Top 5 bijzondere plaatsen in Indonesië, Maleisië en Sri Lanka

Ondanks dat we nog niet weten wanneer we de wereld weer verder kunnen ontdekken, begint het bij ons in deze tijden toch weer te kriebelen om ideeën op te doen voor een vakantie naar een tropische bestemming. We hebben een top 5 samengesteld van de hoogtepunten op de bestemmingen die Mimpi Reizen aanbiedt. Lees mee en doe inspiratie op voor je volgende droomreis!


INDONESIË

Indonesië is een zeer divers land met veel Nederlandse geschiedenis. Er zijn zo’n 17.000 eilanden met regenwouden, een grote diversiteit aan dieren, machtige vulkanen, groene theeplantages, veel cultuur en witte stranden met een azuurblauwe zee. Wij hebben een top 5 samengesteld van de bezienswaardigheden die je zeker niet over mag slaan!

1. Orang-oetans spotten op Sumatra

Orang-oetans spotten in het Gunung Leuser National Park op Sumatra

In het noorden van Sumatra ligt het dorpje Bukit Lawang te midden van het Gunung Leuser National Park, bekend om haar immense jungle. Altijd al eens orang-oetans van dichtbij willen zien? Hier kan het! Met een trekking van een paar uur ga je op zoek naar deze mooie apen die je met een beetje geluk zelfs heel voorzichtig een banaantje kunt geven. Avontuurlijk ingesteld? Dan kan je te midden van het oerwoud overnachten. Voor de nacht wordt er van simpele materialen een overnachtingsplaats gemaakt, verder zijn er geen faciliteiten aanwezig. Je gaat even back to nature, waardoor deze ervaring je nog lang bij zal blijven! Na de trekking kun je al tubend de rivier af dobberen, terwijl de lokale bevolking je vrolijk toezwaait! 

2. De Borobudur op Java

Eén van de culturele hoogtepunten op Java is uiteraard de Boeddhistische Borobudur tempel, die al meer dan duizend jaar oud is en behoort tot een van de bekendste trekpleisters van Indonesië.  Beklim de tempel bij zonsopkomst want dan is het nog niet zo warm en ook vooral nog niet zo druk. Bovendien kun je als je vroeg bent de zon op zien komen vanaf de Borobudur. Je ziet de mist tussen de bomen wegtrekken en de zonnestralen langzaam de tempel verlichten. Het lijkt wel een sprookje!

 

In de middag kun je een leuke fietstocht maken langs de rijstvelden. Hou je van wat meer spanning? Ga dan raften op een nabijgelegen rivier!

De Borobudur op Java

3. Bijzondere dodencultuur in Tana Toraja op Sulawesi

Tana Toraja bevolking op Sulawesi

Het klinkt een beetje gek, maar het bijwonen van een begrafenis in Tana Toraja is erg bijzonder! Volgens de Toraja’s dient de uiteindelijke begrafenis er voor om de ziel naar de hemel te brengen. Voor een begrafenis moeten families vaak lang sparen. In de tussentijd wordt de overledene gebalsemd en in een aparte ruimte in huis geplaatst. De persoon die is heengegaan wordt tot de begrafenis slechts als ‘ziek’ beschouwd en wordt door de familie en alle bezoekers gegroet en er wordt eten gebracht op de momenten dat de familie eet. De begrafenis zelf is ook een hele happening.

 

Tana Toraja beschikt verder over een prachtig groen landschap met unieke huizen met daken in de vorm van een zadel. Meer van de omgeving zien? Maak een mooie wandeling of leuke fietstocht door dorpjes en langs rijstvelden. Zoek je een avontuurlijkere bezigheid dan kun je ook raften in deze omgeving.

4. De gezellige eilandjes Nusa Lembongan, Penida en Ceningan voor de kust van Bali

Prachtig eiland Nusa Lembongan voor de kust van Bali

Ten zuidoosten van Bali liggen de leuke eilandjes Nusa Lembongan, Nusa Penida en Nusa Ceningan. Je vindt hier mooie bounty strandjes waar je even heerlijk tot rust kunt komen. De eilandjes verken je per brommer. Je kunt de eilandjes ook prima met elkaar combineren. Op alle eilandjes zijn diverse leuke restaurantjes en barretjes te vinden waar je bij zonsondergang kunt genieten van het fantastische uitzicht. 

