelte is verdeeld in Sarawak en Sabah, gescheiden door het Sultanaat Brunei. Het onderste gedeelte van Borneo behoort tot Indonesië. Ben je op zoek naar de unieke regenwouden die je kent vanuit de reisboeken en de beelden op tv, dan moet je op Borneo zijn! Hier vind je de meest unieke ecosystemen ter wereld. Borneo is minder ontwikkeld dan het schiereiland West-Maleisië. Een combinatie tussen West-Maleisië en Borneo is qua afwisseling overigens een hele leuke combinatie.

 

Op Borneo kijk je je ogen uit tijdens de diverse boottochtjes en wandelingen die je kunt maken op zoek naar de speciale dieren die er leven. Maar je kunt er ook de Mount Kinabalu beklimmen of de indrukwekkende onderwaterwereld verkennen. Borneo heeft het allemaal! 

Bako National Park

Bako National Park is het oudste nationale park van Sarawak en ondanks dat het park een kleine oppervlakte beslaat vind je er allerlei typen vegetatie wat het park juist zo uniek maakt. Zo is er grasland, strand, mangrovebos, veenmoeras, heidebos, klif vegetatie en laaglanden met tropische bomen. 

 

Tijdens wandelingen kun je de diverse landschappen ontdekken en ga je ook op zoek naar de neusaap die hier voorkomt. Met wat geluk kun je ze van heel dichtbij zien. Lijkt het je leuk om wat langer in deze omgeving rond te kijken dan kan je er zelfs overnachten. Een eenvoudige accommodatie maar de omgeving maakt veel goed!  

Proboscis Monkeys in het Bako National Park in Sarawak op Borneo

Batang Ai meer

Batang Ai is een stuwmeer omgeven door groene natuur. Om het nationale park Batang Ai te bereiken maak je een tocht van 1,5 uur per traditionele longboat. In de omgeving kan je mooi wandelen en zelfs de 'Canopy Walk' beklimmen waarbij je hoog tussen de bomen doorwandelt. Wil je meer te weten komen over de traditionele bevolking die hier leeft dan kun je een dagtochtje maken naar de Iban-stam: de vroege koppensnellers. Je maakt kennis met de vriendelijke bewoners en maakt van dichtbij mee hoe zij leven. Bijzonder om te zien hoe zij in longhouses, huizen op palen boven de grond, leven. 

Het mooie Batang Ai meer in Sarawak op Borneo

Mulu National Park

Vleermuizen bij de Deer Cave in het Mulu National Park in Sarawak op Borneo

Uiteraard mag een bezoek aan de indrukwekkende grottenstelsels van Mulu ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Borneo. 

Van de vele grotten zijn er een viertal opengesteld. De 'Deer' en 'Lang' grot en de 'Wind' en de 'Clearwater' grot. Ieder met zijn eigen unieke kenmerken, waaronder bijzondere stalactieten en stalagmieten. Aan het einde van de dag kun je bij de 'Deer' grot miljoenen vleermuizen de avond in zien vliegen op zoek naar eten. Een belevenis! Op zoek naar een uitdaging? Beklim dan de enorm hoge kalksteenrotsen, de beroemde Pinnacles. 

Tijdens je verblijf in een unieke accommodatie in de jungle, zie je de aapjes van boom naar boom springen! Wat wil je nog meer!   

Semenggoh en Sepilok

Semenggoh rehabilitatiecentrum in Kuching in Sarawak op Borneo

Semenggoh is het rehabilitatiecentrum voor orang-oetans in Sarawak. Sepilok is gelegen in Sabah. Het zijn bijzondere projecten die zijn opgericht met als doel om gewonde, ontheemde, gevangen of wees geworden orang-oetans op te vangen en uiteindelijk weer terug te plaatsen in de natuur. Ooit kwamen orang-oetans, het grootste in boven levende zoogdier, in heel Zuidoost-Azië voor, maar tegenwoordig vind je ze voornamelijk nog op Sumatra en Borneo. Daarom zijn deze rehabilitatiecentra's ook zo belangrijk. Ter plaatse krijg je meer uitleg over de projecten en je kan zelfs een orang-oetan adopteren! 