 

Een unieke activiteit in deze omgeving is snorkelen met de vriendelijke manta roggen. Dat kan tussen Nusa Penida en Nusa Ceningan. Het is een prachtige ervaring om deze mooie dieren van dichtbij te kunnen zien!


Wist je trouwens dat je vanaf Nusa Lembongan en Nusa Penida de oversteek kunt maken naar de Gili eilanden ten noordoosten van Bali? Leuk als je wil eilandhoppen! 

Manta roggen tussen Nusa Penida en Nusa Ceningan

5. Unieke boottocht door het Komodo National Park bij de Kleine Sunda eilanden

Hou je van dieren? Dan is een bezoek aan het Komodo National Park echt een aanrader! Tijdens een dagtocht, of een tocht van meerdere dagen verken je de diverse eilanden en prachtige stranden van dit nationale park. Je verblijft op een omgebouwde vissersboot en ontdekte de kleurrijke onderwaterwereld. Maar natuurlijk ga je ook op zoek naar de immense Komodo varanen. 

 

Je kunt reizen met een traditionele boot waar je in plaats van te slapen in een cabine, ook je matrasje op het dek kunt laten leggen, om onder de mooiste sterrenhemel die je ooit gezien hebt te overnachten! Wil je liever op een hippe boot verblijven met hangmatten aan de zijkanten van de boot en chille beanbags, dan kan dat natuurlijk ook. In de avond wordt het witte doek uitgerold en met een beamer wordt de boot omgetoverd tot drijvende bioscoop! 

Immense Komodo varaan bij Flores

Boottocht door het Komodo National Park

MaleisiË

Maleisië is een ware droombestemming. Je vindt er een indrukwekkende cultuur, vriendelijke bevolking, immense junglegebieden met de meest speciale dieren die je je maar kunt bedenken, maar uiteraard ook heerlijke stranden. Graag delen we een aantal van onze favoriete bestemmingen in dit land. 

1. Bruisend Kuala Lumpur

Bruisend Kuala Lumpur in West-Maleisië

Kuala Lumpur; wat ons betreft één van de leukste steden van Azië! Een bestemming van uitersten door het oude historische en modernere nieuwe gedeelte. Een bezoek aan de wereldberoemde Petronas Towers mag natuurlijk niet ontbreken. Verder is het heerlijk om te voet door de stad te slenteren, maar ook per fiets de stad ontdekken is een leuke bezigheid! Hou je van winkelen? Dan kom je in deze stad ook niets te kort. Van leuke snuisterijen in China Town tot hippe winkelcentra, je vindt het er allemaal. Ook qua eten en drinken heeft deze metropool voldoende te bieden. Je vindt er een avondmarkt en diverse food courts waar je overheerlijke lekkernijen kan proeven, maar ook zijn er veel leuke restaurantjes en barretjes te vinden. 

Wil je even de natuur in dan kun je het Forest Eco Park midden in de stad aandoen, waarbij je over hangbruggen tussen de bomen doorslingert. Hoe gaaf is dat?!

2. Cultuurrijk Penang

Cultuurrijk Penang op West-Maleisië

Het eiland Penang is één van de leukste bestemmingen van West-Maleisië. Je gaat er niet naar toe voor idyllische stranden maar wel voor de cultuur van de bestemming. Alle verschillende culturen van Maleisië komen hier tezamen.

 

In de hoofdstad Georgetown, met UNESCO binnenstad, kun je gezellig rondslenteren door steegjes met mooie street art, hippe barretjes en schattige winkeltjes. Ook de bergen van Penang Hill, waar je met een treintje heen kunt, zijn een bezoekje waard. Maar vergeet ook niet de bijzondere Kek Lok Si tempel, de botanische tuinen en slangentempel aan te doen. In de avond kun je over de avondmarkt aan Ferringhi Beach struinen, waar je leuke souvenirs vindt. Penang staat ook bekend om de eetcultuur en je kunt hier misschien wel het lekkerste eten van heel Maleisië vinden! Een kookworkshop in deze omgeving is dan ook een aanrader! 