 

Als je van natuur en dieren houdt dan mag je Semenggoh of Sepilok zeker niet overslaan tijdens je rondreis door Maleisië!

 

Sepilok rehabilitatiecentrum in in Sabah op Borneo

Het is een vrolijk gezicht als de apen door de bomen komen slingeren om een banaantje te eten, als ze zelf niet genoeg in de natuur kunnen vinden. Je kunt gewoon niet stoppen met het maken van foto's is onze ervaring. De orang-oetans vinden het vaak ook maar wat leuk om gekke capriolen uit te halen. Je kunt een of zelfs meerdere keren bij de voedertijden gaan kijken. 

 

Semenggoh is kleiner dan Sepilok en bezoek je doorgaans op weg naar bijvoorbeeld een volgende bestemming.

 

Sepilok beschikt over zo'n 4500 meter hectare. In de omgeving van Sepilok kun je ook prachtig overnachten. De houten chalets zijn te midden van het regenwoud gelegen  aan een mooie vijver waar je even kunt relaxen op de heerlijke bedjes en bankjes die aanwezig zijn. 

Sukau

Pygmee olifant bij Sukau in Sabah op Borneo

Sukau is een fantastisch gebied om dieren te spotten. Of je nu op zoek bent naar de 'Proboscis Monkey' (neusaap of ook wel Dutchman genoemd vanwege zijn grote neus en dikke buik), orang-oetans, krokodillen, slangen, olifanten... Met een beetje geluk spot je ze allemaal!

 

's Ochtends vroeg en in de namiddag maak je boottochtjes op zoek naar de dieren die op dat moment actief zijn. Als de mist in de vroege ochtend tussen de bomen wegtrekt en de zon langzaam de jungle verlicht is het even extra genieten! Het lijkt wel een sprookje!

 

Je slaapt in een houten lodge midden in het regenwoud waardoor je in de avond in slaap valt bij alle natuurlijke geluiden die je hoort en vroeg in de ochtend ontwaakt door het getjilp van de bijzondere vogels die hier leven. Wat wil je nog meer?

Prachtig boottochtje bij Sukau in Sabah op Borneo

Tabin Wildlife Reserve

Kleurrijke Hornbill bij Tabin Wildlife Reserve in Sabah op Borneo

Één van de bijzondere plekken om wildlife te spotten is het Tabin Wildlife Reserve. Het reservaat heeft een omvang van wel zo'n 122.500 hectare. 

 

Je kunt er op nachtsafari gaan, trekkings maken, genieten van een moddermasker bij de moddervulkanen, even afkoelen bij een van de watervallen en zoutwaterbronnen bezoeken.

 

De natuur is hier iets minder dicht begroeid waardoor je doorgaans gemakkelijker dieren kunt spotten, zoals de Borneo Pygmee of Sumatraanse olifant, de Tembadau waterbuffel waarvan er nog maar zo'n 300 leven, maar natuurlijk ook de meest kleurrijke vogelsoorten zoals de neushoornvogel, diverse apensoorten en gibbons. 

 

Een verblijf in je eigen jungle hutje maakt je bezoek aan deze omgeving compleet. 

Danum Valley

Voor het echte primaire regenwoud moet je in Danum Valley zijn. Zodra je het gebied binnenkomt word je verrast door de grote diversiteit aan immens hoge bomen en vele planten. Het is niets dan groen wat je om je heen ziet. De tocht van een paar uur naar je accommodatie is dan ook helemaal niet erg, aangezien je van geweldige uitzichten kunt genieten! Vergeet ook zeker niet af en toe te stoppen om een mooie foto te maken. 

 

Doordat de jungle zo dikbebost is moet je hier wel iets meer moeite doen om dieren te spotten, maar dat maakt het juist extra bijzonder als je dan ineens een orang-oetan of bijvoorbeeld een mooie gibbon door de bomen ziet bewegen. 

 

Er zijn diverse activiteiten mogelijk. Uiteraard mooie wandelingen over touwladers tussen de toppen van de bomen, maar ook birdwatching, tochten per 4x4 jeep, nachtsafari's en zelfs raften behoort tot de opties.