3. Natuurrijk Borneo

Bijzondere neusaap op Borneo

Borneo beschikt over authentieke jungle waar je over touwbruggen door de jungle slingert, wandelingen door het regenwoud maakt en per boot op zoek gaat naar de meest prachtige dieren; orang-oetans, olifanten, neusapen, krokodillen, slangen en kleurrijke vogels zoals de neushoornvogel en nog heel veel meer bijzondere beesten. Overnachten doe je in een sfeervolle lodge te midden van de natuur. De regenwouden van Borneo behoren tot de mooiste ter wereld!

 

Er zijn in Sabah verschillende gebieden met gigantische regenwouden, ieder met haar eigen unieke stukje natuur. Zo ga je in de jungle van Sukau voornamelijk boottochtjes maken. Maar in Danum Valley, het meest authentieke stukje jungle van Maleisië, ga je juist te voet de omgeving verkennen en maak je in de avond een ritje per jeep op zoek naar dieren die in de nacht actief zijn. 

 

Ook Sarawak beschikt over geweldige groene landschappen. Het bekende Bako National Park is voornamelijk bekend om de fraaie wandeltochten die je er kunt maken tussen de bijzondere flora en fauna. De Proboscis Monkey (neusaap) is hier een veel geziene gast. 

 

Als je voldoende tijd hebt is een bezoek aan het Mulu National Park ook zeker de moeite waard. Tijdens je verblijf te midden van het regenwoud springen de aapjes boven je hoofd van boom tot boom. Tevens vind je hier grote netwerken van grotsystemen met prachtige stalagmieten en stalactieten. Tegen het einde van de middag kun je miljoenen vleermuizen uit zien vliegen op zoek naar eten, een spectaculair gezicht! 

Machtige jungle van Danum Valley in Sabah op Borneo

4. Slapen bij de locals

Heb je altijd al eens bij de locals willen slapen? In Maleisië kan het! In Sarawak op Borneo is er de mogelijkheid om in een traditioneel longhouse, bij de vroegere koppensnellers te slapen. Erg eenvoudig maar een ervaring die je nog lang bij zal blijven! Je slaapt in een langgerekt huis op palen waar meerdere families in wonen. Tijdens deze dagen leer je meer over de tradities en gewoontes van deze mensen. Zo eet je gezellig met de familie en kun je ook een traditioneel glaasje Arak proeven. Je slaapt op een matrasje voorzien van een klamboe. Een wekker hoef je niet te zetten, je wordt vanzelf wakker door het kraaien van de haan. 

Slapen in een Iban Longhouse in Sarawak op Borneo
Lokale bevolking van Maleisisch Borneo

5. Fantastische stranden

Zowel West-Maleisië als Borneo beschikken over idyllische stranden waar je aan het begin of aan het einde van je rondreis even heerlijk tot rust kunt komen. Tevens kun je er snorkelen of duiken en natuurlijk ook een excursie maken als je op een wat groter eiland verblijft. Zo kun je op Langkawi bij West-Maleisië bijvoorbeeld een prachtige mangroventour maken waarbij de zeearenden boven je hoofd cirkelen en kun je op het eiland Selingan bij Sabah op Borneo zelfs schildpadden aan land zien komen! 

Bounty stranden van Borneo

Sri Lanka

Sri Lanka is een bestemming die voor een ieder wat wils te bieden heeft. Je vindt er mooie nationale parken met unieke dieren, groene bergen en theeplantages, een rijke culturele historie en natuurlijk ook prachtige stranden met wuivende palmbomen. Er zijn natuurlijk heel veel hoogtepunten maar onderstaand lichten we er een aantal uit die je wat ons betreft zeker niet over mag slaan!

1. De nationale parken bezoeken op zoek naar wilde dieren

Sri Lanka beschikt over diverse natuurrijke nationale parken waar je met een jeep op zoek gaat naar de mooiste wilde dieren zoals luipaarden, olifanten, beren, krokodillen, roofvogels, waterbuffels, monitor lizzards en nog veel meer prachtige beesten. Als je Sri Lanka bezoekt behoort een bezoek van minimaal een nationaal park zeker tot de hoogtepunten van het land!