 

Bijzonder in dit natuurgebied is de overnachting in een luxe lodge, waarbij sommige kamers zelfs beschikken over een jacuzzi met uitzicht over de jungle en de rivier. Zo kun je hier wel een aantal daagjes doorbrengen! 

Canopy Walk door de jungle van Danum Valley in Sabah op Borneo

De reusachtige Mount Kinabalu en het nationale park

Op het gebied van natuur mag de Mount Kinabalu natuurlijk niet ontbreken. Deze imposante berg domineert met haar hoogte van 4.095 meter het landschap van Sabah. De lokale bevolking beschouwt deze berg als heilig.

 

Ben je avontuurlijk ingesteld dan kun je de berg in een aantal dagen beklimmen, maar vergis je niet het is een pittige klim! De zonsopkomst vanaf het topje van de berg meemaken is echter wel een ervaring die je niet snel meer vergeet. 

 

Het nationale park rondom de berg is ook zeker een bezoekje waard en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park heeft een grootte van 750 vierkante meter. Hier vind je onder andere ook de indrukwekkende rafflesia bloem, maar tevens een grote verscheidenheid aan andere flora zoals rododendrons, prachtige orchideeën en verschillende bomensoorten, zoals eiken-, kastanje- en vijgenbomen. Op het gebied van fauna leven hier orang-oetans, wilde zwijnen, herten, gibbons en meer dan 500 verschillende vogelsoorten. Als natuurliefhebber is het hier dan ook optimaal genieten! 

Verder kun je een bezoek aan de 'Poring Hot Springs' (warme zwavelbronnen) en een tocht maken via de 'Canopy Walk' (waarbij je de natuur van hoog boven de grond bekijkt) en geniet van de mooie landschappen. Ook is het leuk om het gebied per mountainbike te ontdekken of om te raften op de Padas en Kiulu rivier. Ook leuk is een bezoek aan de eilandjes voor de kust zoals Gaya Island waar je in een prachtige accommodatie kunt overnachten.

De imposante Mount Kinabalu in Kota Kinabalu in Sabah op Borneo
De unieke rafflesia bloem in het Kota Kinabalu National Park in Sabah op Borneo

De natuurrijke onderwaterwereld

Wil je tijdens je reis spectaculair snorkelen of duiken. dan kun je de eilanden Sipadan, Mabul en Kapalai eigenlijk niet overslaan. Sipadan behoort dan ook tot de top 10 duikspots ter wereld. Duik het water in en geniet van het kleurrijke koraal, de zeeschildpadden, koraalvissen, baracuda's, manta roggen en zelfs haaien. Sipadan is geen duikbestemming voor beginners aangezien de stromingen hier sterk kunnen zijn. Ook bij Mabul en Kapalai kun je al snorkelend of duikend de kleurrijke onderwaterwereld verkennen,

 

Qua overnachtingen heb je keuze uit diverse leuke hotelletjes, waarvan sommige zelfs op palen boven het water zijn gelegen! 

De fascinerende onderwaterwereld in de omgeving van Sipadan, Mabul en Kapalai in Sabah op Borneo

Bijzondere accommodaties

Graag delen we een aantal sfeerimpressies van accommodaties waarin je kunt verblijven in de genoemde bijzondere plaatsen.

Mutiara resort in de Taman Negara in West-Maleisië

Mutiara resort - Taman Negara

The Datai op Langkawi in West-Maleisië

The Datai - Langkawi

Marriott resort in het Mulu National Park in Sarawak op Borneo

Marriott resort - Mulu National Park


Nature resort in Sepilok in Sabah op Borneo

Nature resort - Sepilok

Kinabatangan Lodge in Sukau in Sabah op Borneo

Kinabatangan Lodge - Sukau

Bunga Raya Island resort op Gaya Island voor de kust van Kota Kinabalu in Sabah op Borneo

Bunga Raya Island resort - Gaya Island


Heb je interesse in een mooie reis naar Maleisië? Neem dan eens een kijkje bij de voorbeeldreizen die we samengesteld hebben om je te inspireren voor een rondreis door dit bijzondere land. Uiteraard kunnen deze reis geheel op maat worden aangepast. Wij helpen je graag bij het samenstellen van je droomreis! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0