Uniek luipaard in het Yala National Park in Sri Lanka

2. Fietsen door één van de Koningssteden

Koningsstad Polonnaruwa in Sri Lanka

De koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa behoren samen met Dambulla en Sigiriya tot de culturele driehoek van Sri Lanka. In beide plaatsen zijn de overblijfselen uit de vroegere tijden te zien. Door beide plaatsen kun je een leuke fietstocht maken waarbij je je even terug in de tijd waant.

 

Anuradhapura is de eerste Koningsstad van Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook wordt deze stad gezien als de hoofdstad van het Boeddhisme. Anuradhapura is een echte pelgrimsstad waardoor er meer tempels en stoepa’s te vinden zijn. 

 

Polonnaruwa is de tweede Koningsstad en hier vind je juist meer  ruïnes. 

3. Cultuursnuiven in Galle, Sigiriya en Kandy

In deze steden vind je de mooiste culturele restanten vanuit een ver verleden. Deze steden zijn absolute must-sees tijdens je reis door Sri Lanka.

 

Ooit is Sri Lanka een Nederlandse kolonie geweest. Zo bouwden de Nederlandse VOC in het kustplaatsje Galle in de 17e eeuw een groot fort, dat er ook nu gelukkig nog steeds prachtig bij ligt. Doordat UNESCO deze omgeving tot World Heritage Site heeft uitgeroepen is de oude bouwstijl behouden. Tegenwoordig is Galle Fort een gezellig plaatsje waar je heerlijk door authentieke straatjes kunt struinen, rondsnuffelen in leuke winkeltjes en ook lekker kunt genieten van het uitzicht vanaf één van de vele terrasjes. Wat ons betreft mag een bezoek aan Galle dan ook niet ontbreken tijdens je reis door Sri Lanka.

 

In de omgeving van Sigiriya zijn verschillende interessante tempelcomplexen te bezoeken zoals de grottentempel van Dambulla met rijkgekleurde muurschilderingen.

 

Kandy is een beroemde stad voor gelovigen. Boeddhisten over de hele wereld bezoeken de 'Tempel van de tand' van Boeddha. De tempel ligt aan een mooi meer en tegenover het koloniale Queens hotel, waar je kunt genieten van een heerlijke high tea.

4. Eén van de mooiste treinreizen ter wereld maken

Er zijn diverse treinreizen mogelijk in Sri Lanka. Eén van de mooiste reizen is van Kandy naar Ella, waarbij je maar liefst zeven uur lang kunt genieten van deze unieke ervaring. Wil je echter wat korter met de trein reizen dan kun je na een uurtje of vier uitstappen bij Nuwara Eilya. Tijdens de treinreis geniet je van uitzicht op de groene rijstvelden, machtige bergen, watervallen en riviertjes maar ook van een ritje door bijzondere tunnels en gigantische bruggen. De ramen en deuren staan doorgaans open waardoor je prachtige foto’s kunt maken en er een lekker briesje waait. Ga lekker in de deuropening zitten en zie al het moois aan je voorbijtrekken waarbij je haren heerlijk dansen op de wind.

Schitterende treinreis op Sri Lanka
Theeplantage in Sri Lanka

5. Thee plukken op een theeplantage

Sri Lanka beschikt over vele groene theeplantages. Vooral in de omgeving van Ella en Nuwara Eliya kom je deze schitterende plantages tegen. Je rijdt er met de auto doorheen, maar kunt bijvoorbeeld bij Lipton’s Seat bij Haputale ook een heel erg leuk ritje per tuk tuk maken hoog de bergen in. Vanaf hier geniet je dan van een geweldig uitzicht over dit mooie gebied! Een bezoek aan een theefabriek is ook absoluut aan te raden om meer te weten te komen over het thee proces. Als je het leuk vindt kun je op de plantage zelfs even mee plukken met de lokale mensen, dat vinden zij ook maar wat leuk!


Is je interesse gewekt voor één van deze fantastische bestemmingen? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch, per e-mail of door middel van een gezellige persoonlijke afspraak zodra dit weer mogelijk is. Wij helpen je graag bij het samenstellen van je droomreis! Je reis kan geheel op basis van je eigen wensen samengesteld worden, alles kan! 

 

Mimpi Reizen laat je droomreis werkelijkheid worden!

Reactie schrijven

Commentaren: 0